Бахмут става Артьомовск до броени дни

От няколко дни крепостите на ВСУ в близост до гр. Донецк – Авдеевка и Маринка отново се превърнаха в арена на ожесточени боеве. Руските войски постигнаха значително превъзходство в Авдеевка, отблъсквайки украинските сили на север от града, поставяйки населеното място в същата ситуация, в която е и Бахмут – в котел, който във всеки момент може да се затвори. Боевете за Красногоровка пък осигуриха пълен руски контрол над железопътната линия от Покровск, по която украинският гарнизон в Авдеевка получаваше боеприпаси.

„Руските войски напреднаха значителнои на запад от Авдеевка и в южните й покрайнини. Градът е взет в полукръг, подобно на Бахмут“, пише и Полският център за източноевропейски изследвания (OSW).

OSW: Превземането на Бахмут от руснаците ще лиши въоръжените сили на Украйна от естествени защитни линии на север и изток много отвъд границите на Донецка област. При злощастно стечение на обстоятелствата следващата силна естествена защитна стена за украинската армия ще е река Днепър.

Руските войски настъпват едновременно в Донбас от няколко посоки в голяма дъга – от Купянск на север до Угледар на юг. Интензивни бойни действия се водят не само западно от Донецк (в Авдеевка и Маринка), но и в Красни Лиман, южно и източно от Северск и западно от Кременная.

Украинската отбрана все още се държи в някои райони (като например на юг от Маринка, която е почти напълно разрушена от атаките на въоръжените сили на Русия). В други участъци вече е напълно пробита (като например североизточно от покрайнините на Купянск).

Анализаторите Петро Зочовски и Анджей Вилк от OSW отбелязват, че в началото на март руските войски са забавили пълното обкръжаване на Бахмут (чието руско име е Артьомовск) и обяснява защо: Решението за това беше продиктувано от оперативно-тактически съображения: избягване на излишни загуби на войници, прегрупиране на настъпващите войски, както и с цел използване на настоящата ситуация за по-нататъшно изтощаване на украинските сили.

ЧВК „Вагнер“ превзеха половин Бахмут (до река Бахмутка) и успяха да укрепят клещите около града, непрекъснато атакувани от части на ВСУ от Славянск и Константиновка. Това укрепване даде възможност на руснаците да засилят настъпателните си операции в други посоки – в Авдеевка, Красни Лиман и Купянск. Предполага се че с наличните части ЧВК „Вагнер“ ще успеят до няколко дни да превземат Бахмут.

Бахмутската офанзива е най-важната част от операцията за освобождаването на Донбас. Това се дължи на природно-географското разположение на града: целият район около града, включително териториите на север и Запад до Славяно-Краматорската агломерация представлява поредица от хълмове и долчинки. Такъв е ландшафта до Краматорск и Славянск. А след агломерацията във всички посоки на стотици километри е равна като тепсия и рядко населена степ.

Поясът от хълмове от Бахмут Соледар и Северск до Краматорск и Славянск е последната естествена отбранителна линия не само в ДНР, но и в цяла йго-източна Украйна, отбелязва OSW. Затова и ВСУ отбраняват така отчаяно Бахмут (Артьомовск) с цената на хиляди убити свои войници. Бахмут е вратата, през която ако руските войници преминат, повече никой и никъде не може да ги спре. Много показателно е че отстъпвайки на юг от магистралата Бахмут-Славянск, киевските войски дори не направиха опит да създадат нова отбранителна линия.

Изтласкването на украинския гарнизон от Бахмут отваря пътя за контрол не само върху цялата територия на ДНР, но и над цяла Запорожка област и части от Днепропетровска и Харковска области. Ето защо киевското командване е толкова истерично и така фанатично се е вкопчило в града. И въпреки огромните жертви които дава под огъня и жупела на руската артилерия, дори се опитва да предприема локални контраатаки (главно от диверсионно-разузнавателни групи), въпреки че те не носят никакви резултати, посочва OSW.

Въоръжените сили на Украйна не получават обещаното оборудване на НАТО – и Русия успешно използва това

„Русия засили интензивността на операциите си в района на Авдеевка, като същевременно поддържа висока интензивност на боевете и в района на Бахмут. Това доказва, че Русия смята настоящата военно-оперативна ситуация за достатъчно благоприятна за себе си, затова и си позволява да разпръсне усилията си от Бахмут в няколко посоки“, пишат експертите от OSW Петро Зочовски и Анджей Вилк.

Анализаторите отбелязват, че руската офанзива продължава, въпреки постоянно увеличаващата се численост на украинските войски. Въоръжените сили на Украйна вече просто нямат с какво да се бият – обещаната техника на НАТО все още не е пристигнала в най-важните райони на отбраната на Киев в Донбас и руското командване успешно използва това, твърди OSW,

Експертът по отбраната и пенсиониран полковник Роджър Хаузен в интервю за влиятелното холандско издание De Morgen отбелязва, че гарнизонът на Бахмут може да падне през следващите 1-2 седмици или дори дни.

Срокът е свързан само с това колко големи са резервите, които украинското командване е натрупало в града през последните месеци. След като руснаците поставиха Бахмут в оперативно обкръжение, гарнизонът вътре вече няма достъп до нови доставки на муниции: последният път, свързващ Бахмут с тиловите пунктове за снабдяване на Въоръжените сили на Украйна е под руски огневи контрол и през него трудно се промъкват дори пешаци.

Хаузен смята, че оттук-нататък за руските войски ще е по-ефективно да не правят опити за превземане на Бахмут с улични боеве, а да продължат с неговата обсада, принуждавайки така гарнизона вътре да се предаде. Защото през месеците, в които отбраняваха града киевските бойци са изградили мрежа от окопи зад река Бахмутовка, а отделно всяка сграда в града (дори и разрушените) е превърната в крепост.

Атакувайки директно този артилерийски лабиринт, руснаците неминуемо ще дадат много жертви.

Западният бряг на река Бахмутовка не е застроен и ако се опитат да го форсират, руските войски ще трябва да преминат през открити полета право срещу украинските позиции“, обяснява Хаузен.

Холандският експерт смята, че в тази ситуация руското командване действа изключително грамотно. То максимално щади живота на собствените си войници, изтощавайки до смърт войниците на ВСУ. Всеки ден около 200 войници на киевския режим са унищожени в бахмутското направление. Нещо повече, там се бият най-калените и опитни войници, включително елитните части на въоръжените сили на Украйна, които останаха блокирани в Бахмут.

В същото време от руска страна засега в обкръжението и атаката на Бахмут участват главно части на ЧВК „Вагнер“, чиято численост може да бъде сравнима с армиите на страни като Беларус или Австралия. Русия обаче има редовна армия от 1.2 млн. войници, които изобщо не са влезли в бой.

„Редовните войски на руската армия почти не са дислоцирани в Украйна. Изглежда с ходовете си по време на т. нар. СВО в Донбас руската армия просто печели време за подготовка – за укрепване, за използване на нови оръжия и друго оборудване. Явно руснаците се готвят за война с НАТО“, обяснява Хаузен.

Провежданата СВО в Донбас експертът смята само за първа част от добре обмислена руска военна стратегия, която се цели много по-нависоко и по-надалеч.

Константин Олшанский

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. Приятели, не знам точно как да ви го кажа. Затова ще ви го кажа просто:
    Следващия път ще бъда там. Моля ви, ако можете- елате.
    До скоро.

    • Най-хубавото извън зоната на комфорт е- че не е пренаселено:)
      Няма да ви оставя на мира, ще ви ръчкам:)
      До скоро- на жълтите павета, стягайте се, да не идваме женските с точилките!

      • Като прочетат думата точилка, най-много да дойдат кирчу-кокорчу и останалите харвардски умнокрасивитет силно възбудени ….. сексуално.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *