Диляна Гайтанджиева: През България се пренасят сръбски ракети „Град“, закупени от САЩ, с такива ракети Украйна обстрелва Белгород в Русия

Автор: Диляна Гайтанджиева, obektivno.bg

Амрикaнската компания Global Military Products, която има договор с министерството на отбраната на САЩ за доствака на оръжия за Украйна, е закупила десетки тонове ракети „Град“ от Сърбия, които са минали през България.

Тези ракети са транспортирани през България за Румъния през декември миналата година. Те имат обсег на действие до 40 км и са продадени на американската Global Military Products от сръбската компания „Югоимпорт“, показват износните данни от Сърбия. 

С такива сръбски ракети „Град“ украинската армия обстрелва руския град Белгород в четвъртък, показват снимки, публикувани в социалната мрежа X/Twitter. Руските Телеграм канали съобщават, че падналата ракета е сръбски „Град“, който се произвежда от държавния завод „Крусик“ на Сърбия.

Петима души, между които и едно дете, са загинали при въздушната атака над Белгород, съобщи губернаторът на областта Вячеслав Гладков. 18 други са ранени при удара в търговски център, на 30 км от руско-украинската граница.

Руското министерство на отбраната съобщи, че противовъздушната отбрана е свалила 14 ракети, изстреляни от реактивна система за залпов огън RM-70 „Вампир“.

Сръбските власти са разрешили износа на ракетите „Град“ за Румъния, закупени от американската компания Global Military Products. Сръбският президент Александър Вучич многократно е отричал Сърбия да изнася оръжие за Украйна, но в същото време е подчертавал, че не може да носи отговорност, ако това се случва през трета страна.

Американската армия не използва такива сръбски ракети „Град“, които не са по американски стандарт, което предполага, че крайният ползвател не е американската армия. Освен това ракетите не са изнесени до САЩ, а до съседната на Украйна Румъния. Не е ясно защо вместо да бъде транспортирано директно за Румъния, оръжието е минало първо през България и след това е влязло в Румъния.

Източник: obektivno.bg

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. След сегашните декларации на Денков, че Украина, не САЩ и Европа, защищавала всички, всяка мерзост, в която е включена страната ни е камък върху плещите ни. България вече е във война с Русия и като доказателство за това е присъствието на Камерън у нас, който пое юздите на нашето стадо от ръцете на Уашингтон.Ако и сега не се надигнем и не махнем тази прокоба от лицето си загубени сме.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *