Александър Дугин: В Украйна наблюдаваме раждането на Новия Световен Ред!

Според известния руски геополитик и евразиец Александър Дугин Русия е решила да сложи край на стария еднополюсен световен ред и с цената на свидни жертви да започне процеса по създаване на нов многополюсен световен ред. Известно е, че руснаците оседлават бавно конете си, те са търпеливи хора, умеят да чакат момента. Но когато руснаците решат да действат, те скачат, връхлитат бързо и стигат до края. Според Дугин в момента в Украйна се разиграва началото на последния сблъсък между евразийската и англосаксонската цивилизации, между традиционните и неолибералните ценности. „След края на войната в Украйна следва друго много важно събитие: Когато и Китай си върне контрола над Тайван, тогава със сигурност ще настъпи краят на англосаксонският световен ред и на неолибералните ценности“, заяви Дугин.

И още от Дугин: В този конфликт със Запада, който в момента се разиграва на територията на Украйна, Русия не е сама. Зад Русия стоят големите и силни страни от Азия, Южна Америка, Близкия изток и Африка. Неслучайно в месеца преди инвазията в Украйна, Путин проведе редица от срещи и преговори на високо ниво с президентите на Китай, Индия, Иран, Бразилия, Турция, Аржентина, премиера на Пакистан, премиера на Унгария, президентите на Азербайджан и Казахстан.

На 4 март 2022 г. в Министерството на висшето образование и наука на Русия се проведе дискусия между руския философ, писател, основател на руската школа по геополитика и евразиец Александър Дугин и 40 чуждестранни журналисти, акредитирани да работят в Русия. Темата на дискусията беше „Геополитическият фон на конфликта в Украйна.

„Няма да говоря за това кой е започнал всичко това, ще говоря защо се случи всичко това. Няма неутрални държави в геополитиката и на голямата шахматна дъска. Това, което се случва днес в Украйна, има геополитически и геостратегически характер. От години се опитваме да говорим и да преговаряме със Запада на техния западен език, но нищо не се получи, сега е моментът да започнем да говорим с тях на руски. Това е сблъсък между континенталните държави – Хартланд от една страна, срещу морските държави – англосаксонците от друга. Този сблъсък беше неизбежен, въпреки че Русия се опита да го избегне. Русия умишлено наруши правилата на играта на Голямата шахматна дъска, където според англосаксонците има само един играч – САЩ. И всички останали са длъжни да му се подчиняват. „Русия обаче каза „Не“, тя реши да премине в настъпление“, смята Александър Дугин.

“През последните 15 години, освен англосаксонците, на голямата шахматна дъска се появиха двама нови независими играчи, Русия и Китай, и ние сме свидетели на паждането на новия триполюсен световен ред. Той вече е факт. Макиндър в книгата си „Географската ос на историята“, както и Бжежински в книгата си „Голямата шахматна дъска“ пишат за важността на Украйна от геостратегически характер за Хартланда. Хардланда е Русия.”, допълва той.

Според Дугин преди 30 години Русия приема западните неолиберални ценности и изоставя съветските си ценности, ценностите на Руската империя, а Русия и руснаците се опитват да бъдат като Запада. Но този опит се е провалил. Ние не можем и не трябва да сме като тях.

„Русия искаше да седне на една маса със Запада, искаше да прилича на Запада. Но Западът грубо отхвърли Русия. След което се върна към своите корени, избра свой собствен път и с право. Самата Русия е цивилизация, основана на християнски и традиционни семейни ценности. Русия днес е изолирана от Запада и представлява един голям остров-крепост. Но и в миналото Русия е била изолирана и санкционирана- това се е случвало много пъти в нейната история. И накрая Русия е печелела- винаги”, напомня Александър Дугин.

Според Дугин, както винаги в човешката история, и днес се води геостратегическа война между силите на морето и силите на сушата. Морските държави не са само Западът, това са модерните технологии, капитализмът, свободният пазар, това е борба през цялата история между Рим и Картаген, Атина и Спарта, Венеция и Византийската империя. Морските държави се опират основно на материални ценности, морска мощ с голям брой колонии. А вечният им стремеж е да придобият стратегическо господство над силите на сушата, където са моралът, военната земя, традиционните семейни ценности. Тоест – борбата между модернизма и традиционализма. Тоест ако глобализма иска да спечели тази война, тогава неговият носител Морският Запад ще трябва да победи силите на сушата Русия и Китай.

„Франсис Фукуяма сгреши, когато в книгата си „Краят на историята“, публикувана през 1992 г., прогнозира разпространението на либералната демокрация от западен тип върху целия свят, и това бележело края на социокултурната еволюция на човечеството и формирането на една окончателна неолиберална форма на управление. Всичко, което Фукуяма прогнозира, се оказа грешно. „Самюел Хънтингтън беше прав, когато в книгата си „Войната на цивилизациите“ от 1996 г. предсказа сблъсъка на цивилизациите, който се случва днес“, допълва Александър Дугин.

Според Дугин Русия е чакала твърде дълго, за да се намеси в Украйна. Цели 8 години Русия и Путин се надяваха, че преговорите и отстъпките ще решат проблема. Русия търпеливо изчака САЩ да запълнят вакума в Украйна, САЩ поеха контрола над Украйна и започнаха да разширяват военната си инфраструктура там. За тези 8 години с помощта на американски инженеринг Украйна бе превърната в русофобска държава, където национализмът се надигна открито, насочен най-неадекватно срещу Русия и дори придоби нацистки измерения. И Русия не можеше да продължава да търпи това. Преди Русия да реши да предприеме тази стъпка, Путин, заедно с политическото, военно и икономическо ръководство на Русия, планира и изработи всички комбинации в тази сложна игра на шах, претегли всички плюсове и минуси. Неслучайно в месеца преди инвазията в Украйна, Путин проведе редица от срещи и преговори на високо ниво с президентите на Китай, Индия, Иран, Бразилия, Турция, Аржентина, премиера на Пакистан, премиера на Унгария, президентите на Азербайджан и Казахстан. Русия се опитва да преговаря със САЩ и НАТО за европейска стратегическа сигурност от 2007 г., по-точно след речта на Путин в Мюнхен. Русия предложи различни варианти и планове за европейска стратегическа сигурност, но вместо това САЩ продължиха да разширяват НАТО докато не стигнаха до самвите руски граници. Продължиха и да разполагат своя военна инфраструктура близо до границата с Русия.

„Известно е, че руснаците оседлават конете си бавно, ние сме търпелив народ. Но когато руснаците решат да действат, те тръгват устремно и винаги стигат до края. Путин не е монархист, не е националист, не е комунист, не е либерал. Той е геополитик – реалист и прагматик. Путин не иска да възстановява Съветския съюз или Руската империя, но за Русия Беларус и Украйна са жизненоважни и от геостратегическо значение“, заяви Александър Дугин.

Според Дугин в резултат на руската военна операция в Украйна, САЩ са постигнали стратегическите си цели в Европа, въпреки че този дивидент ще им е от полза само в краткосрочен план. Ползите за САЩ: НАТО е обединено както никога досега, Европа е под пълен американски контрол и доминация. В Европа започна процес на нагнетяване на крайна русофобия. Срещу Русия се води информационна война на всички нива. Но това не е устойчиво в дългосрочен план. Русия все още не е постигнала стратегическите си цели в Украйна. Когато Русия постигне своите стратегически цели, цялата стратегия и политика на САЩ в Европа и Азия ще се разпадне.

В този конфликт със Запада Русия не е сама. Зад Русия стоят големите и силни страни от Азия, Южна Америка, Близкия изток и Африка. Всички те се борят за създаването на нов многополюсен световен ред и ще се възползват от тази възможност, която им дава днешният конфликт на хегемона САЩ с Русия в Украйна. Войната в Украйна е шанс за континентална Европа да се освободи от англосаксонския рекет и контрол. След края на войната в Украйна следва друго много важно събитие: Когато и Китай си върне контрола над Тайван, тогава със сигурност ще настъпи краят на англосаксонският световен ред и на неолибералните ценности.

Според Дугин разпадането на СССР е по-скоро геополитическа, отколкото идеологическа катастрофа. А иначе на полето на голямата геополитическа шахматна дъска войната в Украйна може да се разчете така: Русия реши да разчисти региона от англосаксонското влияние и да възстанови влиянието си. Украйна е последната фаза на битката, която бележи началото на създаването на новия световен ред. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. ..авторът на статията „забрави’да спомене,че и северна Корея одобрява войната на Путин..

  2. Синът на Сюлейман Пуси с грозни заплахи към православните християни, плаши със затвор:

    „Всички путински кучки ще гниете в затвора“

    Няколко години след като атлантикът и бивш външен министър Соломон Паси изрече „Майната му на православието!“, днес и синът му Исак Паси лее от фейсбук профила си откровени заплахи и грозни обиди. Гневът на отрочето на Мони Паси е насочен основно към подръжниците на Путин, но и към православните християни като цяло.

    Всъщност, Исак е достоен наследник на баща си, който се разплаква всеки път, когато си спомни как са ни приели в НАТО. Напомняме и няколко знакови фрази на Соломон Паси, които са достатъчно красноречиви:

    “Майната му на православието.”
    “Искаме ядрени бази!”
    “Ще намалим русофилията в България.”

    Видимо синът му изпълнява татковите повели да се унищожи България като православна държава

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *