Държавната дума на Русия: Никога няма да простим, ако властите в България демонтират паметника „Альоша“ в Пловдив

Властите в Пловдив трябва да имат предвид последствията, ако решат да демонтират паметника на съветския войник-освободител „Альоша“. Това заяви председателят на Държавната дума Вячеслав Володин на първото заседание от пролетната сесия по време на обсъждането на декларацията на камарата, осъждаща инициативата за демонтиране на паметника в града под тепетата.

„Нека този призив да бъде на масата на всеки национален парламент, нека този призив да бъде на масата на всеки общински депутат в Пловдив. И ако те предприемат тази стъпка, трябва да осъзнаят последствията от нея. Ние никога няма да им простим това, защото не става въпрос за нас, които живеем днес, а за тези, които са загинали и не могат да говорят за себе си, не могат да се защитят, но благодарение на тях днес има България“, каза Володин.

Той припомни, че България е била сред страните от хитлеристката коалиция по време на Втората световна война. „Днес новите фашисти, новите нацисти, които дойдоха на власт, разбира се, искат не само да пренапишат историята, но и да премахнат всички паметници, които напомнят на хората за времето, когато фашистите са били на власт в България“, обобщи Володин.

ПАМЕТНИКЪТ „АЛЬОША“ В ПЛОВДИВ

На първото си пленарно заседание от пролетната сесия Държавната дума на Руската федерация прие декларация, в която осъжда инициативата за демонтиране на паметника „Альоша“ в Пловдив, предаде ТАСС, цитирана от БТА и БГНЕС.

„Депутатите от Държавната дума на Федералното събрание на Руската федерация изразяват крайно възмущение във връзка с провокативното и цинично предложение на членове на Общинския съвет на Пловдив от партия „Демократи за силна България“ (ДСБ) за демонтиране до края на 2024 г. на паметника на съветския войник-освободител „Альоша“… Поредната безразсъдна враждебна постъпка на представителите на партия ДСБ е явна демонстрация на пренебрежително отношение към историята на страната им, подъл опит за оскверняване на общата историческа памет на нашите братски народи, маниакално отчаян опит да се принизи героичният подвиг на съветските войници, решаващият принос на СССР и съветския народ в борбата с нацизма по време на Втората световна война“, се казва в документа.

Общински съветници от групата на „Продължаваме промяната–Демократична България“, внесоха миналата седмица предложение до Общинския съвет на Пловдив паметникът на съветската армия “Альоша” да бъде преместен в срок до края на 2024 година. В доводите на предложението се казва, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944-1947 г. от Червената армия и е символ на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност. Според вносителите премахването на монумента е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Паметникът на Съветската армия „Альоша“ е гранитна статуя с височина 10,5 м, която се издига на хълма Бунарджик. Открит е официално през 1957 година. Изобразява изправен съветски войник, който държи картечен пистолет „Шпагин“ с цевта надолу. Прототипът на статуята е руският войник от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов.

Руските парламентаристи подчертаха днес, че ако инициативата бъде подкрепена от общинския съвет на града, „тя ще донесе неизличим позор както на самите инициатори, така и на законодателната и изпълнителната власт в града и съвсем ясно ще демонстрира неадекватността и политическото късогледство на властите в Пловдив“. Те отбелязват, че през 1944 г. Скурлатов е участвал във възстановяването на телефонната връзка между София и Пловдив. През август 1982 г. Скурлатов е посрещнат в Пловдив с почести като национален герой и е удостоен със званието почетен гражданин на града, се казва още в декларацията на руските депутати.

„Развихрилата се на Запад варварска война с паметниците от съветската епоха по същество е свидетелство за малоценността и безпомощността на сегашните западни т. нар. елити, които редовно демонстрират пълна некомпетентност и неспособност да се справят с ключови въпроси от вътрешния и международния дневен ред“, допълват депутатите в Москва.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

14 коментара

  1. Имам конкретно предложение-да ни информирате за датата и часа по демонтажа на паметника.
    Не съм от Пловдив-но давам дума, че ще дойда.
    Призовавам всеки, самоопределящ се като българин, да се присъедини.
    Много вероятно е да го направят изненадващо и през нощта-като с ПСА.
    Да видим.
    Време е да се изправим и да им заявим-НЕ!
    Пловдивчани-бдете и ни информирайте!

  2. От коментиращите тук има ли такива, които ще се присъединят?
    Да, или не?

    • От Пловдив съм и… да, ще съм там в уречения ден и час. Ако решат да бутат – няма да е безкръвно

      • Добре дошъл, брате!
        Казана дума-хвърлен камък!
        Там сме!

  3. Изродите, внесли това предложение трябва да бъдат съдени и разстреляни.
    Позор за такава държава, която търпи паметника на УБИЙЦИТЕ, БОМБАРДИРАЛИ сОФИЯ И УБИЛИ хиляди невинни цивилни граждани. Позор за държавата, която търпи едно копеле на ЦИГАНИН (както знаем, мангалката Демире е била палава на млади години, преди да окучи ахметчо) да вдигне чешмата – паметник на мръсните мангалски терористи, поставили бомба във вагон за майки с деца.
    Червената Армия не е бомбардирала София, а Альоша не е поставял бомби да убива невинни жени и деца. Те заслужават паметник, който да напомня за техния подвиг.
    И сега някакви недорасли недоразумения в политиката, натикани там от чуждите посолства се юрват като стадо чифтокопитни да събарят.
    Това се лекува само с хапчетата на Доктор Калашников.

  4. УРОДИ!!!
    Унищожиха Паметника на Съветската Армия.
    Искат унищожаването на Паметника на Альоша.
    Искат унищожаването на Паметника на Шипка.
    Кой ще е следващия?
    Може би тези безродници и предатели ще унищожат паметниците на Васил Левски в цяла България, защото според мангалите Левски е бил ТЕРОРИСТ, който се е противопоставял на „законната“ тогава мангалска (османска) имперска власт.
    Грешка беше да се оставят живи отрочетата на предателите.Те носят предателството в своите гени.
    Помислете за това, когато много скоро пред Народния съд се изправят кирчо, кокорчо, бойко, магарев, соломончо и другата пасмина,

  5. Братко Българин,
    Защо да не го правят?
    Нали ние им го позволяваме?
    Хайде вместо да си хабим енергията, да вземем да отидем там.
    Ако искаш- идвай с нас.
    Писането е прекрасно, но май е време да си вдигнем дътата от диваните…
    Ние ще те чакаме.
    Ще чакаме и другите съфорумници.
    Само сигнал-кога.

  6. Само един човек се отзова и отговори на призива ми. Засега.
    Така, диванни другарчета, няма да стане.
    Аз ще удържа на думата си.
    Вие си погледнете съвестта. И утре не обвинявайте никой за бездействието и безотговорността си.
    Благодаря, че поне един Човек има тук.
    До скоро, братко.
    Ще се видим горе.
    Животът е за смелите!

  7. РУСИЯ е Велика и умее да прощава! Но ще прости на народа ни, но не и на шепата предатели! Тях ние сами трябва да накажем, а наказанието е само едно….смърт!

    • Надявай се!
      Русия може да прости на врага-но на предател-никога!
      Тъй че-вдигайте си задниците от диваните, да не видите братушките в действие към пасуващите предатели!
      Тогава ще разберете откъде изгрява Слънцето и Кинжал!

  8. Вместо да свалят паметника, тия наши доказани ПОДЛОГИ, да вземат и да премахнат всички, абсолютно всички надписи на английски по центъра и навсякъде, да премахнат дрогите от училищата и да оправят поне по един тротоар на всяка улица. Точно до халите в центъра четем „second hand clothes“ Англичани ли ще си купуват дрехи втора ръка бе идиоти???

    • Докато чакаш “те” -нищо добро не те чака!
      “Те”- унищожителите.
      Прочети за Стокхолм синдром и си вдигай з@дника от дивана!

  9. ФАШИЗМЪТ СЕ ЗАВРЪЩА !!!
    – Кафявата чума вече е в България….
    Като нов български Фюрер се изявява Т.Тагарев, който е поклоник на Хитлер и ревностен подражател на Гьобелс….
    От „Свободна Европа“ предлагат да се махне „Аз съм българче“ от училище, ще пречи на имигрантите….
    Отвратителна гавра с българската памет е това….
    SS Фюрерчето, лилипутчето Гном е хвърлил око и иска да възседне парламента…..
    …….
    = Една минетчийка, лизачка от ДеБилите (ДБ), които са новите български фашисти, иска да събаря паметника на „Альоша“ в Пловдив……
    Вандалите, фашисти от ДБ до сега не са построили една кирпичена барака, но при разрушаването са първи……
    Сега може от тях да очакваме да започнат да горят и книгите, като първо ще бъдат книгите на Иван Вазов, защото в тях е истината, която трябва да бъде изтрита и заменена с възхвали за янките….

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *