Германия: Енергията на Европа не може да се осигури по друг начин, освен от Русия

„Ако утре светлините в Германия угаснат, това няма да спре танковете“. Така външният министър на Германия Аналена Бербок аргументира позицията си, че Берлин не трябва да се отказва от руските енергийни ресурси заради войната в Украйна.

Няма смисъл да се въвеждат толкова драстични санкции, тъй като това ще предизвика енергиен колапс в Германия. Ако страната се откаже от руския газ и петрол, само след няколко дни ще изгаснат дори крушките в домовете на хората.

Днес по темата се изказа и немският канцлер Ораф Шолц: „Вносът на изкопаеми горива от Русия е от основно значение за всекидневието на гражданите в Европа и снабдяването на континента не може да бъде осигурено по друг начин на този етап“, заяви германският канцлер Олаф Шолц в писмено изявление, цитирано от Франс прес.

На подобно мнение е и немският министър на финансите Кристиан Линднер. Германия не трябва да ограничава енергийния си, а оттам и производствен капацитет, а да мисли в дългосрочен план. Ембаргото няма да е в полза на страната ни, категоричен е той. А според министърът на икономиката Роберт Хабек, ако Германия се откаже от руските петрол и газ, социалният мир в страната ще е застрашен.

Германия е най- зависимата страна в Европа от руските енергоресурси – 55% внос на петрол и 42% внос на газ. Години ще бъдат необходими на страната, за да неутрализира зависимостта си от Русия. В същото време, заради Зелената сделка, Германия се хвърли да затваря поголовно своите въглищни електроцентрали и АЕЦ-и. След началото на руската инвазия в Украйна, немското правителство размисли, и реши да не прибързва със затварянето на собствените си „незелени“эизточници на енергия. И въпреки това, тежката зависимост от петрола и газа на Русия остава.

Междувременно, САЩ обмисля да се откаже от вноса на руски петрол. През миналата година именно Щатите се оказаха най- големият потребител на петрол от Русия заради ембаргото на Вашингтон срещу Венецуела.

Цените на петрола и газта растат с всеки изминал час в резултат на войната в Украйна, което се отразява пагубно на Западните икономики, но пък здраво пълни руската хазна. И почти не засяга китайската икономика, която има дългосрочни газово-нефтени договори с Русия на фиксирани ниски цени. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. И чрез коя банка ще плащат?
    Защо не излезнат с лозунга #жесуиУкраина, #наснениестрах!
    Може би това ще ги стопли.
    Побягнаха преди локомотива със санкциите, сега обирайте крушите.

  2. Това икономическо ембарго срещу Русия е чиста лудост, която ще съсипе икономиките в Европа в близко и по-далечно бъдеще! Да внасяш гас и нефт не от Русия, която е на една крачка път, а от САЩ, която многократно по-далеч,това е пълна глупост! Кретени ли са европейците или са олигофрени?!!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *