ЕС Истерично търси Пробив през Кавказ, за да си докара газ от Централна Азия

В петък германският канцлер Олаф Шолц разговаря в Берлин с президентите на пет централноазиатски държави – Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан. В резултат на срещата беше приета съвместна декларация, в която се посочва, че ще се търсят алтернативни пътища за доставка на енергийните им ресурси към Европа, пише „Правда“.

„Лидерите се съгласиха, че единствения маршрут, по който страните от Централния Азия ще могат да доставят енергийните си ресурси на Европейския съюз, е т. нар. Среден коридор (Транскаспийския транспортен маршрут през Кавказ)“, се казва в документа. Другите два маршрута – през Русия и Иран са нереализуеми.

„Държавните и правителствените ръководители подчертаха целта си да разработят алтернативен маршрути за доставка на енергия през Кавказ, да се застъпят за устойчива и сигурна цифровизация и цифров суверенитет, да подобрят транспортните и транзитните маршрути и да преминат към зелена, устойчива и екологична икономика, селско стопанство, енергетика и електрически транспорт“, се посочва в съвместното изявление.

По-рано германският канцлер изрази надежда, че Казахстан ще помогне на Германия да стане по-независима от енергийните доставки от Русия. Понастоящем Казахстан доставя петрол на Германия по петролопровода „Дружба“, който обаче е руски и съответно минава през територията и с благоволението на Русия.

Особено важно е да се отбележи, че среща в такъв формат се провежда за първи път. По-рано президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с лидерите на петте централноазиатски държави в Ню Йорк.

Що се отнася до енергийните доставки, Европа живо се интересува от доставки на петрол от Казахстан и природен газ от Туркменистан, което изисква изграждането на тръбопровод през Каспийско море. Но засега по този въпрос само се спекулира, тъй като тръбопровода трябва да мине и през Кавказ – през териториите на Азербайджан – страна, която в комплот със старшите си партньори Русия и Турция, никога не би допуснала такъв газопровод да премине през територията й. От двете страни на Азербайджан пък са териториите на двата газови гиганта Русия и Иран, които плътно затварят достъпа на Европа до Азия.

Очевидно е, че западните държави са заинтересовани от отслабване на връзките на централноазиатските държави с Русия, така че да получат пълен достъп до техните енергийни ресурси. Това обаче не е лесна задача и по друга една причина – подобно усилие ще изисква и отделянето на голям икономически ресурс от страна на изпадналата в рецесия Европа. Тоест- тя вече с такъв почти не разполага. Остава открит въпросът дали Съединените щати и Европейският съюз ще предприемат военна интервенция в Кавказ на територията на Армения, Грузия или Азербайджан, където ще се сблъскат с обединените сили на Русия, Турция и Иран… или отново ще продължат с декларациите си и заплахите за санкции.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *