ГЕРБ Фалираха Енергетиката на България! Чака ни Режим на Тока!

ГЕРБ заложиха няколко бомби в енергетиката, които тепърва ще избухнат със страшна сила през зимата. В момента енергетиката е затънала в дългове, които няма как да изплати – тези милиардни дългове са резултат от безобразно крадливото управление на Борисов и шайката му през последните 12 години. Това заяви днес енергийния експерт и депутат от БСП Румен Овчаров.

Задълженията на НЕК възлизат на повече от 4 млрд. лева, „Булгарстрансгаз“ дължат 2,6 млрд. лева. „“Марица- Изток“ – 1,4 млрд. лева, БЕХ – над 1 млрд. лева. А „Топлофикация- София“ е в най- опасна ситуация – дълговете й възлизат на над 800 млн. лева, а активите – само на 70 млн. лева.

Втората бомба, която оставиха ГЕРБ, е липсата на конекторна връзка с Гърция. Оттам сега можеше да получаваме втечнен газ от Близкия Изток, който е по-скъп от руския, ако го взимаме по договор, но пък е доста по-евтин от американския втечнен. Причината арабския да е по- евтин е, че цената се образува по старата формула – на базата на петролните продукти. В Турция газта е по- евтина по същата причина. В момента цените на газта в ЕС се образуват по нова формула – на базата на т. нар. спот пазари. Бойко Борисов обаче реши да промени цените в договорите с „Газпром“ и вместо да се договорим за конкретна фиксирана сума, ние вече плащаме според спот цените на световния пазар – а те са безумно високи. Преди година международните цени на газта бяха доста ниски и Борисов като промени договорите с „Гадзпром“ започна да се хвали, че свалил цената на газта с 40%. С промените в договорите Борисов целеше единствено да угоди на Вашингтон и Брюксел, като им покаже, че няма да се обвързва дългосрочно с руската „Газпром“. Иначе беше ясно че тези ниски цени на международните пазари тогава няма как да се задържат дълго. Новото ценообразуване, договорено от Борисов буквално ще ни остави без газ. Очакваше се, че САЩ ще доставя шистов газ за Стария континент и всичко ще е идеално.

САЩ обаче изиграха цяла Европа. Тази година САЩ е увеличил износа на втечнен газ с над 40%, но в същото време е намалил доставките за Европа с 15%. Оказа се, че САЩ са увеличили износа си за Китай с 26%, тъй като цените на които го продават там са по- високи.

И сега Европа моли Русия да увеличи доставките си за нея, въпреки, че няма договори за това. Русия вече го направила с 20%, но се оказва, че и това количество не е достатъчно. Между другото, Норвегия не е увеличила доставките на газ за Европа, въпреки че 70% от суровината, която Осло пласира е по цените на спот пазарите – т.е., най- високата възможна цена в момента. Докато Русия доставя само 10% от газта си за Европа на цени според спот пазарите. Излиза, че на Русия й пука повече за ЕС, отколкото на Норвегия. Всеки си прави сметките в дългосрочен план, само ние се чудехме как да угодим на американците, дори да губим от това милиарди.

За съжаление, има вероятност от режим на тока през зимата, категоричен е Румен Овчаров. В момента АЕЦ Козлодуй работи само с един блок. Шести блок ще бъде включен след 15 дни, тъй като беше спрян за планов ремонт. Но дори и с него, и при максимално натоварване на двата блока, едва ще смогваме да покрием нуждите на вътрешния ни пазар и няма да можем да изнасяме. България разполага и с водни ресурси, които също ще бъдат впрегнати.

Сега да разгледаме енергийните бомби, заложени от ГЕРБ, в по- дългосрочен план:

ГЕРБ тихомълком подписаха документите за затварянето на ТЕЦ Марица- Изток през 2025 и пропиляха всички шансове на страната ни да води преговори с ЕК за удължаване на срока на експлоатация. Защо мълчаха и не направиха нищо?! АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ Марица- Изток, който гори български въглища, осигуряват базовата енергия за страната ни. Така е замислена българската енергетика през социализма и към момента продължава да лежи на тази основа.

А най- голямото престъпление на Бойко Борисов и ГЕРБ спрямо енергетиката на България е безобразното прекратяване на проекта АЕЦ Белене. Вследствие на това малоумно решение под американски натиск, Русия осъди страната ни да заплати 600 млн. евро неустойки за неизпълнение на договора. А между другото, част от закупеното от България оборудване на стойност 400 млн. евро е в неизвестност, а прокуратурата на Гешев няма и намерение да пита Бойко Борисов и министрите му къде се намира то в момента. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. БОРИСОВ И ГЕШЕВ БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ ДОСЕГА ТРЯБВАШЕ ДА ПОТЕГЛЯТ КАТО ЧАУШЕСКУ

  2. Всичко в статията е желязната истина,която бие камбаната за нашето погребение, но всички са глухи, глухи и слепи. Не очаквайте в една декларирана колония да има справедливост, възмездие, или юридически санкции. Този Тулуп с пожарникарско образование, с подарени генералски пагони, кой знае защо, с купената подръжка на Брюксел и ония другари зад океана е най- посредствения държавник не само в Европа. Търпението на този наш овчи народ, приемането на явни престъпления и поредната нагласа не само да спаси един бандит, но и отново да го постави на власт чрез друга една подлога, с висок академичен ранг, говори само едно, за нашето необратимо духовно пропадане. България е една страна с топящо се население отговарящо на всички определения за колония и която ще докаже пред света, че се е отправила към пъклото.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *