„Блумбърг“: Германия и ЕС са на ръба на Икономически Колапс заради газа

В ударна статия авторитетната американска информационна бизнес агенция Блумбърг, която е близка до управляващите във Вашингтон демократи, чертае безрадостно бъдеще за икономиката на Германия и на целия ЕС. Напомняме, че тази страна е най-големият търговски партньор на България. Тезата на авторите е, че половин век успешният немски индустриален модел се крепи на евтините руски енергийни ресурси и суровини, което вече е минало, както призна на срещата на Г-7 самият канцлер Шолц, който беше неин домакин. Той уточни, че никой не знае какво точно ще се случи дори в най-близко бъдеще.

„Експертите на канцлера Олаф Шолц разработиха няколко сценария и нито един не доведе до надеждно и реалистично решение за набавяне на енергийни резерви, така че немската индустрия и домакинства да изкарат тази зима”, пише Блумбърг.

„Това е отрезвяващ момент”, коментира Клаус Мюлер, шеф на немския регулатор, известен като BNetzA, в интервю за Deutschlandfunk radio.

„Рисковете са много по-големи от рецесия и зима със замръзнали домове и затворени фабрики. От десетилетия Германия просперира заради евтиния руски газ, който използва. Отговорът на нарастващите нужди на немската икономика беше новия газопровод „Северен поток-2“. Под американски натиск обаче Германия се отказа от него. И компаниите – от BASF SE до Volkswagen AG се изправят пред новата реалност.

Има бързи решения като съживяване на замърсяващите електроцентрали и съответно преминаването към други горива като въглища и брикети в индустриалния процес, но тогава цената на крайния продукт ще е по-висока и неконкурентноспособна на световния пазар.

Производителите на метали, хартия, даже храна ще бъдат принудени да съкратят или да затворят мощностите си в Германия и да се преместят в Далечният Изток, обедкървявайки икономиката не само на Германия, но и на Европа като цяло.

“Компаниите ще преместят производствата там, където има газопровод с добра цена на суровината и това не е в Германия, а в Китай”, казва Волфганг Хан, управляващ директор на Energy Consulting Group GmbH. “Не можеш да коригираш грешките на 20-годишна политика за 2-3 години.”

Последните данни сочат, че ще отнеме 115 дни, за да бъде достигната целта на Германия за 90% запълване на газовите хранилища към ноември. Това обаче ще е възможно само ако Русия продължи да поддържа нивата на подавания към момента газ.

Германия, която все още разчита на Русия за 58 % от газа, вдигна кода за енергийна опасност до втора най-висока „аларма” в четвъртък заради очакването количествата подаван руски газ да намалеят още или направо да спрат.

Моментът на истината ще е през следващия месец, когато „Северен поток-1“ влиза в планов ремонт. Германия се опасява, че руснаците няма да го пуснат повече в експлоатация.

“Ще излъжа, ако ви кажа, че не ме е страх от това,” заяви икономическият министър Роберт Хабек същия ден в интервю за обществената тв ZDF.

Вицеканцлерът на Германия направи паралел между спирането на газа и ролята на Леман Брадърс за световната финансова криза през 2008 г.: ние сме изправени през огромен риск от мащабен икономически колапс.

Uniper SE, най-големият вносител на руски газ в Германия, вече предупреди, че може да има трудности да изпълни договорите с местните власти и с производителите, ако Москва продължи или увеличи „газовите ограничения”.

Кризата вече се разпростря далеч отвъд Германия, като засегнатите членове на ЕС са 12, а други 10 изпратиха ранни предупреждения за невъзможност да запълнят хранилищата си и да се подсигурят с газ . Европейските проблеми удрят и бедните страни извън Стария континент, които се борят да получат от оскъдните газови доставки в съревнование с плащащите повече членове на ЕС.

Сценариите на BNetzA, която менажира газовото разпространение в Германия, вземат под внимание серия аварийни мерки, включително плаващи LNG-терминали, които би трябвало да бъдат на линия тази зима, освен правителствена програма за 15 милиарда евро за купуване на много по-скъп газ от свободния пазар.

Баварският производител Wiegand Glas показва трудностите пред задоволяването на немското газово търсене. 11-те стъкларни на фирмата работят 24-часа седем дни в седмицата вече повече от десетилетие. Мощностите изискват осигуряване на поне 75% от обичайната за тях консумация, за да не спрат. “Въпросът е как ще се справим с цената на енергията, защото прескъп газ не е опция,” казва генералният директор Оливер Виганд. Ако високоспециализирани предприятия като неговите се „счупят”, възстановяването на производствата им впоследствие ще отнеме поне десетилетие, твърди той.

Икономистите се опитват да тушират опасенията за рисковете, но и това е предизвикателство. Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард каза, че 75% от инфлацията през последната година се дължи на свръхвисоките цени на енергията.

Немските икономически институти предупредиха през април, че от спирането на вноса на нефт и газ от Русия през следващите 2 години немската икономика ще загуби 220 млрд. евро, припомня Щефан Коотс от Kiel Institute for the World Economy, който е един от авторите на прогнозата.

Bundesbank смята, че ако руските енергийни доставки бъдат спрени, през 2023 г. немската икономика ще изгуби 9% от своето БВП. Спадът ще бъде съразмерен с ударите от глобалната криза преди години и с К19.

През последните 3 месеца поръчките към производителите в Германия рязко падат, цените се вдигат, а потребителското доверие е на историческо дъно. Институтът Ifo измерва и рязък спад на очакванията за бизнеса им, които си правят фирмите.

BASF, най-големият производител в европейската химическа промишленост, намалява продукцията си, заради нарастващите цени на енергията и особено на газа, който е основна суровина за него. BMW AG, най-големият луксозен автопроизводител в света, се опитва да премине от газ на електричество, инвестирайки в собствени електроцентрали.

“Можем да преминем от газ и нефт на други енергийни източници, но така разходите ни за енергия ще скочат 5 пъти”, заявява Хаген Фунднер, шеф на немското подразделение на швейцарския производител на лекарства Roche Holding AG. “Това не може да бъде трайно решение”, заключава той.”

Германия подготвя бизнеса и гражданите си за трудни времена, които ще продължат много дълго. Ръководителят на BNetzA Mюлер предупреждава домакинствата, че може да има удвояване или утрояване на сметките им за газ и се обърна към хората с апел да пестят пари и енергия”, пише Блумбърг.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

8 коментара

  1. ХАК ВЕ Е НЕ СПРЯХТЕ ДА ПЛЮЕТЕ И ДЕМОНИЗИРАТЕ ВЕЛИКА БРАТСКА РУСИЯ

  2. „Който гроб копае другиму, сам пада в него“ – много вярно е казал нашият народ.
    „Европа ке биде пустиня“ – Ванга, имайки предвид Западна Европа.

  3. ПУТН Е ПРЕДАТЕЛ
    тРЯБВА ДА СПРЕ УРАН, ЦВЕТНИ МЕТАЛИ ГАЗ И НЕФТ И ЗА 2 МЕСЕЦА ЕС И САЩ СА ФАЛИРАЛИ.

  4. В западната преса обясниха много добре този процес, но кой да го види. Щатите имат интерес от съсипването на Германия и Европа на този етап с откъсването и от Русия за да си нулира космическия дълг от трийсет трилиона долара.Щатите и Англия си запазват лостовете за доминация и ще поддържат военната си промишленост. Да му мисли Европа и ние с гайдите, които сме толкова жалки, колкото не сме били никога. Успяха не само да ни откъснат от Русия, вече сме една беззащитна територия, която може с лекота да бъде върната към турската държава. Един много прост народ няма право на такава земя, няма.

  5. Тези не разбраха че с

    фашистките си
    методи не може да се върви срещу
    Велика Русия.

  6. Вижте на какви пачи яйца ни насади нашият харвардец! Не стига че досега губихме от санкции срещу Русия заради съмнителна солидарност с Европа, сега ни чакат още по-тежки загуби. Със своя демарш: а/непропускането на самолета на Лавров, б/ изгонването на 70 руски дипломати ние за дълго, да не кажа завинаги, затворихме възможностите за взаимоизгодни икономически отношения. Русия бълха ги е ухапала. Руснаците с право ще кажат – Сколько вас можно освобождать, защищать и помогать! Вървете на майната.

  7. Живея в Кърджали един от тъй наречените от политиците ни като пкп турски и помашки град истината е една областните управители и кметове на Кърджали след 1989 г. винаги са управлявали града като еничари град с най ниски заплати /не се отнася за общински и държавни служители / и един от най скъпите градове в България. Отношението на управата към бизнеса Кой си ти че ще плащаш повисоки заплати от монималната???????? Всички в Кърджали турци,българи и помаци живеем в мир и разбирателство и като чели се убеждавам че ако управляващите ни не са от България ще живеем по добре защото сме трудо и родинолюбиви.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *