Внимание: ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ЩЕ ИЗБУХНЕ Всеки Момент!

Зимата на 2018 г. е преломна за новата епоха. И както всички предишни епохи, тя започва със Световна Война.

Няколко световни аналитични центъра обявиха, че за начало на Третата световна може да се приеме разпадането на СССР. Други обявиха за начало- събитията от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк, а трети- 2014 г., когато Западът пусна пружината на хибридната война срещу Сирия, което доведе до намесата на Русия…

Добре, защо ние твърдим, че зимата на 2018 г. е преломно? Защото онова, което досега беше „хибридно“, от зимата на 2018 г. постепенно стана горещата фаза на Третата световна Война.

Няколко примера:

Съвсем наскоро Русия, с участието и на Китай, проведоха най-големите в историята военни маневри в Сибир „Восток – 2018“.

Едновременно Русия съсредоточи в Източното Средиземноморие най-голямата военно-морска армада от времето на СССР.

Тъй като в миналото съм имал възможност да отразявам генералщабни учения на Варшавския договор, мога да ви кажа, че такива маневри като „Восток – 2018“ се правят в „12 без 5 минути“ /в случая, според прословутия „часовник на съдния ден“ е даже по-лошо – 12 без 1 минута/. Толкова лошо не е било никога след Втората световна война. Тоест- предстои Третата такава!

И, тъй като подобни учения се готвят обикновено в продължение на 3-4 години, това означава, че оценката на Генералния щаб на Русия още през 2014 г. е била, че Русия трябва ускорено да се готви за нова война срещу всички агресии, провокации и санкции на Запада.

Това е и отговорът на Русия на колосалното глобално неолиберално преустройство на геополитическата карта на света, на слизането от сцената на хегемонията на долара, на края на американския еднополюсен свят на САЩ и въобще на западния проект.

 

С една дума САЩ и НАТО стигнаха до „червената линия“, зад която Москва предупреди, че ще използва ядрено оръжие без колебание и вече никога няма да позволи нова война на територията на Русия. Путин каза: „Ако трябва да се биеш, удряй първи“. Това е и новата доктрина на Русия – за изпреварващия удар.

Подобна оценка дойде и от Пекин.

От САЩ пък от години въобще не крият, че тяхната задача е да бъде унищожена най-напред Русия, а след това и Китай.

Но в САЩ разбират, че унищожението на Русия с пряк конфликт е невъзможно. 1000 години Западът опитваше този вариант и винаги завършваше трагично – започвайки от рицарите на Тевтонския орден и завършвайки с похода на Хитлер срещу СССР. Заради това сега атаките се водят от други, непреки направления. Затова въпросът отдавна не е дали, а кога и къде.

Това означава, че и ние сме в текущо анализиране на бъдещата Голяма Война.

Къде и кога ще е тя?

Да разгледаме няколко варианта:

1. Войната в Сирия. Войната, или по-точно насилието в Сирия, ще продължи още доста време – от няколко месеца до няколко години. Детонатор може да стане поредна провокация на Израел като тази на 17 септември със сваления Ил-20, на САЩ, Англия, Франция и т.н. Може да бъде включен и Ирак. Досега заплахата имаше ограничен характер, но през последните седмици рискът от пълномащабен конфликт нарасна.

2. Украйна, Донбас. Ситуацията в Украйна и Донбас ескалира. Продължават провокациите на Киев. След убийството на александър Захарченко военните сили на републиките са в бойна готовност срещу нарастващия украински контингент, нацисткия батальон „Азов“, инспекторите на НАТО и др. Атака от Мариопул срещу Донецк ще бъде само на 20 км от руската граница, което може да е провокация към Москва за включване в конфликта и разпалване на войната.

3. Иран. Вероятността от агресия на САЩ, Израел, НАТО и монархиите от Персийския залив, срещу Иран, е голяма. Но Иран е сила, която може да противопостави над 1 млн. армия, над 300 самолета и 30 000 ПВО. За да победят, САЩ и Израел трябва да съберат 1500 самолета, 50 стратегически бомбардировачи, 7-8 самолетоносачи, 35 подводници, 300 000 войници, 2500 крилати ракети. Абсурд!

Израел и САЩ блъфират, но, ако продължат, ще стигнат до стратегическо поражение и унищожение на Израел. От Техеран предупредиха: „Войната с Иран ще бъде майката на всички войни“. Персите знаят какво говорят, за разлика от евреите.

4. Йемен. Войната в Йемен за Африканския рог продължава. И сега тя е за контрола на стратегическите проливи Баб ал Мандаб и Суецкия канал. Това вече е пряк сблъсък на САЩ, Израел и Саудитска Арабия срещу Иран и Китай. Досега не му се обръща внимание, но всеки момент може да ескалира.

5. КНДР. След срещите на Ким Чен Ун и Тръмп последва някакво затишие и раздалечаване на фронтовете. Но, имайки предвид, че двете страни разбират под денуклеизиране на корейския полуостров две коренно различни неща, ескалацията може да се върне всеки момент. Сега конфликтът е в период на „разместване на мебелите“ на авансцената, като зад нея вървят различни процеси.

6. Афганистан. Войната в Афганистан ще продължи още няколко години. САЩ не са готови да признаят своето поражение и да се изнесат от там. Липсват и вътрешни предпоставки за национално помирение в Афганистан. Започна ново активиране и проникване в района на джихадисти, връщащи се от Ирак и Сирия. Афганистан ще продължиш да е стратегически за САЩ и заради опиума, от който печелят стотици милиарди долари за захранване на фалиралите банки със свежи пари.

7. Островите в Изтока. Основни източници на военно напрежение са противоречията между Япония и Китай за спорните острови, между Япония и Русия – за Курилите, както и тайванският въпрос. Те могат да ескалират в регионална, а след това и в световна война, тъй като сблъсъкът е на трите световни силови центрове – САЩ, Русия, Китай.

8. Арктика. Предпоставките за военен конфликт в Арктика също не са малко. Те са свързани със сферите на влияние при непълно международно правно регулиране на въпроса, както и с исканията на САЩ за международен контрол над Северния морски път, с което Русия няма да се съгласи. Ограничен военен конфликт бързо може да ескалира в мащабна война на Русия и НАТО.

9. Латинска Америка. Атаката на САЩ срещу Бразилия, Аржентина и Венецуела говори, че Вашингтон вече е загубил контрола над своя „заден двор“, с което не иска да се примири. В близко време там ще се водят хибридни войни. Възможностите са от малък ограничен конфликт, през конфликт на операционно напрежение до локален конфликт на стратегическо направление, като всеки от тях може да ескалира до световна ядрена война.

Залозите са направени. Топчето на рулетката се върти.

Вратите на ада вече скърцат. На няколко места. Горещата фаза на Третата световна война вече е факт и голямото зарево ще освети планетата до броени месеци! Дай Боже, да греша! Skandalno.net

Автор: Красимир Иванджийски, геополитически анализатор, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

24 коментара

  1. А ЧЕХЛЬО СТРАПОНА КВО ИЗОХКА ПО ВЪПРОСА? каза:

    А ЧЕХЛЬО СТРАПОНА КВО ИЗОХКА ПО ВЪПРОСА?

  2. Не забравяйте силата на думите и помнете, че присъствието на САЩ по света се нарича Peacekeeping operations. Мороопазват, хората.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *