Георги Първанов РАЗКРИ ЛЪЖИТЕ на ГЕРБ: Няма да строим нито АЕЦ „Белене“, нито газов хъб! Шокиращи Разкрития на бившия президент:

Бившият президент Георги Първанов (2002- 2010 г.) коментира горещата тема за общите енергийни проекти между България и Русия. По време на своите два президентски мандата, той работи за осъществяването на т.нар. Голям енергиен шлем на България – „Южен поток“, АЕЦ „Белене“ и нефтопровода „Бургас- Александруполис“.

Да припомним, че при визитата на президента Владимир Путин у нас през 2008 г., страната ни подписа с Русия договорите и за трите мега- проекта. Впоследствие обаче правителствата на ГЕРБ и Бойко Борисов отмениха и трите проекта под натиска на ЕС и САЩ.

В свое интервю днес бившият президент Първанов коментира резултатите от посещението на Борисов в Русия и енергийното бъдеще на България.

„Ясно е, че газов хъб, разпределителен център, в обозримо бъдеще в България не може да има, защото просто няма откъде да се вземе този газ“, заяви Първанов.

Според него, мораториумът върху строежа на АЕЦ Белене трябва да бъде отменен възможно най- бързо, за да започнат преговори между правителството и кандидат- инвеститорите за строежа му.

Но пак според бившия президент, е много вероятно ЕС и САЩ да се намесят отново с цел да осуетят строежа на „Белене“: „Аз си мисля дали междувременно пак няма да се обади някой голям задокеански брат, някой приятел отвън, който да наложи забрана за развитието на проектите“.

Първанов заяви, че Западът е противник на руските енергийни интереси в региона. Но не е невъзможно една държава да отстои позициите си и да се пребори за тях. Все пак, щом немците успяха да прокарат „Северен поток- 2“, значи забраните могат да се заобикалят.

„Южен поток“ беше исторически шанс за страната ни, но Борисов го проигра. Вина обаче да не се реализира носела и Тройната коалиция, която вместо да доведе този проект до напреднал етап, в който вече да не може да бъде спрян, тя го забавила, коментира Георги Първанов.  Така че, за ГЕРБ след това не беше никакъв проблем да го отмени окончателно.

Путин и Първанов през 2008, когато България и Русия посписаха т.нар. Голям енергиен шлем

Шансът е пропуснат също, защото оттогава конюктурата много се промени. България вече не е от стратегическо значение за Русия. Путин скрепи връзките си с Германия чрез „Северен поток- 2“, както и с Турция чрез „Турски поток“. Това са стратегически проекти, които гарантират отношенията между страните в дългосрочен план – Турция играе ключова роля в конфликта в Близкия Изток и сътрудничи на Русия там. Германия пък е най- влиятелната държава в ЕС.

Къде е България на фона двете суперсили? Отговорът е: Никъде! За 10-те си години управление ГЕРБ направиха всичко възможно да раздалечат България и Русия на светлинни години една от друга. Русия показа съвсем ясно, че повече няма да се води от никакви братски чувства по отношение на България (поне не и докато ГЕРБ са на власт), а ще се води само от студен прагматизъм.

И студеният прагматизъм показва, че Русия няма никаква нужда от България. За 10 г. начело на властта у нас Борисов и компания не спряха да се конфронтират и да демонстрират силна враждебност към Москва. Дадохме черноморските си бази на САЩ и НАТО и напълнихме морето с US-кораби и самолети, които да „сдържат“ Русия. През последните години българските десни политици поддържат една постоянна, изключително агресивна риторика към Русия. ГЕРБ отказаха да се борят дори за проекти от национално стратегическо значение, каквито бяха Южен поток и АЕЦ Белене. И предпочитаха безропотно да изпълняват заповедите на САЩ и ЕС, които настояваха проектите да бъдат прекратени.

Тръбите за проваления „Южен поток“ бяха използвани за строежа на „Турски поток“

„Южен поток“ е изпуснат исторически шанс. И втори такъв в близко и по-далечно бъдеще няма да имаме. Факт е, че както каза президентът Румен Радев, в тази сложна ситуация най- добре ще е за България ако договори да получава газ директно от Русия. Защото, дори Анкара да ни пусне тръба от „Турски поток“, цените ще бъдат определяни от Турция, а не от Русия. Защото Ердоган извоюва това право на страната си – да продава газта, която получава по „Турски поток“ на цени по свое усмотрение.

„Това е изключителна привилегия, с която не беше удостоена дори България в „Южен поток“, коментира бившия президент Георги Първанов. Но все пак, България щеше да получава 400 млн. евро на година чиста печалба, само заради транзита по „Южен поток“, допълва бившия държавен глава.

Вече няма изгледи, че България може да се надява на директни доставки на газ от Русия. Москва е решила да ни остави да се пържем в собствен сос и да се оправяме както можем с Турция.

В очите на Русия, България е враждебно настроена държава, податлива на чужди влияния, която не предлага стабилност и сигурност за бизнес контакти. А за да ни възприемат като такива, заслугата е изцяло на Бойко Борисов и ГЕРБ. Skandalno.net

Автор: Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. АЗ МИСЛЯ ЧЕ КОЛКОТО ПО БЪРЗО СЕ СТИГНЕ ДО ИЗГРАЖДАНЕТО НА ТЕЗИ ОБЕКТИ БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ОТЪРСИ ОТ МИЗЕРИЯТА ЗАЩОТО ЕНЕРГИЙНИТЕ РЕСУРСИ СА ВАЖНИ ЗА ИКОНОМИКАТА -ЕВТИНА ЕНЕРГИЯ ЕВТИНА ПРОДУКЦИЯ !БОРИСОВ САМ СЕ ОПЛИТА В ЛЪЖИТЕ И НЕВЕЖЕСТВОТО СИ !

  2. Аз смятам,че Путин даде знак на Борисов,че не желае да разговаря с него за какъвто и да е поток.Може би Путин чака следващия български премиер,да се разберат и да подпишат договор за газов поток,независимо как ше се казва.

  3. Да не забравяме, че 4-те безплатни американски бази бяха дадени на САЩ пи време и със съдействието на президента Първанов.

    • Георги, говориш пълни глупости. В България Президентът няма право да подписва каквито и да е договори. Той няма изпълнителна власт, а само представителни функции. Следователно, няма как Първанов да има каквото и да е отношение към американските бази. Не се опитвай да прехвърлиш вината от болната глава – на здравата. Мафиота Борисов беше по това време министър-председател и той си носи вината.

  4. ПУТЕШНИЦИ САМО РАЗТЯГАТЕ ЛОКУМИ НЯМА ЛИ КОЙ ДА ГРЪМНЕ БЪЛГАРОУБИЕЦА МАФИОТ БОРИСОВ В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ

  5. Не съм фен на Първанов: достатъчно да се каже че: 1.Със своята партитйка АБВ той разцепи БСП и с това отклони много гласове. ? 2. Неговата партийка влезе в коалиция с ГЕРБ, което е чисто предателство. 3. По време на неговия мандат България влезе в НАТО. 4. Допусна създаването на 4 американски бази у нас без нито стотинка наем.
    Но все пак критиките му по отнащение на хунтата на Борисов заслужават внимание. Пита се, защо тогава като президент не си наложил нито веднъж вето на антинародните действия на Борисов, а само му ръкопляскаше.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *