Проф. Пламен Киров: Решението на парламента за военната помощ за Украйна е ПротивоКонституционно

Решението на Народното събрание, което задължава правителството да предостави военна помощ на Украйна, е  противоконституционно и е груба намеса в работата на правителството. Това заяви пред БНР проф. Пламен Киров, ръководител на Катедрата по конституционно-правни науки в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и бивш конституционен съдия. Той уточни, че окончателната формулировка, приета от парламента „военна“, а не „военно-техническа“ помощ включва и изпращане на „жива сила, ако се наложи“. Според проф. Киров парламентът ни в момента се изживява като конвент от времето на якобинската диктатура в революционна Франция.

„В Конституцията на Република България пише ясно, че общото ръководство на Въоръжените сили на страната ни се осъществява от правителството, а не от парламента. Той не може да нарежда на правителството и решението му за изпращане на военната помощ на Украйна е противоконституционна. При това в приетото от НС решение е сбъркана самата логика – то натоварва правителството да води преговори с друга страна, но… другата страна трябва да определи от какво има нужда и ние сме задължени да изпълним волята на другата страна. Мисля, че евроатлантическите депутати здраво прекалиха и прекрачиха границата на конституционната рамка“, изтъкна конституционният съдия.

Продължава практиката парламентът да се изживява като конвент от времето на якобинската диктатура в революционна Франция, заяви още професорът по конституционно право: „Водено от евроатлантическото мнозинство, Народното събрание смята, че едва ли не държи всички лостове на властта и всички нишки на управлението – че е всекомпетентен орган, без да си дава сметка, че има разделение на властите“.

„В днешната безпрецедентна ситуация, в която страната ни е връхлетяна от всевъзможни кризи, които се натрупват една върху друга и най-тежката от които е колониалната ни зависимост, май на никого не му се управлява. Всеки осчетоводява бъдещи негативи от едно участие в управление, на което САЩ ще му нареждат да взима всякакви антинародни решения, най-тежкото от които е България да влезе във война срещу Русия… и по тая причина в момента буквално върви надлъгване между партиите кой да поеме властта и да си навлече народната ненавист. Да не говорим, че взелият тези решения управник в бъдеще може да носи и юридическа, и друга отговорност“, коментира Пламен Киров в предаването „Преди всички“.

Даденото от президента време за консултации и постигане на съгласие за формиране на правителство е било „изтълкувано от НС по доста превратен начин“ от политиците в парламента, посочи той.

„Отговорността е споделена. В процедурата не участва само президентът, участват и парламентарно представените политически партии. Те са актьорите в този политически театър, в който актьорите са зависими от САЩ хора, които обаче не желаят да операт пешкира“, каза проф. Киров.

„Пълен цирк са воплите на политическите партии в медиите как те не искали да си говорят. Може би трябва да включим патриарха в тези консултации, та по някакъв начин да ги придума и да ги накара да си продумат някаква блага дума помежду си“, добави проф. Киров.

Най-вероятно екипът на президента отчита и срокове с мисъл за следващите избори, предположи конституционалистът: „Да се изчисли, да не се окаже, че навръх Нова година може да сме изправени отново пред избирателните секции, посред зима.“

Опасенията на някои, че ще се превърнем в президентска република проф. Пламен Киров определи като „политическо говорене, в което няма абсолютно никакъв смисъл, защото Конституцията е категорична, че България е парламентарна република“.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. ЕДИН УМЕН ЧОВЕК!АДМИРАЦИИ,Г-Н КИРОВ!ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА СМЕЛОСТТА!

  2. На цялата управлявана отвън измет й стана навик да нарушава Конституцията. Има Конституционен съд, има Прокуратура, има Наказателен кодекс, но… има ли един юрист с топки да предяви обвинения към нарушителите? Какво като имат имунитет – той ще падне до 2-3 месеца с падането на бутафорията, наречена парламент.

  3. Невероятно точен и смел коментар на професор Киров. Но за съжаление напълно безмислен. Тези за които той се отнася нямат умствен капацитет да му носят чантата и чадъра и за това всичко казано от професора няма как да влезе в облите им глави. Но виновни са тези които отиват да гласуват. Един тъп въпрос от мен – ако на следващите избори не отиде никой да гласува, какво ще стане – няма да има парламент. То като има , че полцана от него е огромна. По – зле няма как да стане, освен да се сбъднат страшните предсказания на някои журналисти и политолози – настоящия състав на НС след решението на оръжието да вземе решение за обявяване на война – без значение на кого ! Нали те няма да ходят на фронта а ще си стоят на сухо и сигурно място в парламента. Плачат да започнем да ги замеряме с камъни а не с яйца – ама и това ще стане. Скоро !

  4. А Лакея Триморец дали ще си вдигне юмручето срещу нарушението на Конституцията ?
    „Може ама надали“, след като той и Канадския Еничар я газят като слон в стъкларски магазин !

  5. ПРОКЛЕТ ДА Е ЗАЕДНО С ПОТОМСТВОТО СИ ВСЕКИ КОЙТО ОТИДЕ ДА ГЛАСУВА ЗА ТЕЗИ БЪЛГАРОУБИЙЦИ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *