Германия призова Украйна да се присъедини към Международния алианс в памет на Холокоста и да спре да вдига паметници на Нацисткия Изверг Степан Бандера!

Феликс Клайн, комисар на германското правителство за борба с антисемитизма, призова Украйна да се присъедини към Международния алианс в памет на Холокоста. Повод за призива му станаха неотдавнашните изявления на посланика на Украйна в Германия Андрий Мелник за Степан Бандера, съобщава ТАСС.

„Тази междуправителствена организация е подходящ форум, където проблемите, повдигнати от г-н Мелник, могат да бъдат обсъдени на международно ниво“, каза Клайн пред медийната група Funke в понеделник. Същевременно той добави, че Украйна продължава упорито да отказва членство в Международния алианс в памет на Холокоста. „Дебатът, провокиран от посланик Мелник е чудесен повод Украйна да разясни позициите си относно нацизма“, каза Клайн.

В същото време комисарят на германското правителство за борба с антисемитизма смята, че изявленията на украинския посланик са проблематични. „Те подхранват руския наратив в настоящия конфликт, който твърди, че властта в Киев изповядва нацистка идеология и могат да предизвикат разногласия и неразбирателство сред приятелските на Украйна европейски държави“, заключи той.

По-рано украинският посланик Мелник в интервю за германския журналист и блогър Тило Юнг нарече данните за участието на „най-големия украински герой“ Степан Бандера в масовото избиване на поляци и евреи „лъжа“ и „руски наратив“. Впоследствие Полша обвини Мелник във фалшифициране на историята, а разговор на тази тема се проведе и между ръководителите на полското и украинското външно министерство. Представителят на германското външно министерство каза, че германските власти са взели под внимание изявленията на Мелник, но изхождат от факта, че това е лично мнение на дипломата, отбелязва ТАСС.

Министерството на външните работи на Украйна побърза да заяви, че не споделя позицията на Мелник, чиито думи министерството нарече „негово лично мнение“, което не отразява позицията на ведомството. Прессекретарят на външното министерство на страната Олег Николенко увери Полша, че думите на Мелник са възприети с недоумение във ведомството и са наречени фалшификация. На свой ред израелското посолство в Германия осъди изявленията на украинския посланик в Германия за Степан Бандера и ги нарече омаловажаване на темата за Холокоста.

Степан Бандера е един от идеолозите на украинския национализъм. По време на Втората световна война той сътрудничи на нацистка Германия и избива от нейно име над 100 хиляди поляци и евреи- мирно население, до 1959 г. оглавява Организацията на украинските националисти (ОУН, отговорна също и за масовото избиване на близо 200 хил. украинци). За сметка на бойното крило на ОУН – бойците на Украинската въстаническа армия (забранена в Руската федерация), които по името на лидера на движението започнаха да се наричат ​​Бандера, много престъпления. Около 100 хиляди поляци, чехи, евреи от Западна Украйна загинаха от ръцете им. Над 200 хиляди украинци бяха брутално убити заради отказа си да сътрудничат на националистите. Бандера участва в битките срещу Червената армия. След 2014 г. украинските власти изградиха хиляди паметници на нацисткия изверг в цяла Украйна и го провъзгласиха заедно със съмишленика му Шукевич за „герой на Украйна“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Правят се на слепи швабите,то кьораф видя че айдарци и азовци и 70 % от хохлите скандират и драскат графити на хитлер и пречупени кръстове…тия не видели нищо…мааама ви шибана фашистка…

  2. На дълго и на широко обясняват колко чехи, поляци, евреи и украинци са избили бандерастите, но нито дума за броя на избитите руснаци !

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *