Доставките на танкове „Леопард“ – все по-ясни и разочароващи за Киев

Автор: Хюг Майо, „Фигаро

Това трябваше да е ядрото на голямата европейска коалиция срещу Русия. Когато в края на януари под американски натиск Германия най-сетне одобри доставката на танкове „Леопард“ за Украйна, много страни, разполагащи с това оборудване, обявиха, че ще се включат. Но оттогава нищо: единични редки съобщения, несигурни дати за доставка… до тази седмица. През последните дни няколко европейски държави уточниха броя на танковете, които възнамеряват да изпратят на Киев, или просто потвърдиха подкрепата си. И резултатите се оказват плачевни. Вероятно в Киев са разстроени.

Занижени цели

В края на януари няколкото държави, които имат на въоръжение Leopard 2, обявиха, че ще изпратят 150 танка на Украйна. Само Германия обяви, че ще оборудва с Leopard-и два батальона, т.е. около 60 танка според стандартите на украинската армия (31 на батальон). Според Die Welt целта е била да се сформира батальон с модерни Leopard 2A6 и батальон, оборудван с по-старите „Леопард“ 2A4.

Но накрая стана ясно, че германците ще предоставят на Украйна само 14 „Леопард“ 2A6. Само толкова са могли да получат от запасите на Бундесвера. „Нека сме наясно: не можем да оборудваме един батальон, ще бъде половин батальон“, заяви германският министър на отбраната Борис Писториус след среща в Брюксел на 15 февруари. Те трябва да бъдат доставени „през последната седмица на март“. Писториус оправда малкия брой танкове, който доставя с това, че самата Германия не разполага с достатъчно тежки оръжия да се защити при необходимост.

Няколко от последните изявления

В петък Полша обяви, че вече е доставила на Украйна първите бойни танкове „Леопард“ 2: „Днес полските „Леопард“ вече са в Украйна“, заяви полският министър на отбраната Мариуш Блашчак на заседание на Съвета за национална сигурност, без да даде подробности за броя на танковете, предадени на Киев. Страната е обещала да достави общо 14 броя от по-старата версия 2A4, както съобщава Die Welt и добавя, че броя на вече доставените танкове всъщност е 4.

В същия ден Швеция заяви, че ще достави „около“ десет танка Leopard 2A5. В четвъртък Финландия обяви, че скоро ще изпрати три танка „Леопард“ 2 в модифицирана версия, предназначена за обезвреждане на мини и други взривни вещества, заяви министърът на отбраната Микко Савола в изявление.

На 14 февруари Норвегия също спомена, че ще предаде осем танка „Леопард“ 2, без да уточнява версията им. И трите скандинавски държави обаче не споменаха дата, месец или година за тези „крупни“ доставки.

Неотдавна Испания също обяви, че възнамерява да достави шест танка „Леопард“ 2A4 на Украйна. По-късно стана ясно, че въпросните машини са амортизирани, вече не са на въоръжение в испанската армия и в момента се ремонтират. По тази причина доставката им може да се забави с близо година. Португалия също беше обещала „Леопард“ 2, без да уточнява броя им. И накрая, в началото на февруари Канада изпрати първия си танк „Леопард“ 2 по въздух. В края на януари страната обяви решението си да достави общо четири танка.

Нидерландия и Дания се отказаха от участие

Европейската коалиция за оръжейно подпомагане на Украйна обаче бе допълнително отслабена от оттеглянето на някои държави. Такъв е случаят с Нидерландия, която първоначално обяви, че ще предостави 18 „Леопард“ 2, закупени на лизинг от Германия, която страната на лалетата използва в съвместен германско-холандски батальон на територията на Германия. След запитване от Die Welt вчера обаче днес правителството в Амстердам обяви, че въпросните танкове няма да бъдат предадени на Украйна. „Доколкото ми е известно, не е постъпвало официално (холандско) искане за изпращането им“, заяви германският министър Борис Писториус в средата на февруари.

Дания, която притежава 44 „Леопард“ 2A7, най-модерната версия на този танк, също няма да участва в алианса, съобщава Die Welt. По времето на обявяването на коалицията тя планираше да изпрати шест танка, версия 2A6.

Източник: lefigaro.fr

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. ЧЕСТИТ НАЦИОНАКЕН ПРАЗНИК,НАРОДЕ,БЪЛГАРСКИ! ЧЕСТИТА СВОБОДА! НИКОГА СРЕШУ РУСИЯ ! НИКОГА!.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *