Асад обяви, че иска още руски военни бази и войски в Сирия

Президентът на Сирия Башар Асад заяви днес в Москва, че би приветствал всяко руско предложение за създаване на нови военни бази в страната му, както и увеличаването на броя на руските военнослужещи в тях. В момента Русия има две свои военни бази в Сирия – военновъздушната база „Хмеймим“ и военноморската „Тартус“, която е използвана от Москва още от времето на Съветския съюз.

Именно намесата на Русия в Сирия през 2015 г. , която бе нападната от американските проксита ИДИЛ помогна да бъде обърнат ходът на конфликта и везните да се наклонят в полза на Асад, осигурявайки оставането на сирийския лидер на власт въпреки неистовото желание на Запада да го свали.

Асад, който се срещна вчера с руския президент Владимир Путин в Кремъл, подкрепи СВО на Русия в Украйна и окачествявайки тази операция като справедлива, заяви пред руската държавна информационна агенция РИА Новости, че Дамаск признава териториите от Украйна, които Русия присъедини към своята федерация.

Сирия ще приветства всички руски предложения за създаването на нови военни бази и увеличаване на числеността на руските войски в страната ни и те трябва да са у нас с постоянен статут, заяви сирийският лидер.

„Вярваме, че разширяването на руското присъствие в Сирия е нещо добро“, заяви Асад в интервю за РИА.“Военното присъствие на Русия в която и да било страна е гаранция за нейната сигурност“, убеден е президентът. „Смятаме, че ако Русия прояви желание да разшири базите си или да увеличи техния брой, това е само технически и логистичен въпрос. Ние имаме такова желание и то е горещо“, добави той.

През януари руското министерство на отбраната заяви, че Русия и Сирия са възстановили военновъздушната база Ал Джара в северната част на страната, за да може тя да бъде използвана съвместно. Този военен обект, разположен източно от град Алепо, бе отвоюван от „Ислямска държава“ през 2017 г.  с помощта на руската авиация.

През 2011 г. Западът с помощта на джихадистки армии започна война срещу Сирия, при която три четвърти от страната попаднаха под властта на терористите. Асад успя да си върне контрола над голямата част от Сирия благодарение на военната помощ от Русия и Иран.

На срещата в Москва Асад благодари на Путин за помощта, която Русия е оказа на Сирия след скорошното опустошително земетресение, и похвали Кремъл за подкрепата за сирийското единство.

Дамаск застава зад Москва по въпроса за Украйна, заяви Асад. „Тъй като това е първото ми посещение след началото на специалната военна операция в Украйна, бих искал да повтаря сирийската позиция в подкрепа на тази специална операция“, добави той.

„Това са руски територии, за които Киев не може да има никакви претенции. Ако западните и украински провокации, довели до настоящата войната, не се бяха случили, това пак щяха да са си исторически руски територии, населени с руснаци“, заяви Асад пред РИА Новости.

Русия присъедини около една пета от територията на Украйна, като въпросните 4 области вече са част от Руската федерация. Украйна от своя страна заявява, че ще се бори, докато всички руски войници не бъдат изгонени от украинските земи. Западът пък смята, че анексирането на украинска територия е незаконно, отбелязва Ройтерс.

Русия и Сирия планират през следващите няколко седмици да подпишат споразумение за икономическо сътрудничество.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

7 коментара

    • Анонимен, знаеш ли, че Сирия са българи. Има исторически доказателства- археологически, български думи и език.
      Когато започна войната там- помогнах на сирийско семейство с две дечица напълно безвъзмездно. По- честни хора не бях срещала и никога не съм съжалявала. Приятелките ми ми се чудеха- колко съм тъпа.
      За тях да направиш нещо ей така е тъпотия.
      За мен е благодарност към Бог.
      И не- не го казвам, за да се хваля. А за да ви кажа, приятели- че не парите са живота. Животът има други божествени правила. Които не се измерват с хартия.
      Измерват се с точно две усмивки- на едно момиченце и на едно момченце- от Сирия:)

      • То казано често, преди и в България е имало българи, но сега са останали тук-таме.

  1. Виждам, че в сайта има истински мъже: ще ви чакаме при следващия протест в софето.
    Ако имате нужда от съдействие- каквото и да било- храна, транспорт, и т.н.: пишете.
    До тогава.
    Коментатори, които седят по диваните, след което анализират и пишат- да си го спестят.
    Като жена, ще се боря още два месеца за вас.
    След това- не.
    До скоро, мъжаги.

    • Не бих се зарекъл, но ще опитам.
      Ако ми намериш място за паркиране :)

      Между другото, бих взел и някой друг пловдивчанин, ако има желание за компания, че все сам обикалям по такива събития, с ясното съзнание, че с протести британоварвари не се свалят от власт.
      Играем по тяхната свирка с техните правила, само щот холиууд показал в някой филм победа на злото с протест.
      Това никъде никога не е хващало дикиш за нещо важно. Протестите променят нещата единствено в изгода на британоварваризма.
      В нашето положение сопи и секири са нужни не хвърляне на яйца и вуду магии.
      Който не ми вярва да пита хилядите вече осакатени и ослепени французи от протестите в последните 3-4 г.
      Ония си протестират, гавазите на хазарската мафия си ги трепят, докато черните еб@т жените и децата им……

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *