Ген. Валери Григоров: МВР върши престъпление с отказа си да охранява протестите! Това е капан на Борисов!

МВР спря да охранява протестите и пусна сред протестиращите агент-провокатори. С това мероприятие властта цели да накара хората да се сбият и така мирните протести да бъдат компрометирани в очите на обществото. Но по закон МВР е длъжно да охранява обществения ред без да прави уговорки дали мероприятията са разрешени или не от Общината. В случая Полицията извършва престъпление с това, че служителите й не си вършат работата и с отсъствието си създават условия за конфронтация и противопоставяне на български граждани едни срещу други. За десетките платени провокатори и тяхната координация от МВР е по-трудно да се докаже, но не е невъзможно. Имаме една жена с бастун, втора, която форсира автомобила си срещу протестиращите, един младеж, който онзи ден на Орлов мост отчаяно и комично търсеше конфликт с хората от барикадата, а после излезе клип от 2013 г., в който същият младеж си признава, че е платен протестиращ…

Това каза в свое интервю днес ген. Валери Григоров, бивш шеф на Гранична полиция и експерт по национална сигурност. Ето какво още обясни той:


– Г-н Григоров, в понеделник вечерта на едно от шестте блокирани кръстовища – това на бул. Ситняково, пред Румънското посолство, се стигна до сблъсък между граждани. Защо не само там, а в целия център на София нямаше полиция, която да се погрижи за обществения ред. По централните улици на столицата имаше над 10 хиляди демонстранти и нито един полицай. Какви са задачите и задълженията на МВР в такива случаи?

– България се намира в исторически момент, в който всички будни нейни граждани протестират по улиците на големите градове, защото не могат да търпят вече по никакъв начин този тип бандитско управление на държавата. Протестите, които продължават повече от 40 дни са добър знак към тази самозабравила се Хунта, защото само така нейните представители могат да разберат, че трябва да си отидат от властта. При МВР се забеляза рязка промяна на поведението по отношение на протестите. През първите дни на площадите имаше силно полицейско присъствие. Униформените бяха тежко въоръжени и не си поплюваха когато им заповядат да пребият някого. От една седмица насам обаче забелязваме, че подходът им се промени- по площади и блокирани булеварди вече почти не виждаме служители на МВР.

– Как си го обяснявате?
– Очевидно е, че властта е заповядала на МВР да се оттегли от охраната на обекти и мероприятия, както и трасетата, по които се движат протестиращите. Целта е да се създадат условия за конфронтация и сблъсъци на българските граждани. Тези, които протестират, срещу онези, които са против протестите. В същото време управляващата Хунта изпраща провокатори, които търсят конфронтация с протестиращите, за да се стигне до сбиване. Целта е по този начин да се намали натиска върху бандитското управление на Бойко Борисов. То да покаже, че има подкрепата на част от българското общество.

– Шефът на СДВР преди около 2 седмици предупреди, че полицията ще атакува палатките на Орлов мост. Защо полицията се отказа от това начинание?

– Страхът на Бойко Борисов от това, че протестът ескалира и вече се задава момента, когато той ще успее да го свали, се предава и на ръководството на МВР. И то е видимо. Видяхме как след премахването на палатките, ръководството на столичната полиция се скри. А на следващият ден започна да прави преразказ по картинка. И в параноята и страха си започна да прави грешки – като издаде например неволно, че подслушва телефоните на лидерите на протестите. МВР дадоха обяснение, от което стана ясно, че страховете ги гонят. И към момента ръководството на МВР продължава да се крие в миша дупка. Шефът на МВР не е юрист, а липсата му на експертиза и компетенция са пословични. Но е сериозна некомпетентността и на правната дирекция на ведомството, защото те би трябвало да знаят какво гласи чл. 14, т. 5 от Закона за МВР. Този закон изрично поставя като основен ангажимент и задължение на Полицията да охранява обществения ред без да прави уговорки дали мероприятията са разрешени или неразрешени. Чух зам.-директорът на СДВР да дава обяснения тази сутрин, че видите ли полицията вчера не е знаела, че се провежда подобно мероприятие. Напротив, законът изрично вменява задължение на министъра на вътрешните работи и всички ръководни служители да охраняват обществения ред. И с вчерашното си отсъствие от блокираните от демонстранти кръстовища МВР са извършили престъпление. Добре е това да се знае. Води се, че с бездействието си са създали условия за конфронтиране и противопоставяне на български граждани едни срещу други. В случая с кръстовището на „Ситняково“ имахме сблъсък на протестиращи с шофьори. Целта на Борисов, който несъмнено е човекът, взел това решение, е хората да се сбият и по този начин да се даде основание на МВР да премахне палатковите лагери.

– Смятате ли, че тази тактика на Борисов и МВР ще успее? 

– Не, защото всички осъзнават, че тези бандити, които продължават да грабят държавата, в момента правят какви ли не еквилибристики с едничката цел – тупане на топката и търсене на формални причини да продължат да управляват. Искат грабежът на държавния бюджет и еврофондовете да продължи. Всички сме свидетели как само през миналата седмица бе предоставено пристанището на ТЕЦ-Варна за 35 години на Ахмед Доган, а вчера властта подари на олигарсите си 8 държавни морски и речни пристанища.

– Наскоро влязохте в словесен сблъсък с шефа на охранителна фирма “Делта гард” Димитър Спасов – Митко Каратиста. Вие съобщихте, че на охранителите на тази фирма е наредено да осъществяват провокации на протестите. Каратиста отрече това. Защо споменаването на “Делта гард” продължава да тревожи хората?

– Управляващата Мафия на Борисов и Пеевски изцяло толерира тази фирма. Тази фирма се появява там, където трябва да се изпълнят конкретни мръсни поръчки в полза Борисов и Хунтата му, възложени от Делян Пеевски и негови приближени. В разследването на „Антикорупционният фонд“ видяхме, че служителите на тази фирма изпълняват функциите на полицаи и мафиоти едновременно и то под благосклонния поглед на МВР-шефове. Видяхме как шефът на полицията в Дупница не изпълни съдебно решение за въвеждане във владение на новия собственика на завода за асансьори именно заради тази фирма. Нагледно ни бе показано, че МВР обслужва интересите на мафията. Полицията отказва да охранява протестите на хората. Но за сметка на това пази “Делта гард” и интересите на Делян Пеевски. Разбрахме, че “Делта гард” взима пари от това, че охранява и магистрала “Тракия” – емблемата и гордостта на премиера Бойко Борисов.

– Как „Делта гард“ охранява магистрала „Тракия“? Това е нещо ново!
– На 234-тия км. на магистралата в посока от София към Бургас се виждат табелите на “Делта гард”, където те охраняват въздуха, пространството около магистралата. Какво точно охраняват не зная, но вероятно за тази дейност те вземат пари. В същото време около магистралата никъде не видях охранители на компанията. Това по-скоро показва, че страната ни се е върнала в 90-те години на мутрите, когато правителствата на ниво служби имаха взаимоотношения с бандитски структури като СИК и ВИС. Върнахме се в периода, при който в лексиката на обществото ни се върнаха думи като СИК, Пашата, Маджо. Но сега е по-лошо, защото стана ясно, че след 11 години управление на Борисов и ГЕРБ мутрите са стигнали нивата на държавното управление и в момента те управляват всички сфери на нашия живот-икономиката, бюджета… държавата като цяло.  Ето това е основното противопоставяне – между бандитите, които са в управлението на страната и хората по площадите, които категорично заявяват, че това не може да продължава по този начин. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *