В САЩ признаха очевидното: Русия побеждава Запада с неговите оръжия

Русия побеждава Запада в глобалния конфликт, чиято гореща фаза се развива под формата на война в Украйна, пишат едновременно две американски медии с иначе напълно противоположни политически позиции. От скорошното поражение на Запада ще се възползват не само руснаците, но и повечето страни по света, страдащи от десетилетия и столетия западната хегемония и хищничество, добавят китайски медии.

Западът се опива от своето едва ли не историческо призвание да не се задоволява с това, което има, а да оформя света според собствените си интереси и да го източва според собствените си потребности, които, оказа се, нямат предел. Но същият този Запад упорито отхвърля библейската мъдрост: „Човек предлага, а Бог разполага“.

Смисълът на тази мъдрост трябва да се чете така: успокой се, преди да е станало твърде късно, никога плановете не се изпълняват точно както си ги замислил, но пък почти винаги рикошират в теб самия.

Но може би именно Русия, главният „възпитател“ на Запада в този свят през вековете, все пак ще успее да прекъсне този порочен кръг. Две американски издания с напълно противоположни политически възгледи, консервативното American Thinker и либерално-глобалистката агенция Bloomberg, стигат независимо едно от друго с интервал от няколко дни до един и същи извод. А водещата китайска информационна агенция Синхуа (Xinhua) го потвърждава.

„Мислителите“ са разбрали всичко правилно

Близкото често се вижда по-добре от разстояние. American Thinker (Американски мислител) обаче опровергава това правило, виждайки и подчертавайки в статията си „Възходът на Русия“ основното в разигралата се лавина от събития след 24 февруари, 22 г., които се случват пред очите ни, и които ние, участниците в тях, погълнати от ежедневни грижи и проблеми, често не забелязваме: антируските санкции се превърнаха в „най-грандиозната грешка на западния свят в съвременната история“. Защо?

Защото те се върнаха като бумеранг право в лицето на самия Запад, сривайки икономиката му, събудиха „спящия гигант“ Русия, създавайки прекрасна основа за бъдещия й все по-голям просперитет.

„Тези санкции не поставиха руската икономика на колене, както мнозина прогнозираха. Напротив, от тях страдат преди всичко западните икономики, икономическият им растеж практически е спрял“, – пише изданието, оправдавайки името си (списанието мисли, а не се занимава с пропаганда).

„Много от западните държави вече са изправени едновременно пред висока инфлация и недостиг на енергия. Докато през това Русия не просто се справя с трудностите, а процъфтява, придобивайки все повече влияние и авторитет в Азия, Африка и Южна Америка. Икономическите отношения на Русия с тези региони започват да се връщат към нивата от преди разпадането на Съветския съюз“, казват още американците.

American Thinker, позовавайки се на прогнозите на МВФ, който не може да бъде заподозрян в любов към Русия, посочва, че тази година руската икономика ще расте по-бързо от икономиките на Германия и Великобритания, а догодина ще изпревари по растеж САЩ, Япония, Италия… почти всички западни страни. В същото време нарастването на БВП на глава от населението ще надхвърли нарастването по този показател сред всички развити икономики.

Освен това Русия успя да постигне най-ниското съотношение дълг спрямо БВП сред страните от Г-20, а нивото на безработица в страната е 3,5%, най-ниското ниво след разпадането на СССР. Изданието отбелязва, че всичко това се случва в момент, когато Русия „води скъпоструваща, непряка война срещу обединения военен арсенал на целия Запад“ в Украйна.

Случаят Украйна

Цитирайки думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, изданието пише, че Западът е предоставил на Украйна „безпрецедентна подкрепа“, предоставяйки й военна, хуманитарна и финансова помощ на обща стойност 160 милиарда долара.

Толкова много западни оръжия са изпратени в Украйна, че арсеналите на много страни от НАТО вече са изчерпани. Германия, според министъра си на отбраната, имала боеприпаси само за два дни интензивни боеве. Великобритания е в абсолютно същата ситуация.

Франция е изправена пред „сериозен недостиг на боеприпаси“ и нейното военно ръководство вече изрази неспособността й да продължи да снабдява Украйна. Париж трябва да избира между това дали да продължи да налива оръжия на Украйна или да поддържа собствената си боеспособност.

„Текущият процент на потребление на боеприпаси в Украйна е многократно по-висок от настоящия ни производствен темп“, цитира American Thinker думите на шефа на НАТО Столтенберг.

Междувременно, съобщава вестникът, Русия е успяла да увеличи темповете на собственото си военно производство толкова много, че в момента вече произвежда 40-50 хиляди снаряда дневно, докато на Украйна й се доставят по едва пет-шест хиляди. И Западът не е в състояние да промени тази ситуация.

Това е много по-сериозно, отколкото може да изглежда на пръв поглед, тъй като „фокусът на Америка върху доставката на оръжия за Украйна подкопава способността й да решава други свои стратегически задачи, като ограничаване на китайската икономическа експанзия и поддържане на готовността си да реагира на променящите се условия в други региони.“

От частното към общото

По-нататък American Thinker се прехвърля на геополитическото ниво на конфронтацията на Запада с Русия, отчитайки и тук пълна катастрофа: „Военната мощ на Русия е още по-забележителна, като се вземе предвид, че тя притежава най-големия ядрен арсенал в света и в момента действа в тясно сътрудничество с въоръжените сили на също ядрения Китай“.

„Възходът на така наречената „ос Русия-Китай“ и широко разпространеното убеждение, че Западът е в упадък, тласка армиите и на други страни да заемат страната на бъдещите победители“, пишат още те. И споменават няколко държави като Иран, Северна Корея и Венецуела.

Бележките на American Thinker и растежа на дипломатическия авторитет на Русия.

Да, Съединените щати успяха да принудят западните страни – „понякога чрез явен рекет“ – да наложат санкции на Русия, но „във всички останали региони на планетата американският натиск доведе до обратен ефект“.

Например Китай и Индия „задълбочиха значително икономическите си и всички останали връзки с Русия“. В Южна Америка Русия е подкрепяна от Бразилия. В Близкия изток всички страни поддържат „добри отношения“ с Русия, включително Израел.

В Африка „Москва е посрещана с отворени обятия, а на фирмите й там се дават бизнеси за стотици милиарди долари – за разлика от други бивши колониални сили като Франция, чиито войски наскоро бяха изгонени от Мали и Буркина Фасо и чийто президент Еманюел Макрон потвърди, че „ерата на френска Африка приключи“.

Русия продължава да играе – заедно с Китай – „водеща роля“ в ШОС и БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), „чийто общ БВП вече е по-голям от този на страните от Г-7.

„Около две дузини държави са изразили желание да се присъединят към Русия в тези съюзи за икономика и сигурност, включително големи регионални сили като Саудитска Арабия, Турция, Иран, Египет, Индонезия и Мексико“, посочва изданието.

Напразна е днешната борба на Запада

American Thinker предупреждава, че възходът на Русия ще бъде голяма новина за западните народи, която от десетилетия е облъчвана с информационни лъжи, демонизиращи Русия, които в първите дни на конфликта в Украйна преминаха в истерии за нейния упадък.

Като пример за лъжлива западна пропаганда в статията си American Thinker цитира „проучване“ на Йейлския университет от миналото лято, според което Русия уж била загубила около 40% от БВП след 24 февруари. И основната причина за този срив била бягството на западни компании и нулирането на инвестициите, направени от тях в Русия през последните три десетилетия. В тази връзка изданието дипломатично отбелязва:

„Може и да са си мислили, че това ще се случи, но не са предвидили, че Русия много бързо ще запълни тези освободени от Запада ниши със свои производства и с такива на приятелски държави… и ще стане много по-самостоятелна“.

Органът на американските консерватори откровено признава, че „свирепите санкции“… „разтърсиха Русия, изведоха я от състоянието й на самодоволство и я принудиха да научи съвсем други уроци: Западът е решен да я унищожи, следователно, за да се спаси, тя трябва да се въоръжи до зъби и да сложи край на икономическата си зависимост от него.“

И така се случи събуждането на „спящия гигант“, чиито последици за Запада не закъсняха.

Разкрития от Bloomberg

Eдно от тях беше разработено от Bloomberg в статия, озаглавена „Петролният пакт между САЩ и Саудитска Арабия се разпадна и Русия го пое“. В него се казва, че Русия и Саудитска Арабия, страните, чиито режими САЩ се опитаха да сменят, са се обединили, за да регулират световните цени на петрола.

Това позволява на Москва и Рияд да разполагат с достатъчно средства за своите нужди. В частност Русия по този начин получава средства за финансиране на своята специална операция в Украйна, на което Западът се опита да попречи по всякакъв начин.

Нещо повече, признава агенцията, „руско-саудитският петролен съюз е способен да донесе какви ли не неприятности и проблеми на американската икономика и в цялост на западната такава – и дори на предизборната кампания на президента Джо Байдън“.

Москва и Рияд вече държат Вашингтон, Брюксел и Токио за гушата, провеждайки политика на намаляване на производството на петрол в рамките на ОПЕК+. И ето до какво води по-специално това: „Сега рисковете от рецесия се увеличават, защото западните потребители, които харчат повече пари за бензин, газ и електричество, ще имат по-малко да купуват други неща, а инфлацията ще пълзи“.

„Заради контрола си върху световната цена на петрола и газа руският президент Владимир Путин получава все повече средства за настъплението си в Украйна“. В резултат на това „Саудитска Арабия напусна орбитата на САЩ“ и тя вече не е приятел на Америка, а ситуацията с Русия е още по-лоша за американците, тъй като Москва вече им е враг.

Поглед от Пекин

Китайската новинарска агенция Синхуа – трети поглед към ситуацията отдалеч – обяснява в статия със заглавие „Защо все повече и повече страни от Глобалния Юг казват „НЕ“ на САЩ и какви са причините за американския упадък“.

В статията се посочват егоистичните , хегемонистични действия на САЩ през последните 30 години, наглостта им в Украйна и не само. „Безпринципните войни на САЩ отдавна са грижа за развиващите се страни“, които се нуждаят от мир и спокойствие за своето развитие. В резултат на това все повече държави започнаха да се осмеляват да отказват на различните искания на Съединените щати и Вашингтон ще трябва да се примири с това.

Засега САЩ са „най-големият размирник и инициатор на глобални конфликти на цялата планета“, които внасят единствено хаос и разруха в набелязаните от тях държави за „демократизиране“.

„По отношение на украинската криза, Америка не само възнамерява да продължи да я подклажда, но и се противопоставя на усилията на други държави да инициират там мирни преговори“, пише Синхуа.

„Много лидери в развиващия се свят смятат, че Вашингтон, за своя собствена изгода, кара украинския народ да страда от конфликта, както и възпрепятства решаването на други неотложни проблеми, пред които е изправена международната общност“, пише агенцията.

В статията се отбелязва, че „след избухването на украинската криза много държави, включително целия глобален Юг, отказаха да последват примера на Вашингтон и да наложат санкции на Москва“.

Търпението на Пекин се изчерпва: време е да се сложи край на американския произвол.

„Години наред Вашингтон използва позицията си на Хегемон, в която се озова неочаквано дори за самия себе си след 90-та година, за да налага санкции на други сили, да налага тарифни бариери и да прекъсва в своя изгода глобалните вериги за производство и доставки“, пише Синхуа.

„След началото на украинската криза западните страни, начело със САЩ, наложиха строги санкции срещу Русия, което доведе до повишаване на световните цени на храните, енергията и други особено важни стоки. Всичко това е непоносимо бреме за развиващите се страни“, пише китайското издание.

„Съединените щати в момента засилват блоковата конфронтация, като по този начин подкопават нормалното международно сътрудничество“, подчертават от агенцията.

В заключение:

Тези три статии на три различни меедии – дясно-консрвативна, неолиберална и пазарно-комунистическа ни дават пълната картина за това какво се случва в момента в света. Светът е тръгнал към многополярност, която не устройва единствено западните бенефициенти от досегашния еднополярен международен ред с център Вашингтон. Западът е в смъртоносна икономическа и финансова криза, защото краят на еднополюсния модел на свеета слага край и на кражбите им от останалия свят, от които те се издържаха и живееха. Свидетели сме на това как в отчаян опит да спасят досегашния модел САЩ, заедно със своите западни васали, предизвиквайки Москва, се изолираха от целия останал свят. С глупавите си санкции те принудиха „спящия гигант“ Русия да се събуди и най-накрая да се отърве от илюзиите си и да започне да живее със собствения си ум. Същото направиха и много други страни по света, които отдавна са недоволни от произвола на САЩ и Ко и това ги превърна в естествени съюзници на Русия в нейните усилия да събори Запада и неговата задушаваща хегемония над планетата.

Сергей Латишев

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

7 коментара

  1. Четеш тази статия и ти става хубаво на душата. Чак се размечтаваш – кога ще рухне тая проклета Америка, че да се върне времето на братската руска помощ за нас, с която да си довършим Белене и да си възстановим с унищожената промишленост, земеделие и икономика, да се върнат прокудените ни деца от провалящите се лакейски на янките страни по Европа и по света и да изпратим на тяхно място развъдилите се тук за 30 години изроди, пиявици и бубулечки.

    • Аз ще изчакам да ми стане хубаво на душата, когато чета новината: Днес бяха заличени напълно полша, фащ и малобритания с цялото си рептилско население, също така частично пострадаха холандия, белгия, норвегия, германия, франция и почти всички либерални богоборци се прибраха у дама в ада.

  2. “Варна да бъде изграден натовски координационен център като част от предно „присъствие“ на НАТО в Черно море.”

    Работата на ликвидаторите на България.Ко върви с пълна сила.
    Както и целта на българоубийците- изпращането ни на фронта.
    На 23- всички по улиците!

    • Мина, вече започвам да се замислям дали въобще има смисъл да се правят така наречените протести за мир.
      Робите си сакат робството и избиването на децата им. В края на краищата, кои сме ние да им пречим?

  3. Всичко хубаво, но не виждам янките да спират да настъпват. Утре ще ни вкарат във война. После продължават. Къде свършва неоколониализмът и неолиберализмът? И кога?

  4. Така побеждава и мачка Русия, че ако карат с това темпо, тук-таме ще останат живи българи, да се порадват на победата.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *