“Демократичната” цензура или защо България спря руските телевизии?!

Автор: Светлана Шаренкова

От 1 февруари България официално спря излъчването на руски телевизии, в т. ч. най-гледания Первый канал. Това се случва в нашата държава, която ще чества националния си празник след броени дни, ще почита паметта на освободителите от Руската империя с венци и цветя. На 3 март тържествено ще честваме 145 години от Освобождението си, дошло благодарение на руската кръв и саможертва. А дни преди този свят за всеки българин празник ни се налагат Цензура и пещерна русофобия!?

Буря от възмущение в обществото и социалните мрежи предизвика влязлата в сила забрана за излъчване на руски медии в ЕС и съответно в България. Възмущението е от неприкритата цензура, от натиска как да мислим „правилно“, от ограничаването от страна на еврочиновници ястреби на основни свободи, като свободата да получаваш информация и свободата на словото, които доскоро бяха прокламирани като “фундаментални” за същата Европа. А сравненията, които се правят, са с времена, които уж бяха отминали – фашистката цензура срещу съветските радиостанции по времето на Втората световна война, заглушаването на западните радиостанции преди 1989 г. и падането на Желязната завеса.

Мнозина са категорични – веднъж създаденият прецедент за цензура срещу медии създава пряка опасност за свободите и основните принципи на ЕС, за нови прояви на цензура срещу инакомислието, срещу свободната мисъл, съвест и слово. Срамът през XXI век в уж демократична и просветена Европа да се забраняват медии е както за европейските чиновници, така и за българските власти, които безропотно се съгласиха със случващото се. Съгласиха се не само погазвайки историческите връзки между България и Русия, но и желанията на огромното мнозинство от българските граждани. А също така – забравяйки, че сред страните на т. нар. колективен Запад има държави като Турция и Унгария  – едната, огромна по мащаба на въоръжените си сили, член на НАТО, а втората – член на ЕС и НАТО. Държави, които въпреки санкциите и противопоставянето успяват да защитят националните си интереси и водят балансирана външна, икономическа и енергийна политика с Русия.

Защо България си позволи да цензурира руското слово и да спре руските телевизионни канали? 

Нали вярвахме, че това е минало и никога няма да се върне!? Навремето тайно слушахме „Свободна Европа“ или четяхме „Доктор Живаго“. Днес се оказва, че свободата в Европа е контролирана, а всичко различно, т. е. руско, е „зловредно“, както казваше бившата посланичка на САЩ Херо Мустафа.

Ето част от текста, въз основа на който се цензурират руските телевизии (цитатите са от consilium.europa.eu.), както и част от преамбюла и Дял II от Хартата на основните права на ЕС, посветен на свободата. Текстовете са пределно ясни – санкциите на ЕС зачеркват основни права на европейците и фактически забраняват другата гледна точка.

Според еврочиновниците: „Руската федерация участва в системна международна кампания за дезинформация, манипулиране на информацията и изопачаване на фактите, за да засили стратегията си за дестабилизиране както на своите съседи, така и на ЕС и неговите държави членки. За да противодейства на това, ЕС спря излъчването и лицензите на няколко подкрепяни от Кремъл дезинформационни медии: Спутник; Русия днес; Русия РТР/РТР Планета; Русия 24; Русия 1; ТВ Център Интернешънъл; НТВ/НТВ Мир; РЕН ТВ; Първи канал. Русия използва всички тези медии, за да разпространява умишлено пропаганда и да провежда дезинформационни кампании, включително за своята военна агресия срещу Украйна.

Ограниченията срещу „Спутник“ и „Русия днес“ (заедно с дъщерните дружества – RT English, RT Germany, RT France и RT Spanish) са в сила от 2 март 2022 г. Ограниченията за другите образувания са в сила от юни (Русия РТР/РТР Планета, Русия 24 и ТВ Център Интернешънъл) и от декември 2022 г. (Русия 1, НТВ/НТВ Мир, РЕН ТВ и Първи канал).

Те обхващат всички средства за предаване и разпространение в държавите – членки на ЕС, или насочени към тях, включително кабелна и сателитна телевизия, телевизия чрез интернет протокол, платформи, уебсайтове и приложения.

В съответствие с Хартата на основните права тези мерки няма да попречат на тези медии и техния персонал да извършват дейности в ЕС, различни от дейности по излъчване, например проучвания и интервюта.”

Анатомия на овластеното лицемерие

Но ето какво казват документите на Европейския съюз, заради които доскоро ЕС беше желана и уважавана институция и бе притегателен пример за други народи по света. Същите документи същият ЕС наруши лицемерно и брутално със своето собствено решение за цензура над легитимните руски медии:

„Като съзнава своето духовно и морално наследство, Съюзът се основава на неделимите и универсални ценности на човешко достойнство, свобода, равенство и солидарност; той почива на принципа на демокрацията и на принципа на правовата държава. Той поставя човека в центъра на своята дейност, като учредява гражданството на Съюза и създава пространство на свобода, сигурност и правосъдие” (Из преамбюла на Хартата на основните права на ЕС).”

Също така: “ДЯЛ II  СВОБОДИ – Член 11 – Свобода на изразяване на мнение и свобода на информация
“1. Всеки има право на свобода на изразяването на мнения. Това право включва свободата да отстоява своето мнение, да получава и да разпространява информация и идеи без намеса на публичните власти и независимо от границите.
2. Свободата и плурализмът на медиите се зачитат.“

Българи! Кога забравихте, че държавността ни е изградена върху руска кръв и саможертва!? Кога забравихте думите на Поета, възпял и борил се за българщината:

Кат Русия няма втора,
Тъй могъща на света!
Тя е нашата опора!
Тя е нашта висота!

Коментарът е излишен! Да живее Цензурата, която води Европа и България към безпътица и мракобесие…

Автор: Светлана Шаренкова

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

11 коментара

  1. За да определиш какво е дезинформация, трябва да имаш цялата информация. Ако някой се страхува от определена информация, значи го е страх от истината. Ако някой се крие зад чуждо решение, значи го е срам да си признае, че греши, макар да го осъзнава. Това е такава срамна поредица, че всяка самоуважаваща се власт, пък била тя и „служебна“, би потънала в дън земя от срам. Не говоря за офицерите, проявили това безчестие, за тях позорът трябва да е двоен, троен или още по-многократен. Аз служа на Родината, но смятам народът ѝ за добитък, който не може и не заслужава сам да преценява кое е истина и кое лъжа. Нали западните медии не са спрени, какъв е проблемът? Можеш да им вярваш, може цял ден да гледаш Михайло Подоляк, параклисче да му направиш приживе. Доставчикът се крие зад КРС. Уважавах някога този орган, НЯКОГА г-н Димитров, преди ВАС!

  2. Каквото и да правят, както и да забраняват, хората ще продължат да усещат истината и правдата само с кожата си.

    • И все пак намерих платформа и продължавам да гледам руските канали напук на родните ибрици. Колкото повече забраняват, толкова повече стават хората които симпатизират на Ръсия и Путин.

  3. Да здравствует товарищ Путин !!!!!
    Да здравствует болгарско-российская дружба !!!

  4. Аз съм слушал радио „Свободна Европа“ с български транзистор „Ехо“ на ухото. Сега ще слушам и гледам руски програми по интернет колкото си искам. Каква е разликата бе демократите? Скачахте,викахте „Времето е наше“ и с „С малко но завинаги“ а каква стана сега? Прегърнахте се с така мразеният от вас строй? Карайте нататък – вече никой не ви вярва. Молете се за някаква изборна активност, молете се за разбиране, молете се! Скоро ще се молите само за милост!

  5. Вече няма никакво съмнение, че ЕС се разпада ОТВЪТРЕ !
    Независимо , че има доста различия , преди не чактолкова много време , СССР също се саморазгради ОТВЪТРЕ !
    Явно старата Българска поговорка , че човек каквото сам си направи – никой друг не може да му го направи – важи не само за отделния индивид , ами за цели Държави , съюзи и обществени строеве …

  6. За мислещия човек е обида да губи време в гледане на бг зомбивизиите. От години не ги гледам.
    Има интернет, може да се гледат поне 50-тина руски канала в реално време.
    Има и много ю-тюб канали със страхотни видеа, както и записи на интересни тв предавания.

  7. Няма смисъл да си хабите и плюнката за тези наши мекерета и предатели,защото е излишно!това са жалки същества прокълнати и от народа вече!
    ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА РУСИЯ! дА ЖИВЕЕ ИСТИНАТА,КОЯТО СЕ ТЪРКАЛЯ НАВСЯКЪДЕ И НЕ МОЖЕ НИКОЙ ДА Я СКРИЕ,ЗАГЛУШИ И ЗАМАЖЕ С ЛАЙНАТА ДЕТО СЕРЕ В бЪЛГАРИЯ!
    НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ ЩО НЕ ГАСНЕ! -ДУМИ НА ГОЛЕМИЯТ ИВАН ВАЗОВ

  8. Медийте цензурират по заповед от ЕС. Според някои демокрация е равно на фашизъм! Аз съм напълно съгласен. Истината се научава макар и по-бавно, вече се знае, че загубите на укро нациската армия са над 500 хиляди! Пак Русия ще ни освободи от демокрацията, т.е. от фашизма! Истината е, че фашистите се страхуват от истината!

  9. да живее РУСИЯ , майната им на евросъюза и нато , и на цяла европа

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *