Евростат: България е на първо място в ЕС по дял на хората, които не могат да отопляват домовете си

България е на първо място сред държавите членки на Европейския съюз по дял на хората, които не могат да поддържат дома си адекватно топъл – 22,5 на сто – това сочат най-новите данни на Евростат за 2022 година. Средно за населението на Съюза този показател е 9 на сто.

Сред страните с най-голям дял на хората, които не могат да поддържат дома си адекватно топъл, освен България, са също Кипър и Гърция – с по близо 19 на сто от населението, Испания – 17% и Румъния 15 на сто. За разлика от тях с най-нисък дял на тези хора е Финландия – с малко над 1% и Люксембург с 2%. 

В сравнение с 2021 година Евростат отчита нарастване с около 2 процентни пункта на хората от Съюза, които заявяват, че не могат да поддържат дома си адекватно топъл. 

Според експертите на КНСБ причината над 20% от населението у нас или всеки пети да не може да поддържа жилището си топло е съчетанието от ниски доходи и високи цени на електроенергията.

За сметка на това управляващите в България бяха първи ястреби относно отказването ни от евтините руски енергоносители… а сега планират и да либерализират пазара за ел. енергия, което ще доведе до ново драстично поскъпване на тока – както за промишлени, така и за битови нужди.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *