Ген. Суровикин организира „Перфектната буря“ срещу Украйна: “Калибрите” заработиха в пълен синхрон с “Геран-2”

Огромните загуби в жива сила и техника на ВСУ през последните дни в Угледарско и Херсонско направление демонстрират доколко е успешна новата руска тактика. Генерал Сергей Суровикин измести фокуса от масираната употреба на артилерия към прецизни удари с дронове.

Западните експерти констатират: под ръководството на новия главнокомандващ ген. Суровикин Русия успя да поведе настъпление едновременно в три театъра на военни действия – фронтови, тилови и икономически.

Мишел Гоя: Руските дронове лесно заобикалят ПЗРК на НАТО и американския АУАКС

Широкото използване на дронове е нова стратегия за руските въоръжени сили, казва френският военен експерт Мишел Гоя. Степента, в която руската армия ефективно използва дронове, се доказва и от ударите по критичната инфраструктура на Украйна: те се превърнаха от еднократни атаки в систематични.

В допълнение, безпилотни боеприпаси (руски дронове-камикадзе, създадени на базата на иранските дронове „Шахид“) унищожават украински командни пунктове, пунктовете за снабдяване на войските и складовете за боеприпаси в Николаевска и Днепропетровска области. Тези непрекъснати удари по въпросните направления отслабват украинската отбранителна линия „Днепропетровск-Угледар“ в Запорожие, където ВСУ са разположили най-малко шест батальонно-тактически групи.

Именно оттук украинците подготвят атака срещу Запорожие, чиято крайна цел ще е да превземат черноморския град Мелитопол, най-важната руска военна база, и така да откъснат сухопътната връзка на Крим с Русия.

Украинците очевидно губят „войната на безпилотните самолети“. Дори вицепремиерът по цифровата трансформация на Украйна Михаил Фьодоров беше принуден да признае това в интервю за “Форбс” – Украйна. Според Фьодоров украинската отбранителна индустрия задължително трябва да започне производство на безпилотни самолети, за да се противопостави успешно на руските ударни дронове.

Освен това той споменава невъзможността на украинските ПВО да свалят руския дрон “Геран-2”, който се използва широко за точкови удари по позиции на ВСУ и критичната инфраструктура на Украйна.

Украинците твърдят, че “Геран-2” са модифицирани ирански дронове “Шахид”. Независимо чии са, дроновете показват най-висока ефективност – те лесно заобикалят ПЗРК, доставени от НАТО и дори американския АУАКС

Блумбърг”: Руският Черноморски флот вече обстрелва Украйна, необезпокояван под защитата на ООН

Експертите на “Блумбърг” отбелязват, че с настъпването на есенната кал и зимното застудяване военните операции все повече ще преминават към „дистанционен“ формат. Особено важен за това е Черноморският флот, който е базиран в Крим. На първия етап от спецоперацията украинците се опасяваха, че руския флот ще осъществи десанта в Очаков и Одеса.

Сега обаче ролята на корабите и базите на ВМФ в Крим е съвсем друга – изстрелването на крилати ракети „Калибър“ от тях по територията на Украйна вече е синхронизирано с изстрелването на дроновете „Геран“. Една от предполагаемите бази за изстрелване на дронове също се намира в Черно море – това е Кинбурнската коса. От нея по права линия до Очаков, където сега са базирани британските военни съветници от MИ-6, са само шест километра.

“Блумбърг” отбелязва, че след назначаването на генерал Сергей Суровикин за командир на силите за специални операции в Украйна отделните преди това фронтове от Луганск до Херсон са били тясно свързани – фронтови, тилово и икономически.

Един от лостовете за икономически натиск е „зърнената сделка“. На среща с лидерите на Армения и Азербайджан Владимир Путин каза, че едва между 3 и 5 % от украинското зърно, пропуснато през договорения с Русия коридор в Черно море, стига до бедните страни. Останалото количество се прибира от страните от ЕС и САЩ. А освен това „зърнената сделка“ изобщо не доведе до намаляване на нарастващите световни цени на зърното.

ВСУ, с подкрепата на британски военни съветници, атакуваха с дронове кораби на Черноморския флот, базирани в Севастопол, Крим, които гарантираха безопасното преминаване на украинските кораби със зърно по коридора.

Атаката се провали, но саботажът застраши както руското, така и международното корабоплаване в Черно море. За да не се откаже Русия от „зърнената сделка“, ООН принуди Украйна да гарантира сигурността на транспортния коридор и че няма от него да се обстрелват руските кораби.

“Блумбърг” отбелязва, че това е брилянтно изпълнена от руснаците многоходова операция. В края на краищата ООН предостави гаранции на базирания в Севастопол руски Черноморски флот и той необезпокояван ще продължи да изстрелва своите ракети „Калибър“ на територията на Украйна.

Майкъл Кофман: окопната война в района на Херсон вече е заменена от „битка на дронове“

Под прикритието на далечни удари, включително от Черно море, Русия смени стратегията си с тази за задържане на територия и изчакване, пише френският експерт Мишел Гоя. И това е в съответствие с изтеглянето на войските към нови отбранителни линии в южната част на Херсонска област.

Закъсалото украинско настъпление срещу Херсон подкопава обществения дух. Общественото недоволство нараства и в Европа, където миграционната и енергийната криза се засилват. Така новата сдържаща стратегия на Суровикин с ракетни и дронни удари, покосяващи командни центрове, военна техника, складове и електрическа мрежа, предизвиква „перфектна буря“ едновременно в Киев и Брюксел.

В Киев избледнява оптимизмът, че руските войски могат да бъдат изтласкани на източния бряг на Днепър. Това наистина дава на руските части достатъчно време да създадат силни отбранителни линии в района на Херсон, казва Майкъл Кофман, специалист по сигурността.

В студения сезон войниците се оттеглят в окопите, а вместо тях ракети и дронове поемат битката. Предстоящата зима ще бъде безпрецедентна в историята на „войната на дронове“ и Русия вече я печели.

Константин Олшанский

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

17 коментара

  1. СЛАВА БРАТСКА СВЯТА РУСИЯ ГОСПОД ДА ВИ ПАЗИ И ВИ ДАДЕ ПОБЕДА ВЕЛИКИ РУСКИ МИЛИ БРАТЯ

  2. Неслучайно го наричат „Генерал Армагедон“.
    Някой беше казал, че руснаците са нация на гросмайстори. Нито краварите, нито еврогейските малоумници имат шанс срещу тях. А за нашенския (пази Боже!) „елит“ не си струва изобщо да се споменава.

  3. Ген Шойгу командващ Руската армия на 02-11-2022г.
    на конференция каза дословно,,,
    Булгария и Румъния да внимават много с доставката
    на оръжия,,,,, има в предвид системите за противовъздушна отбрана С-125,С=300, самплети МИГ 29 и СУ 25,дронове,и гаубици 152мм.Българи стягайте си раниците.

    • Кой какви раници да стяга и за къде. Слушах коментар, че сред висшето ръководство в Кремъл имало много хора, които настоявали да се нанесат удари по държави като България и Румъния, доставящи оръжие на Украйна, така че от тези държави да остане само петно на картата. В коментара се казваше, че само Путин ги сдържал. Ще се надяваме, че до там няма да се стигне, но все пак такива настроения има и ако не дай си Боже, няма да успееш дори да посегнеш към раницата си.

      • Раницата е символика на неизбежното.

  4. Абсолютно вярно.
    Корените са исторически.
    Не обичам да цитирам пророци, но баба Ванга беше казала- Русия е тялото, България- душата.
    Исторически, духовно и генетично- сме едно.
    Имаше проучване за българския ген- над 90 % е тракийски.
    Интелигентни хора сте и събудени- можете сами да си правите изводите и да проучите.
    Мое лично мнение е, че русите(пробудените), го знаят.
    Затова наглосаксите няма да ни оставят на мира. Те ни мразят до мозъка на костите си.
    И си казаха, че ще ни унищожат. До 2030.
    Ние и русите сме най- големия им враг.

  5. Чърчил преди 77 години за България:

    „Нужно е да се удари единствено столицата на България, за да капитулира цялата държава. Този град трябва да бъде унищожен, да загине, да бъде сринат до основи и в неговите развалини да се засадят картофи.” Операцията е осъществена под кодовото наименование „Прицел от упор”.

    Източник: факти бг

  6. така е..мразят и сърбите като православни..думи на чърчил…бг и сърбия са две кравешки лайна през които е минала каруцата на историята..

  7. „Аз съм се венчал за България.“
    „Не ни трябват никакви чужденци – нито хитлеристи, нито фашисти. Ние сме българи и трябва да браним всичко българско. Името на България трябва да стои най-високо и да свети като слънце в сърцето ни.“

    „Слушайте добре, извънказармените си идеи ще насипете с един вагон нафталин. Не искам в моята рота да се говори за разни Хитлер, Сталин, Чърчил, Рузвелт, Мусолини… Ви сте преди всичко български войници и нашата единствена идея трябва да бъде България.“

    „Готов съм да воювам с всички, които посмеят да нападнат България. С руснаците няма да воювам, защото са ни братя, но ако братята решат да ни забият нож в гърба, няма да забравя, че съм българин!”

    Капитан Димитър Списаревски
    Източник: уикипедия

  8. Призракът на Киев изплува в Царево! Абе ,журналята,Змийския остров нали е уж украински?!Що го обстрелват? Долнопробни курви сте,никакви журналисти не сте! СЛАВА НА ПУТИН!СЛАВА НА РИСИЯ!!!

  9. Най-страшна е войната за ума и за духа на българите. Скъпи съотечественици,не се подавайте на адската пропаганда,платена от нашите НПО-та,с чужди пари.Достатъчно е да направите само един исторически преглед за това какво добро са донесли на света двете държави-Англия и Щатите.Излезте от заблудата,че за тях сме нещо повече от АБОРИГЕНИ.Настоящите събития го потвърждават толкова упорито,че трябва да си недопустимо ТЪП, за да не го схванеш. факта, че Борисов се търкаля като долнопробна к-ва, за да запази позицията си в страната е зашеметяващо.Ако смятаме, че такива индивиди като Соломон трабантов, Плевню, Ристето Иванов и още няколко окаяни генерали ще изведат българия от тази невиждана криза, значи, че вече сме загубили и остатъците от здравия си разум.

  10. символът IYI-на рода ДУЛО е изобразен над разпятието над входа на църквата SAN PARDO в гр Ларино,обл.МОЛИЗЕ,южна Италия.Тя е построена през 1318г от наследници на хан Алцек,брата на АСПАРУХ,който се заселва наблизо през 672г до гр.Изерния,на 30км от Ларино и строи столицата си в селището Канталупо-Пеещия вълк.Близо 550г по късно неговите наследници не забравят,че са българи,макар и италианци и при строежа на църквата оставят знака на рода Дуло.Когато попитах падрето дали знае чий е знака,каза-на лангобардите…наложи се да му обясня…той докладвал в Рим и скоро се изсипаха куп историци…цялото население на обл.Молисе са наследници на българи,с италианско самосъзнание..според техни историци наследниците на българите в Италия са 4 милиона…

  11. Ясновидец, този символ ще откриете в цяла Евразия. До Япония.
    Произхожда от българския род Дуло.
    Темата е мноооого дълга и много българска
    :)

  12. Русия действително се бори с голям октопод, вижте долу в коментариите, картата, на която са отбелязани полетите до Полша за пренос за оръжия от НАТО и други държави за Украйна, а уж не били се намесвали във войната:

    https://rusvesna.su/news/1667840698

    Учудва ме безкрайното търпение на руснаците, ако бях аз , щях да ги трясна, на всеки, който праща оръжията по едно „тряс“ !

  13. всяка година на 2 август е празника на селището Фрозолоне,на 4 км от гр.Изерния,Ю Италия-има фиера,т.е панаир.В селото има 6 манифактури,които произвеждат образци на древно прабългарско оръжие-продават ги като сувенири,лъкове,мечове и пр..В бг такова нещо няма.Държавата нито знае,нито я интересува минало,традиции и корени останали от вековете…срам..

  14. Нас българите ни интересува.
    Една подсказка- при посещението на Тодор Живков в Япония, императорът го посреща с думите:
    Добре дошли отново след 3500 години.
    Когато се свържем с корените си- ще бъдем!

  15. Аз няма да плача ако някой геран падне в заводите или складовете на Гебрев, Ибушев, Дянков или друг наш оръженн барон. Нито са ми съдружници нито ги одобрявам. А вие?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *