„Взгляд“: С два ракетни удара по Одеса Русия унищожи над сто НАТОвски военни. Това е предупреждение за Макрон

Автор: Андрей Режиков, vz.ru

С двата ракетни удара по Одеса в петък руските въоръжени сили са унищожили стотина военни от НАТО, дегизирани като „чуждестранни наемници“, около 20 високопоставени офицери от ВСУ, военна техника и няколко десетки бойци от националното формирование „Лют“. Експертите наричат Одеса „гнездо на стършели“, защото там е основната база на натовските военни, които под прикритието на чуждестранни наемници ръководят използването на западните оръжия. Апокалиптичните ракетни удари послужиха и като предупреждение към Еманюел Макрон, който заяви, че е готов да изпрати френски специални сили в Одеса.

При руския удар по санаториума „Мрия“ в Одеса, превърнат от ВСУ в команден център с разположена в него голяма група западни наемници и високопоставени офицери от украинските въоръжени сили, бяха убити около сто чуждестранни наемници и високопоставени украински офицери. Ударът беше нанесен в петък. При него беше унищожено и военно оборудване, разположено на територията на санаториума.

Санаториумът „Мрия“ се намира на улица „Дача Ковалевски“. През 30-те години на миналия век тук са построени съоръжения за брегова отбрана. В петък беше съобщено за руски удар от ракетната система „Искандер“ по базата на Националния батальон на същата улица. Очевидно са били поразени различни съоръжения. Местните медии съобщават за две експлозии в Одеса, които са се случили в разстояние на няколко минути.

В резултат на първия взрив загиват 14 души, сред които командирът на нац. батальона „Цунами“, бившият заместник-началник на полицията и заместник-кмет на Одеса Александър Гостишчев и офицерът от ВСУ Сергей Тетюхин. Според руското министерство на отбраната сред загиналите има и бойци от националното формирование „Лют“. Повече от 50 души са били ранени.

Според местната преса в Одеса загиналите са военни, но не повече от 30 и са участвали в съвещание „в разрез с мерките за сигурност при масови събирания“.

През последната седмица френският президент Еманюел Макрон неколкократно обяви готовността на Франция да изпрати свои войски в Украйна. Той заяви, че това може да се случи ако руската армия напредне към Киев или Одеса. Макрон започна да прави тези изявления след статия на вестник Le Monde, който разкри, че „На 21 февруари Макрон, след като присъства на церемонията по препогребването в Пантеона в Париж на френския антифашист Мисак Манушян, заяви пред тесен кръг гости, че „при всички случаи през следващата година ще трябва да изпратя няколко хиляди момчета в Одеса“. Думите му са записани и няма измъкване.

Няколко дни след изтичането на тази информация в пресата френският президент публично обяви, че западните държави обмислят изпращането на войски в Украйна. Според Le Monde подобен сценарий е бил обсъждан още през миналото лято. В отговор на изявленията на Макрон обаче САЩ, Великобритания, Полша, Швеция, Германия, Словакия, Чехия, Унгария и Италия изключиха тази възможност. Въпреки това, както пише Politico, Франция започна да събира група от държави, готови евентуално да изпратят войски в Украйна.

„Ударът по Одеса със сигурност беше поздрав и предупреждение за Макрон, защото сега във всяко интервю той изразява решимостта си да изпрати войски в Украйна, но трябва да се разбере, че тези негови думи не са просто изявления. Макрон създава военни части на територията на Украйна, Молдова и Румъния, които да извършват агресивни действия срещу Русия“, – смята Александър Перенджиев, доцент от катедрата по политически анализи и социално-психологически процеси на Руския икономически университет „Плеханов“, член на експертния съвет на „Офицерите на Русия“.

Според експерта Франция участва във формирането на логистични коридори за доставка на военно оборудване, оръжия и боеприпаси за Украйна, а на Одеса е отредена една от ключовите роли в тези операции. „Макрон реши да вземе пример от Зеленски и да се обогати от войната, той ръководи процеса на създаване на „военен Шенген“, за да изтегли част от финансовите потоци на НАТО, предназначени за Украйна, към себе си“, предполага събеседникът.

Ефективността на двата руски ракетни удара за пореден път доказа, че Одеса се е превърнала в „гнездо на стършели“, център за работа на натовски офицери, дегизирани като чуждестранни наемници и склад за съхранение на западни оръжия. „Русия неведнъж е заявявала, че под прикритието на зърнения коридор се извършват доставки на западни оръжия за Украйна. Съмнителните логистични канали за продажба на оръжия и военно оборудване на световния черен пазар са свързани с Одеса като голямо морско пристанище. Разрушаването на тази инфраструктура е една от най-важните задачи на нашата специална военна операция. Именно от Одеса се извършват нападенията срещу руския Черноморски флот и разузнаването в Черно море“, заяви анализаторът.

Ако Макрон реши да изпрати редовни западни войски в Украйна, той може да го направи в кратък срок. През февруари 2022 г. Франция изпрати авангарден батальон от силите си за бързо реагиране в Румъния. Той е базиран там като част от мисията на НАТО „Орел“. Франция е планирала да увеличи това подразделение до бригада до 2025 г., но може да го направи по спешност и за около месец, ако се яви такава необходимост заради операцията в Украйна.

„Ударът в Одеса е отговор на опитите за западната намеса в руските президентски избори чрез обстрели срещу Белгород и другаде… и, разбира се, предупреждение към нашите западни партньори и особено към Макрон, ако внезапно подтикнат украинските си марионетки да пресекат границата на Русия“, добави полковникът в оставка Анатолий Матвийчук.

Експертът припомни, че още преди политическия преврат в Украйна през 2014 г. американците са планирали да превърнат Одеса в своя военна база, а сега градът е превърнат в „плацдарм на НАТО на Черно море“. „САЩ се опитват да придобият контрол над Черно море. За това те се нуждаят от малка отправна точка. И тази точка на този етап може да е само проруската Одеса, където за да укрепи прозападното влияние през последните години киевския режим премести централите на повечето националистически батальони и засели много жители от западните райони на Украйна. Сега там има центрове за обучение на морски пехотинци и съоръжения за производство на морски лодки без екипаж“, каза говорителят.

Матвийчук подчертава, че Русия системно нанася ефективни удари по най-различни украински градове. „Такива удари се нанасят и по Николаев и Харков, по онези места, където се провеждат националистически сбирки и съвещания на натовски офицери“, обяснява специалистът.

Перенджиев обяснява, че подобни удари не трябва да се провеждат прекалено начесто, защото в противен случай те ще станат по-малко ефективни. „Целта на Русия не е да сплашва, а именно да унищожава врага. Тактиката на избирателните удари е най-ефективна. След такива мисии натовските офицери и западните наемници започват да се замислят дали си струва да са в Украйна“, смята експертът.

Източник: vz.ru

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *