Генсекът на ООН отново пропусна да спомене, че САЩ са извършили ядрената бомбардировка над Япония

В посланието си по повод 78-ата годишнина от ядрената бомбардировка над Нагасаки генералният секретар на ООН Антониу Гутериш не спомена, че тя е извършена от Съединените щати. Посланието беше прочетено на церемония в Япония от заместник генералния секретар Изуми Накамицу, съобщава ТАСС. Вчера Гутериш се обърна към участниците във възпоменателна церемония в другия пострадал от ядрените бомбардировки японски град – Хирошима, като и в тази своя реч не каза и дума за отговорността на Съединените щати. Още по-забавен е факта, че всички японски политици тази седмица в речите си по повод ядрените бомбардировки също не споменаха нито веднъж кой е извършил бомбардировките. Вместо това те често споменаваха Русия като основна ядрена заплаха за човечеството днес.

„Рискът от ядрена катастрофа сега е най-високият от времето на Студената война. Пред лицето на тази заплаха световната общност трябва да говори на един глас. Всяко използване на ядрено оръжие е неприемливо, каза генералният секретар на ООН. – Няма да стоим със скръстени ръце, докато ядрените държави се надпреварват да създават все по-опасни оръжия. До пълното премахване на ядрените оръжия, страните трябва да се ангажират никога да не ги използват“.

Според Гутериш единственият начин за премахване на ядрения риск е премахването на ядрените оръжия. „Никога няма да забравим какво се случи тук. Трябва да премахнем сянката на ядреното унищожение веднъж и завинаги. Край на Нагасаки. Край на Хирошима“, каза той.

Хирошима след американската атомна бомбардировка, 6 август 1945 г. 

Атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки бяха извършени от Съединените щати в самия край на Втората световна война с официално декларираната цел да се ускори капитулацията на Япония. Действие, напълно безсмислено, тъй като Япония вече ббе седнала на масата за преговори. Това са единствените случаи на бойно използване на ядрени оръжия в историята на човечеството, припомня ТАСС. Съединените щати и досега не признават своята морална отговорност, като продължават да оправдават тогавашните си действия с „военна необходимост“. Президентът на САЩ Джо Байдън, който присъства на срещата на Г-7 в Хирошима през май 2023 г., не се извини за атомните удари, добавя агенцията.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *