Елена Йончева: Отговорете – Европа влезе ли вече във войната?

ЕС все повече се превръща в съюз на войната. ЕС влиза във войната без да я обявява. България и осем държави от Източна Европа бяха определени от президента на САЩ Джо Байдън за държави на предната отбранителна линия. Трябва ясно да се отговори – Европа във война ли е вече? Ще изпращаме ли жива сила – нашите братя, синове, съпрузи на фронта? Това заяви в интервю за БНР Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите.

Според нея, когато няма ясни отговори на тези страхове, започват спекулациите.

В Европа няма дебат какво точно се случва в Украйна. Няма кореспонденти в Източна и Централна Украйна, няма европейски политици, които да посетят райони извън Киев, няма обсъждане как се стигна до този конфликт. Това е важно, защото иначе не може да се вземе решение как да се спре войната, не може да се предприеме нито една мирна инициатива, коментира тя. За една година няма нито една идея за мирен план, с който да бъде прекратен конфликтът.

Държавите от НАТО и от ЕС вече са предоставили помощи за над сто милиарда долара, но това не може да спаси Украйна и нас от самоунищожение, е позицията на Елена Йончева. Никой не е печелил война срещу огромна ядрена сила. В същото време се чува, че Украйна трябва да воюва до пълна победа, припомни тя. Трябва да се търси компромисно решение, категорична бе Елена Йончева.

Тя посочи, че само преди дни един от световните лидери – папа Франциск каза, че изходът от войната е в конкретни мирни инициативи. Други известни личности като премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, президентът на Турция Реджеп Ердоган и дори бизнесменът Илън Мъск изразиха готовност да посредничат за прекратяването на конфликта.

В това време ЕС създава нещо като разпределителен пул за предоставяне на въоръжение на Украйна.

Попитана за посещението на еврокомисаря Тиери Бретон в България и срещите му с представители на военнопромишления комплекс, Елена Йончева обясни, че Европа очевидно не може да се справи с производството на конкретен тип муниции, необходими на Киев. Затова настоява индустрията да увеличи капацитета си за кратко време. Боеприпасите ще се предоставят на Украйна като се поръчват и финансират общо от ЕС.

Всички казват, че са за мир, а зареждат муниции в оръжията на Украйна. Европа се превърна в снабдител, а не в лидер, който да предлага решения. Единственото, което правим, е да вървим уверено към своето собствено самоунищожение, коментира още тя.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

22 коментара

  1. [ 17 март 2023 г. 8:21 ] ⁨M Angelov⁩: Знаете ли,че през есента на 1918 г. Антантата решава да приключи с малка България. Замисълът е чрез два пробива при Добро поле и при Дойран 600-хилядната ни армия в Македония да попадне в „чувал“ и да бъде ликвидирана, а страната ни окупирана и извадена от войната. Румънците искат всичко до Стара планина, Гърция – всичко до Пловдив, а Сърбия — до Места и Искър. Планът тръгва успешно — французите успяват да пробият нашата отбрана при Добро поле. В този момент, когато фронтът рухва, а в тила избухва метеж, една-единствена българска дивизия ще спаси страната си от смъртна опасност. 34 500 мъже от Плевен, Ловеч, Троян и околиите им ще нанесат най-страшното поражение на английската армия в цялата й история.
    Край красивото Дойранско езеро Антантата е струпала колосални сили – 4 английски, 2 гръцки и една френска дивизия. Девета плевенска е сама. Резерви няма. Знаейки съотношението на силите, нашите се готвят да умрат. Много офицери обличат парадните си униформи, войниците слагат приготвените за последно бели ризи. На 16-ти септември по тях са изстреляни 350 000 снаряда, включително и газови, но фортификациите на генерал Вазов пак си казват думата — даваме 9 убити и 40 ранени. В 5.00 ч. на 18 септември три английски и една гръцка дивизия тръгват в атака. В този момент 220 артилерийски дула започват да бълват огън. Генерал Вазов не пести снарядите – няма вече за кога. 400 български минохвъргачки превръщат скатовете на хълмовете в ад. 440 картечници направо косят настъпващите. Измъкналите се от бункерите българи поддържат такъв плътен огън, че до окопите стигат едва 20-30 процента от атакуващите. А там пък ги посрещат с ужасна и съкрушителна контраатака на нож.
    Противникът е спрян и обърнат в бягство, което скоро обхваща целия Дойрански фронт. На бойното поле остават повече от 10 000 трупа в британски униформи. Отчаяният британски генерал Милн праща резервните две дивизии в обход през Беласица да опитат пробив между 9-та плевенска и 11-та македонска дивизия. Нашите ги пускат на 50 метра и ги избиват от упор с картечниците и огнехвъргачките си. 10 000 гърци изгарят по скатовете на Беласица.
    На 19-ти септември генерал Милн събира всичко , което може да носи оръжие, за да попълни оределите си части. Но и последната атака е удавена в кръв. Побеснялата българска артилерия коси с барабанен огън, за първи път използва и газови снаряди. Това е най-кръвопролитното сражение в цялата Първа световна война, с най-голяма плътност на убитите на километър фронт. В никоя война англичаните не са давали наведнъж толкова много жертви, както при Дойран.
    В цялата тая сеч Девета плевенска дава само 494 убити и 1208 ранени. На 20 септември разузнаването докладва на генерал Вазов, че пред него няма вражески части. Той пита София да настъпи ли към незащитения вече от никого Солун. Не му разрешават. Благодарение на Дойранската победа, обаче, в подготвяното там споразумение за примирие, загубилата войната България е спасена от окупация.
    През 1936 г. в Лондон е организирана среща на ветераните от първата световна война. Българската делегация се води от специално поканения о.з. генерал Владимир Вазов. На гара Виктория я посреща лично лондонският кмет, носител на най-високото английско благородническо звание. Генерал Вазов е настанен в замъка на лорд Харболи, където е пребивавал Наполеон. На парада на ветераните участват 3000 запасни войни и 200 бойни знамена. При появата на нашата делегация фелдмаршал лорд Милн командва:
    «Свалете знамената! Минава генерал Вазов – победителят от Дойран!»
    Англия свежда знамена пред генерал Владимир Вазов
    Българската победа при Дойран – най-голямата в цялата ни 14-вековна история – се изучава във всички военни академии. Тя е записала една невероятна статистика: близо 70 хиляди убити от Антантата срещу по-малко от 500 загинали българи. Седем дивизии – напълно унищожени от една.

    Споделяйте! Помнете Героите!

  2. Дойранската битка е бг отговор на английското не за освобождаването ни от турците.Битката още им държи влага и затова много ни обичат,а Чърчил по късно казва…Бг е Сърбия са две кравешки лайна през които е минала каруцата на историята

  3. Поредният изрод от БСП, който ни натикаха за роби в джендърхалифана и ОТАН се опитва да спаси змийската си кожа. Сега се правят на учудени, че влизаме във войната, в която те ни натикаха. Същите либерални уроди се опитваха да ни ваксинират насилствено, да ни дигитализират и вкарат в електронен концлагер……
    Паплач долна продажна, толкова грехове имате към българския народ, че трябва да ви колят с тъпи дървени ножове, за да мрете бавно и мъчително.

    • Тази врътидупе много отрано си обърна палачинката.
      Ако те не знае че е в европарламата и задава такъв въпрос томястото и е мандрата в планината.

  4. Г-жа Йончева е умен човек и политик от кариерата за да задава този напълно неуместен въпрос. Да ЕС е във война, война с Русия и на България е отредена – вярно посочено от Йончева, място на първа линия. Срещу Русия. Да имат да вземат – точно това няма да се случи, никак. Който е пътувал в страната ни е виждал колоните с такове и друга военна техника пътуващи към Румъния – съвсем не случайно място. Когато си вдигна сутрин главата, виждам в небето следите на десетки изтребители,летели и летящи към Русия през Черно море. Те не са български – ние нямаме толкова много изтребители. За мен отговорът е ясен и той е“да“. Дали ще загиват българи на този американски фронт зависи от всеки един – политиците ни вече са казали да. Но след тази натрапена ни война да знаят, че тука ще има ново възстание и всички оживели политици ще си го получат от нов народен съд. Прошка няма да има за никого.

    • Този отпадъчен продукт на човешката еволюция нещо не ми се вижда особено умен, нито политик, нито журналист …… но пък е способен национален предател, който заслужава българския народ да се отнесе както го е правил – Влад III Цепеш

  5. За британоварварите всички народи са изостанали и трябва да бъдат – подобрени и трансформирани чрез насилствено налагане на „свободна търговия“, „образование“ и „безценни-ценности“.
    Психологията на наанглосаксонците е да контролират другите народи и когато загубят магическата си сила и е време да се изтеглят от съответната територия по традиция сеят само смърт.
    Потушават въстанието в своята колония – Кения с 230 хиляди души в концентрационни лагери и това е през 50-те години на миналия век.
    От Индия са изпомпани най-малко 45 трилиона днешни долара в продължение на два века и са причинили смъртта на 165 милиона индийци. Да не говорим за глада от 1943 г., когато над четири милиона са специално подпомогнати да измрат от глад.
    Защо някой българин си мисли, че ще се изтеглят от България, без да се опитат тотално да ни заличат. Все пак това е мокрите сънища на запада от 1000 години. Май на това най-много се надяват кандидатите за народен съд 2.0

  6. Такъв въпрос се задава на почтени политици, на хора с чест. Насреща обаче има една купена и надупена паплач, способна само на лъжи, лицемерие, измами и подмолни задкулисни далавери. Тази паплач си мисли, че управлява Европа. Съвсем закономерно Русия зачеркна ЕС от геополитическата сцена.

  7. До всички пишешти-ВИЕ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ,ЧЕ САМО РУСКАТА АРМИЯ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА НИ ОСВОБОДИ,ЗА ТРЕТИ ПЪТ?!НИЕ НЯМАМЕ НИТО ЧОВЕШКИ РЕДУРС,НИТО ОРЪЖЕЕН ПОТЕНЦИАЛ,САМУ ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ТАЯ СГАН?САМО ЗАЕДНО МОЖЕМ ДА ГИ ИЗХВЪРЛИМ! ЗАЕДНО,С БРАТУШКИТЕ! СЛАВА НА РУСКАТА АРМИЯ! СЛАВА НА РУСИЯ! СЛАВА НА ПУТИН! РУСКИ БРАТЯ,ОБИЧАМЕ ВИ!НИКОГА НЯМА ДА ВИ ПРЕДАДЕМ!

    • То това стана ясно на мислещите около 96-7 г. След като спретнаха кур-капана на Жан Виденов и бяхме окупирани от терористичната организация ОТАН, дори слепите прогледнаха.
      Тук вече идва въпроса, дали заслужаваме братушките да проливат кръвта си за това прокажено племе. Статистически погледнато, сме останали 2-500 000 българчета. Сигурно има най-много и 1 000 000 в будна кома, които не осъзнават какво им се случва. Но всичко останало е неспасяемо и с бодра стъпка върви към самоубийството си.

  8. Ива Стаменова,попаднала си в огромно заблуждение както ти, така и някои други пишещи коментари. За руснаците ние отдавна не сме „братушки“, а долно неблагодарно племе, което е получило наготово свободата си през 1878г. и след това през двете световни войни е воювала срещу своята освободителка. Ще се превърнем във фронтова линия срещу Русия. Никой руски офицер няма да се поколебае да натисне копчето и да пусне ракетите срещу заложените легитимни цели, находящи се на територията на България. А такива има,колкото искаш…

    • Така и трябва, и мен да ме заведат сега в Русия и аз ще пусна ракетите. Знаеш ли колко цели съм си набелязал …… Всеки тумор в България трябва да бъзе изрязан.
      Иначе тези мантри дето си тръгнал да ни обясняваш ги знаем. След като има сорсоиди и сороски ТВ в Русия от 90 г. насам, ще го има и това. Техните мантри са еднакви по цял свят, ако имаш очи да видиш.
      Арабите се усетеха, ама българи, мЪкета, укри…. Ц

    • Пич, не си бил в Русия, явно и не общуваш с руснаци. Няма такова нещо. Руснаците ни обичат точно толкова, колкото ги обичаме и ние. Любовта е ирационално чувство. Само малък жест на подкрепа от наша страна и те се разплакват от умиление. Кръвта вода не става. Те прекрасно разбират, че политиката на нашите правителства няма нищо общо с нагласите на народа ни. Подобно е положението в повечето постсъветски страни. Самите руснаци са го преживявали вече и са го надживели. Не ги мисли за заблудени.

      • Така е ясновидецо, точен е, обичат ни колкото и ние. Само че всеки пропуска да каже, че и в България и в Русия има идиоти закърмени от сорос. Същите проценти са и тук и там, тези дето вярват на ЦРУ-ТВ, като едните повтарят, че Русия е окупатор, а другите че българите са предатели. Не са голям процент и в двете държави , но за сметка на това са гласовити.

      • фък съгласен съм,идиотите са навсякъде,но като цяло тяхното висше държавно ръководство е наясно и ако се стигне до удари,техните удари ще се ограничат до 2-3 бази,граф игнатиево,безмер и ново село..другото ще го свърши бг народ..ти си склонен да го подценяваш,но мисля,че грешиш..верно е,че цели поколения са изгубени,но има бая народ,който ще скочи..водачи липсват на бг..водачи..

      • Напротив, не ги подценявам, в тях ми е надеждата. Баш на същото мнение съм като теб.
        Само за водачите не съм съгласен. в България водачи бол. Водач до водача, мила моя майнольо, вожд до вожда, само дето индианци няма.
        Сериозно, България има средностатистически повече водачи (лидери на божественият господарски език), от който и да е друг народ. Но сме индивидуалисти и мразим да ги следваме. Освен това, ако някой надигне главица, ЦРУ-медиите веднага го осмиват и мачкат, за да не го последва някой.

    • Ти си в голяма заблуда! На Руснаците им е ясно ,че властта и Народа са на различни позиции.Властта е против Народа,а Народа е с Русия! Няма как ,да бъдат изпратени българите да се бият срещу руснаците! Ще отидат Печалбарите,които и сега ходят по Мисии-да чистят Кенефите на НАТО!

  9. апропо не мисля,че бг ще бъде въвлечена,колкото някои да искат и настояват..мисля,че русите като си вземат тяхното и ще спрат…но след това те ще направят нови съюзи и блокове и ще поканят изт.евр.страни да се присъединят..сърбия е първата..е тогава ще видиш кво ще стане тука…ако сме живи..

    • Чул те Господ!
      И аз на това се надявам, но нека който оцелее да помни и започне да внушава на оцелелите, доближи ли се британоварварин до България, да му бъде отрязана главата. До тази долна паплач, българския народ никога по никакъв повод не трябва да се доближава, освен за скъсяване с 40-50 см.

  10. Жорко,коментара ми е до теб!Има много книги да прочетеш,за да разбереш руската душа!Нито искам,нито имам време да те убеждавам!Времето ще покаже кой е крив,кой е прав!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *