Дипломатът Симеон Николов: С ракетите по Украйна, Москва Пресече ПЛАН на НАТО да НАХЛУЕ В РУСИЯ!

Предприетото от Русия масирано нападение с ракети и дронове по цели в Украйна като военни командвания, енергийна и комуникационна инфраструктура бе зрелищно, но не толкова значимо във военно отношение. Защото такава беше и целта му. В информационно-психологически план то смачка и поля със студен душ триумфалните съобщения за украински победи и много правилно бе разбрано от западните ментори на Украйна като много сериозно предупреждение и към самите тях. Но същевременно даде възможност на президента Зеленски да изключи всякаква възможност за преговори и да увеличи натиска си към Запада с искания за още тежко въоръжение.

Ако Русия не бе реагирала на посегателството върху нейна стратегическа инфраструктура, това щеше да се възприеме като слабост. Тази нейна реакция сега води до рязко ескалиране на конфликта, следствие от което е бързата реакция на американската страна: рязкото повишаване степента на бойна готовност на американските сили в Европа и свеждането до въоръжените сили на планове за военна инвазия в Русия. Разкритието, че руската страна е била готова с плановете си за нанасяне на такъв масиран ракетен удар още преди взривяването на Кримския мост, както и информираността на Москва за военни планове на САЩ за военна операция в Русия, говори за сериозна и равностойна битка между разузнаванията на двете страни. Не случайно зачестиха по–свободни изказвания на политици, които вече не се смущават да потвърдят, че това в Украйна всъщност е „прокси война“ между Русия и САЩ/НАТО – нещо, което експертите твърдят отдавна. Ще цитирам само думите на ръководителя на президентската канцелария в Киев Андрий Ермак, че „Победата на Украйна ще бъде победа на целия демократичен свят, но най-вече на САЩ“.

Няма съмнение, че с хибридни действия Русия цели да разколебае единството на страните от ЕС, но някои коментатори твърдят, че фронтът на безусловна западна подкрепа за Украйна започва вече сериозно да се пропуква. Основание за това дава и подготвената от ЕС проекторезолюция на Общото събрание за ООН, която остро осъжда анексирането на украинска територия и настоява за изтегляне на руските въоръжени сили от Донбас, но не и от Крим. И което е най-важното – призовава за незабавни мирни преговори с Русия.

С наближаването на зимата и ескалацията на военните действия Натискът върху Украйна за преговори ще се увеличава.

Но истинските преговори трябва да се водят между Русия и САЩ, а не между Русия и Украйна. Затова усилията на турския президент Ердоган за организиране на група страни за преговори с Русия /САЩ, Великобритания, Германия и Франция/ имат по–голям шанс.

Украинското държавно ръководство и екстремистките националистически кръгове около него още от началото на войната се опитват да въвлекат НАТО в нея чрез все по–ескалиращи стъпки и провокации. Имаше вече прояви и на несъгласувани със САЩ чисто украински инициативи, като например изявлението на президента Зеленски за ускорено приемане на страната в НАТО.

Няма съмнение, че опитът за взривяване на Кримския мост е организиран от украинска страна с използване ресурсите на украинското разузнаване, на въоръжените сили и специалните сили, защото такъв терористичен акт не е в способностите само на екстремистки среди.

Нещо повече, украински депутат заяви, че този терористичен акт е бил одобрен от САЩ. В това има логика, макар че очакванията на Зеленски и САЩ са били по–големи, защото тук трябва да се отчетат военните аспекти. Разрушаването на моста щеше да има смисъл, ако беше провалило руската логистика така, че да улесни украинските сили при евентуално тяхно настъпление срещу Херсон, а също и възпирайки руските войски и тяхната тежка военна техника да достигнат до Одеса. Важно и за двете страни е да влязат в зимния сезон с укрепнали позиции, от които по–успешно да стартират военните си кампании през пролетта на 2023 г.

Споменаването на България в схемата за подготовка на терористичния акт на Кримския мост вероятно не е случайно.

Вложеният в това смисъл може да бъде търсен в тдве направления.

Първо, да повлияе на вътрешнополитическите процеси и решения в международен план.

Второ, ако ЦРУ е замесено в подготовката на тази схема, както твърди украинския депутат, то американският замисъл е страната с най-голям дял от населението с проруски настроения да бъде завинаги откъсната от Русия чрез предизвикан евентуален руски наказателен удар срещу нея.

Впечатляваща е бързината, с която руските специални служби разкриха схемата и лицата, взели участие в подготовката на терористичния акт срещу Кримския мост. В публикуваните данни никъде руснаците не отправят обвинения срещу България. Преминаването на бомба в контейнер през една държава винаги може да се дължи на пропуск от страна на контролните служби. Не е задължително да е умишлено пропуснат да мине. Стана ясно, че самият взривател, например, е сложен в камиона или на територията на Грузия, или на Русия. Затова емоционалните и прибързани реакции не бяха уместни. А действията на българските партии бяха направо истерични.

Друг е въпросът, дали българските служби имат предварителен анализ на възможните рискове и набелязани мерки за тяхното посрещане.

Авторът: Симеон Николов е дипломат и публицист, експерт по международна сигурност, бил е заместник-министър на отбраната.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Най-хубавите материали в нашите медии се явяват тук и в Поглед.Цитирам тези материали за аудиторията на АФЕРА,но всички други медии не предоставят достъп.Не знам как да увеличим интереса към тукашните автори. най-радостното е, че броя на публикациите расте. ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ В СЪЩИЯ ДУХ ДУХОВНИ БРАТЯ. Светът е на невиждан кръстопът, а големият процент от народа въобще не си дава сметка.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *