Европейците май започнаха да се досещат, че Украйна е Капан, заложен от американците за тях!

Има все повече признаци, че както европейските избиратели, така и европейските политически и икономически елити губят все повече желанието си да подкрепят режима в Киев. Тонът на европейската преса постепенно се променя. Изглежда, че в Европа започнаха да се досещат кой и защо организира украинския конфликт, както и каква е истинската му цел: „Има все повече доказателства, че САЩ стоят зад подпалването и продължаващото подклаждане на конфликта, а целта му е да унищожи икономиката на Европа“, твърдят присъстващи на стотиците демонстрации за мир из столиците на Европа, които стават все по-масови и многолюдни.

Само преди няколко седмици европейските медии бяха пълни с весели репортажи. От тях разбирахме, че украинските войски са на път всеки един момент да превземат Херсон, че настъплението се развива успешно, руснаците отстъпват и че е необходимо да се натисне само още малко, за да се постигне ВСУ решителна победа.

Сега картината се променя пред очите ни. Не само, че Херсон вече се споменава рядко и то с неохота, цялата тема за Украйна започна да отстъпва на заден план в публичното пространство.

Така например Италия с новия си премиер – националистката Мелони замрази изпращането на нов пакет военна помощ за Украйна, а вчера в Рим се проведе рекордно голяма 100-хилядна демонстрация в подкрепа на Русия и с искания за мир. Германия пък помогна на Киев съвсем пестеливо – точно толкова, колкото да не навреди на собствените си интереси, и дори провокира обвинения от Франция и някои други партньори в ЕС, че се спасява поединично от рецесията след като Шолц хвърли 200 млрд. европейски пари да спасява немската икономика и отлетя за Пекин да се договаря със Си Дзинпин.

Франция пък от своя страна обеща да обучи украинската армия, но изведнъж даде заден ход и се съсредоточи да решава собствените си финансови проблеми. Изведнъж, представете си, се оказа, че във Франция има големи проблеми с учителите и с персонала на детските болници. И въпреки че в последния случай правителството обеща 150 милиона евро, авторите на отворено писмо до президента, подписано от 4000 болници в страната, казват, че проблемът е в системата и че отпуснатите пари са крайно недостатъчни и няма да решат много.

Оказва се, че Франция дава с лека ръка несметни суми за военните операции в Украйна, а политиците й практически не се интересуват от здравето на бъдещите поколения в собствената им страна. И пресата вече започна да говори за това – например „Франс Соар“ в свой материал задава въпроса как такава корумпирана страна като Украйна получава многомилиардна финансова помощ „без никакъв ефективен контрол върху това кой получава тези пари и как ги изразходва, докато много обществени сектори във Франция бедстват, оставени без финансиране“.

В същия материал авторът правилно отбелязва, че „Западът, заслепен от проекта си да дестабилизира Русия в името на НАТО, е готов да пожертва цели нации“. Разбира се, става дума за украинци и руснаци, превърнати в разходен материал, който е желателно да се изразходи колкото е възможно вповече, но жертването на френския народ или, не дай Боже, на американския е напълно нежелателно. Защото всички народи са равни, но някои са много по-равни.

По волята на съдбата Украйна се превърна в картата, на която Европа залага всичко и колкото повече губи, толкова повече залага. Още, още, още – повече пари, повече оръжия, повече военни инструктори, повече наемници. Отчаяният играч Европа вече е стигнал до просешка тояга, но не може да спре да залага, защото иначе излиза от играта завинаги. Затова ще заложи и ще изгуби всичко което има – до последната стотинка.

Както пише „Експрес“, от няколко седмици на Запад се чуват все повече гласове, че конфликтът продължава повече от нужното и че трябва да бъде разрешен с дипломатически средства. На 26 октомври депутатът от френския Сенат Пиер Лоран изнесе дълга реч за необходимостта от незабавното прекратяване на военните действия, неговият колега Филип Ба каза, че са необходими мирни преговори, за да се „избегне неприемлива за Европа ескалация на насилието“.

Въпреки това на Запад все още има достатъчно привърженици на позицията да се продължи войната. Основният им аргумент е, че от лятото насам руската армия не е успяла да напредне на фронтовата линия и даже е загубила важни населени места.

Бившият дипломат Пиер Вимон смята, че „няма смисъл Зеленски да преговаря. Той има предимство на бойното поле и да спре офанзивата означава да пропусне златен шанс. Но господин дипломатът изглежда не отчита, че украинската армия е наполовина унищожена и страда от сериозна липса на кадри, пропуска и факта, че вече е ноември. Задават се зима, студ, кал, когато продължаването на военните действия ще забуксува. Руските дронове унищожават украинската инфраструктура, а Европа вече я мъчи глад за енергийни ресурси… и този недостиг е на път да срине икономиката й.

За 2023 г. Зеленски настоява да получи помощ от 38 милиарда евро. За чия сметка е планиран този банкет? Колко още учители и лекари във Франция ще бъдат одрани в името на миража, за който някои ВИП кръгове в Европа мечтаят – да принудят Русия да загуби? Според социологическите проучвания 92% от унгарците са за мирно уреждане на конфликта в Украйна. Подобни са настроенията и в Италия и Франция. Но там никой не би се осмелил да направи подобно проучване – при всичките им претенции за свободата на словото и важността на общественото мнение за управляващите елити. Но въпреки чудовищната цензура на Запад, там хората се събират на все по-многолюдни демонстрации и изразят мнението си.

През октомври се проведоха поредица от демонстрации в Италия срещу доставките на оръжия и антируските санкции, през септември и октомври подобни демонстрации се проведоха в Чехия и Австрия, а през октомври във Франция и Италия. На всички демонстрации беше изразено недоволство на населението от действията на властите и влошаващите се икономически условия.

Политикът Флориан Филипо, който ръководи демонстрация в Париж, заяви: „Виждам все повече доказателства, че САЩ стоят зад случващото се в Украйна. Тяхната цел е да не потънат икономически, а да останат на повърхността, тъй като всъщност са една отслабена държава с огромен външен дълг. За да останат световен хегемон, им трябват финансови и икономически резерви, а такива има в Европа и те са се насочили да ги ограбят. САЩ са заложили капан, чиято цел е окончателното разчленяване на Руската федерация на по-малки държави и разбиването на Европейския съюз. С Русия бяхме свързани енергийно, икономически и геополитически. В полза на Европа беше да запазим тази връзка, а за САЩ пък напротив – беше важно да ни накарат да я разрушим. За това те използваха Украйна и сега ще ни бъде много трудно да подобрим отношенията си с Русия – сега те са разбити за десетилетия напред. С враждебните си действия ние тласнахме Русия в обятията на Китай. Резултатът ще е нашият икономически, индустриален, енергиен и социален колапс. Европа ще умре икономически. Кой ще спечели от това? Единствено САЩ.“

Може би икономиката – по-точно обхватът на проблемите в нея – има най-голям шанс да накара европейските власти да преразгледат поетия от тях, макар и под американски натиск, курс. Истинската рецесия в Европа тепърва започва и може само да гадаем какво ще се случи, когато тя започне да се вихри с пълна сила. Ако днес са стотици хиляди, то само след 2 месеца по улицата на големите европейски градове ще започнат да излизат милиони, които ще поискат мир и отмяна на санкциите, които в момента буквално забиват Европа на дъното.

Имам неприятното и съчувствено усещане, че тази зима ще видим всичко. Може би това, което ще се случи през следващите няколко месеца, ще надмине и най-смелите ни очаквания.

Валерий Вербина

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. Една сентенция: „Само мъдрите виждат бедата, която приближава. Когато я видят и глупаците, вече нищо не може да се направи“ Нима нашите политически глупаци не виждат какъв ще е изхода от войната в Украина, нима не виждат, че войната вече се води с дронове от най-различен тип, а не от скъпи изтребители, нима нашият натовски генерал и президент не преценява, че парите, които гласува парламентът за вторите осем броя са абсолютен колониален данък, тъй като нито са налице, нито са ни нужни на тая цена, нито могат да ни спасят при едно нападение. Да напомняме ли, че тези обещани бройки ще са пълни със всички производствени дефекти на всяка пробна серия и няма да стават даже за парад. как да си обясним такава колониална сервилност, освен на абсолютно малоумие.Програмата за нашето унищожение се изпълнява по-последователно от всичко друго. Будители не липсват, нашето роболепие е ПОСЛОВИЧНО.

  2. Идва бурята, в която ни въвличат.
    Братя българи- независимо от пол, етнос, религия и вероизповедание.
    Предстои Нюрнберг 2- нашите продатели, които нарушиха всичките десет точки, ще са там.
    За престъпления срещу човечеството.
    Змиите и гущерите изпълзяха.
    Този път ще бъдат запомнени в историята.
    А вие се подготвяйте- няма да ви уча как се хвърля боб.
    Какво ги чака ли- жална им ма@ка.
    Помнете ги за поколенията.

  3. до проливане на кръв почти няма да се стигне…..всички бг политици и елити имат жилища на запад..подсигурили са се в случай на промяна на геополитическата ситуация..не ги мислете-ще духнат..особенно след разпада на ес,който се очертава към края на 24 и началото на 25г..

  4. Не подценявайте къгъбъто:)
    Няма да има къде да се скрият.
    Ей тъй. На шига.

  5. В НАЧАЛОТО НА СВО НАПИСАХ ЧЕ,ТЯ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДОТОГАВА ДОКАТО НЕ ЗАПОЧНАТ ЦВЕТНИТЕ РЕВОЛЮЦИИ Е ПРОГНИЛАТА
    ЗАТЪНАЛА В КАЛТА ЕВРОПА.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *