Гардиън: Разследват българския премиер Б. Борисов за заплаха „да изгори“ евродепутат! + ВИДЕО

И авторитетният английски вестник „Гардиън“ публикува материал за скандалите, които през последните седмици раздират България – „най-корумпираната и най-бедната страна в Европа“, както сме описани в статията.

Заглавието е „Българският премиер може да бъде разследван заради аудио запис, където заплашва да „изгори“ евродепутат“ – Оригиналният текст на английски ВИЖ ТУК

Ето какво пише вестник „Гардиън“:

Българският евродепутат от ПЕС Елена Йончева поиска премиерът на страната да бъде разследван след като изтече аудиозапис на мъж, чийто глас силно наподобява този на премиера на страната Бойко Борисов. Във въпросния запис Борисов са заканва да я „изгори“.

Елена Йончева е бивша журналистка и е участвала в кампании за разкриване на корупция в правителството на Борисов. Тя заяви, че българската прокуратура трябва да проучи седемминутния запис, който до момента е чут от над 2 милиона българи, след като е публикуван анонимно в YouTube и други социални мрежи.

Борисов заяви, че записът е фалшификация, която по всичко личи, че е записана през април. Той добави, че са изрязвани думи от негови други изказвания и са сглобени в този запис.

Но е учудващ категоричният му отказ да поиска разследване и експертиза, които да установят дали записът е автентичен.

България е най-корумпираната държава в ЕС, според Transparency International, а също и най-бедната от 27-те държави-членки.

Борисов, който е бивш бодигард на стария комунистически лидер на България Тодор Живков, е премиер на страната вече 11-та година. За този период трите му десни кабинета се замесиха в не един и два мащабни корупционни скандала.

В един от последните такива скандали на Борисов му се наложи да даде обяснения за участието си в международна схема за пране на пари. Аферата доби известност след публикация в испанския вестник „El Periodico“, която оповести, че каталунската полиция го разследва във връзка с къща в Барселона, а местната прокуратура пък вече го разследва.

В записа, който изтече на 12 юни т.г., се чува гласът на човек, който звучи като Борисов и обсъжда партийни и правителствени дела. В него той казва, че е готов да пожертва зам. министъра на икономиката си Александър Манолев заради неотдавнашен скандал, свързан с неправомерно присвоени еврофондове, стига покрай Манолев да „изгори и Елена Йончева ”. По-късно Манолев беше обвинен по подозрение, че използва средства от ЕС, за да си построи имение.

Няколко дни след скандалния запис, в публичното пространство изтекоха и снимки, пратени до медиите от анонимен имейл. На въпросните 14 фотоса Борисов е заспал с пистолет на нощното шкафче и чекмедже, пълно с пари и злато.

Премиерът на България призна, че снимката, на която спи, е негова, и поясни че е сниман без негово знание в покоите му в резиденцията. Но предположи, че останалите снимки с парите и златните кюлчета в чекмеджето му, са манипулирани с фотошоп. Той обвини президента на България Румен Радев, който е сред основните му политически опоненти, че е използвал дрон, за да го следи и снима в спалнята му. „Радев премина всякакви граници, този човек е затънал в тресавището“, каза Борисов.

Президентът на България Румен Радев категорично отхвърли обвинението и го нарече „фантазия“.

Йончева, член на Българската социалистическа партия, която подкрепя президента, призова прокуратурата на България да разследва лентата и снимките, но не е убедена, че прокуратурата има намерение да проведе действително задълбочено разследване.

Записът с обидите и заплахите на Борисов е направен преди изборите за Европейски парламент, в които участва и Йончева.

Тя коментира, че настоящият скандал само илюстрира корумпираният и порочен начин, по който управляващата партия в България упражнява властта си. „Страхувам се: когато чуеш премиера да казва, че ще те изгори, няма как да не се страхуваш.“

Йончева добави: „Премиерът няма нито едно ясно изявление по скандалите след тяхното избухване. Той свика дълга пресконференция. На която първо чистосърдечно си призна, че на записът е неговия глас, а после категорично отрече, пояснявайки, че е редактиран. Затова смятам, че е важно българската прокуратура да разследва този запис.

„В записът Борисов се кани да унищожи свои политически опоненти по време на кампанията за Европейския парламент. Там той споменава и името ми като някой, който трябва да бъде изгорен. Гласът, вероятно на българския премиер, казва, че ще разбие физиономията на собственика на голяча частна компания. Той казва: „Ще му разбия физиономията, защото не се съобразява с мен“. Проблемът е, че не става въпрос за мен или една компания, проблемът е че така Борисов управлява тази страна. “ Skandalno.net

Превод: Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/VgYUDWZrn9c

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. „Кажи ми, кажи бедний народе, кой те в таз робска люлка люлее“?

  2. БОРИСОВ БЪЛГАРОУБИЕЦА Е СЕРИОЗНО БОЛЕН СПЕШНО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЛЕКУВАН ПОД ОХРАНА И С МАСКА

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *