Енергиен експерт РАЗКРИ: Борисов отдавна знаеше, че „Турски поток“ няма да мине през България! Вижте истинската причина за посещението му в Москва:

Изненадващата визита на Бойко Борисов в Русия и срещата му с Путин не е била с цел обсъждането на енергийни проекти, категоричен е топ енергийният експерт Христо Казанджиев. И двете страни знаеха прекрасно, че няма какво да коментират, тъй като всичко е ясно – темата отдавна е изчерпана.

Посещението на премиера ни в Москва беше предизвикано от срещата на Румен Радев с Путин, която се състоя няколкодни по-рано в Сочи, коментира Казанджиев. В подкрепа на думите му, е следния факт: Борисов е уговорил визитата си в Русия през март, когато звъннал на Владимир Путин по повод честванията на Руско- турската освободителна война. По това време вече беше известно, че Румен Радев ще посети Русия около 24 май.

Има обаче и още нещо: Президентът призна, че не е знаел за визитата на Борисов в Москва и научил за нея чак по време на посещението и то от домакините си Дмитрий Медведев и Владимир Путин. Което със сигурност значи, че Борисов е пазил визитата си в пълна тайна месеци наред.

И тъй като обективния анализ сочи, че Борисов няма за какво да си говори с руските управници, то остава единствено тезата, че е отишъл, за да саботира президента Румен Радев. И да покаже на руснаците, че България е и си остава американска колония. И вероятно го е направил по поръчка на американските си господари.

Но да се върнем на темата за енергийните проекти и защо България и Русия няма какво ново да си кажат по нея, според Христо Казанджиев:

„Турски поток“ няма да мине през България. Това да е ясно, категоричен е енергийният експерт. Москва иска България и Евросъюза да гарантират, че проектът няма да бъде провален, както се случи с „Южен поток“. Брюксел обаче такива гаранции не дава, а причината е политиката му към Украйна. ЕС се е задължил да гарантира на Киев, че Русия няма да спре транзита на газ през Украйна. Но руснаците именно затова тръгнаха да строят Южен (Турски) поток и двата Северни потока – именно за да спрат газовото кранче през вражеска Украйна. Ако това обаче се случи, превратаджийското про-западно правителство на Петро Порошенко със сигурност ще падне, а Украйна ще се разпадне.

Христо Казанджиев – енергиен експерт

Правителството на Борисов със сигурност отдавна е водило тайни преговори с Русия за отклонение от „Турски поток“ към България. Още през 2016 г. Но са получили отрицателен отговор. Затова и още в началото на миналата година България и Газпром подписаха „пътна карта“ за развитието на газопреносната ни мрежа.

Въпросната „пътна карта“ е договор, с който България възлага на „Газпром“ да увеличи капацитета на съществуващия газопровод между България и Турция, така че страната ни да получава повече газ от южната съседка. Тоест – още миналата година е било съвсем ясно, че газта ще си я купуваме от Ердоган, а не от Русия. С провала на „Южен поток“ държавата ни загуби стотици милиони годишно от транзита на газ, който осъществяваше за турския пазар.

Но да кажем и нещо положително: Все още съществува теоретичен вариант България да транспортира газ за Македония и Гърция. Но не е ясно дали може да се осъществи на практика.

Още с пускането в експлоатация на „Турски поток“ страната ни ще загуби 80 % от приходите, които сега получава от транзита на руски газ към съседните държави. Става въпрос за газта, която сега стига до нас по газопровода през Украйна“, разкрива енергийният експерт Христо Казанджиев. Но това отдавна се знаеше, просто правителството на ГЕРБ не го взе под внимание, каза енергийният експерт.

Казанджиев разбива и мита, че газта от Азербайджан ще успее да замести руското „синьо гориво“. „Находището „Шах Дениз“ край Баку е с изключително ограничен капацитет, а до няколко години ще се изчерпа тотал. Това означава, че проектът „Южен газов коридор“ няма да може да захранва европейския пазар. Но дори по този проект България не е транзитираща страна заради недалновидните и непрофесионално сключени договори на правителството на ГЕРБ“, обяснява енергийния експерт.

Вследствие на всичко гореизброено през следващите няколко години България ще загуби тотално позициите си на газов разпределителен център, а това ще се отрази тежко върху държавния бюджет, обобщава Христо Казанджиев.

И какво излиза?

Че за десет години управление, ГЕРБ загробиха три мега- проекта, които щяха да ни гарантират солидни приходи – „Южен поток“, АЕЦ Белене и Бургас- Александруполис. Само „Южен поток“ гарантираше на България по 400 млн. евро чиста печалба от транзит и газ на половин цена. АЕЦ Белене пък ни гарантираше много евтин ток, който щеше да намали сметките ни наполовина. А по-голямата час то него щяхме да изнасяме за чужбина срещу свежа валута. И от нефтопровода „Бургас- Александруполис“ държавата ни щеше да печели от транзит.

И трите проекта бяха прекратени от правителствата на ГЕРБ и Бойко Борисов по нареждане на колониалните ни господари ЕС и САЩ.

А резултатът е разгромен: България изчезва от газовата карта на Европа, и от енергийната като цяло. Загубите за държавата ни (преки и косвени) се оценяват на над 2.5 милиарда евро годишно. И не просто хазната ще загуби – българската икономика, доколкото още я има, ще изчезне. Skandalno.net

Автор: Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Мястото на Борисов е в затвора. И то не само заради трите провалени енергийни мега проекта ами и за сто други неща. Мисля си че този ще е първия осъден министър-председател на България след 44та година. Не че другите бяха стока- но тоя просто изби рибата. Тотален рекордьор по наглост и кражби. А и управлението му си е чист авторитаризъм в условията на една колонизирана от запада държава.

  2. Народен съд за всички национални предатели.Стига със тези ку.венски европейски ценности, които унищожиха България.Всеки ,независимо от какъв цвят и партия който е допринесъл за унищожението на държавата да си понесе заслуженото. Тези които най-много реват с/у подобен казус са истинските престъпници. Който е чист и не е злоупотребявал, няма от какво да се страхува.

  3. Този „експерт“ Казанджиев сега пее друга песен, че било страшно, а преди под влиянието на шума на зелените банкноти ни обясняваше, че изобщо нямало проблем и даже било вредно за България „Южен Поток“ да минава през наша територия! Винаги ме вбесява, когато такива, като този тарикат ни мислят за малоумници и че не помним кави са ги дрънкали само няколко месеца назад! Да страшно е, защото със спирането на Южен поток през наша територия го подарихме безвъзмездно на Турция! Страшно е защото сега парите от транзита на газ за Турция (16 милиарда куб. м. газ на година) ще спрат да влизат в нашата хазна и това ще увеличи цената на газа за нашата и без това умираща промишленост и в резултат загубихме в дългосрочен план 30-50-80 години) транзитни такси от 600-800 милиона долара годишно! Стращното е, че десетките хиляди работни места за строителството няма да са заети от български работници и фирми! Освен това след построяването на газопровода, той щеше да се обслужва от няколко стотици високоплатени български специалисти! А за влиянието на страната ни, което щеше да имаме и че и руснаци и западняци щяха да ни пазят, като зеницата на очите си изобщо не ми се говори! Страшното е , че България е заобикалят всички енергийни проекти и никой не я зачита, защото тя има едно раболепно колониално управление, което винаги изпълнява каквото му наредят „началниците“ от Брюксел и Вашингтон! Тръгвайки за Русия Б.Б. мина през Украйна (вероятно по заръка на американците)за да раздразни руснаците възможно най-много, та да не би те да се съгласят втората тръба да мине през наша територия, което е и в техен интерес! Със същата цел Б.Б. дебилски обясняваше на Путин, как се е заел да откъсне западните Балкани от Руско влияние и да ги вкара в НАТО и ЕС! След подобна „дипломация“, какъв резултат очаквате бе хора! Продължавайте да си ги избирате тези същите, които ви вкараха в Рая ЕС и сега сме най-бедната страна в ЕС и Европа! Да ви са честити!

  4. ДО СЕГА БОРИСОВ БЪЛГАРОУБИЕЦА ТРЯБВАШЕ ДА Е ПОКОЙНИК ЗА ДА ОЦЕЛЕЕ БЪЛГАРИЯ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *