„Взгляд“: Време е да се освободим от илюзията, че българите са ни братя

С настъпването на 2024 г. се стече голям поток от новини от България. И всички те по един или друг начин имат антируска окраска. Русия вече свикна с мисълта, че властите в братска България подкрепят Украйна и я снабдяват с оръжие. Но последните новини ни оставят с впечатлението, че в България рязко са решили да пренапишат наведнъж цялата си история и да я представят като източник на почти всичките им беди. Нямаше да се занимаваме с това, ако не ставаше въпрос и за изопачаване и опорочаване на историческата роля на Русия. И то не само на ролята на страната ни във формата на Съветския съюз, но и на царска Русия.

В края на миналата година паметник на червеноармейците беше нарязан и свален от постамента си в София и по-нататъшната му съдба остава неясна. А с настъпването на 2024 г. местните привърженици на евроатлантическия курс подеха яростна атака и срещу най-известния паметник на червеноармейците в страната – „Альоша” в Пловдив. И в двата случая аргументите за събарянето са едни и същи – че през 1944 г. СССР е окупирал България, а тези паметници (антифашистки по своя замисъл и изпълнение) всъщност са символи на тоталитарното минало, на което трябва да се сложи край.

Очевидно е, че българските власти се опитват да имитират Полша и Чехия, където също (макар и в много по-голям мащаб) се борят срещу паметниците. Разликата е, че българите, за разлика от поляците и чехите, не се съпротивляваха особено на социализма. И със сигурност сътрудничеството със СССР даде възможност на изостанала България да се превърне в модерна и развита държава. България получи тази помощ от СССР по братска линия, въпреки факта, че беше съюзник на Третия райх през Втората световна война. Вероятно на много хора в тази страна съветските антифашистки паметниците им напомнят за предците им – фашисти и това донякъде обяснява факта, защо днес искат да рушат паметници. За да не им напомнят срама.

Освен това. Във Варна вандали оскверниха паметника на граф Николай Игнатиев, човекът, чийто подпис стои под Санстефанския договор от 1878 г., възродил българската държавност. Това може да се отдаде на банално хулиганство, но някои български политици веднага отвориха тема, че паметниците на фигури от Руската империя също трябва да бъдат разрушени. Според тях дори мемориалът на Шипка, издигнат в памет на руските войници, дали живота си за освобождението на България през войната от 1877-1878 г., трябва да бъде демонтиран.

Русофобската вълна беше яхната от министъра на отбраната Тодор Тагарев, който предложи пренаписване на българските учебници, в които, според него, твърде много се изтъквала положителната роля на Русия в българската история. Накрая думата взе самият министър-председател Николай Денков, който заяви, че няма причина България да благодари на Русия за Санстефанския мир, който не е донесъл нищо добро на страната. Всъщност тези думи, изречени от високата трибуна на премиерския му пост може да се тълкуват и като негласен сигнал за събаряне на паметниците на дейците от царска Русия и прекъсване на всички руско-български връзки.

Ако борбата срещу „Альоша” все пак намира поне някакво (макар и много слабо) разумно обяснение, то поругаването на граф Игнатиев и събарянето на паметника на Шипка няма оправдание. Както няма оправдание и за участието на България в Първата световна война на страната на противниците на Русия – твърде скоро след Освобождението. Без Санстефанския договор нямаше да я има България. Защо Денков не отиде в Турция и не помоли направо нейния президент Ердоган да си върне България. Това вече е плюнка не само по Русия, а и по тях самите. Чудовищен акт на национален нихилизъм.

Реакцията на Русия срещу действията на България беше изключително остра. Поведението на нейните власти беше наречено „мракобесие“ и „предателство“. В руските социални мрежи потребителите наричат България и българите „продажни същества“, готови да служат на всеки, който им се стори силен – било то Османската империя, Германската империя, Третия райх, СССР, САЩ или Европейския съюз. Някои по-радикални потребители предлагат да забравим за каквото и да е „братство“ и да скъсаме едностранно и малкото ни останали връзки с България. Много руснаци са възмутени от малкия брой протестиращи българи при събарянето на Паметника на съветската армия в центъра на София.

Разбираем е подобен емоционален изблик, в основата му лежи това, че в Русия много дълго време надценявахме нашата близост с България и българите. Заради това, че езиците ни са близки, че имаме обща вяра и писменост, ни се струваше, че „братушките“ също изпитват специални чувства към нас, че са ни благодарни за всичко добро, което Руската империя и Съветският съюз наистина направиха за тях. И най-важното – те в огромна степен дължат оцеляването си като народ и реализирането си като нация на нас.

Тоест, очаквахме България и българите да се държат като Сърбия и сърбите. Ние обаче не взехме предвид някои български особености. Например фактът, че сърбите, както и руснаците, са воювали много и дълго както с турците, така и с представители на Западна Европа. Тоест, както нашето, така и сръбското национално самоопределение в голяма степен се гради върху противопоставянето ни както на орианталския мюсюлмански юго-изток, така и на Запада. България, обаче, не е имала дълга негативна история на взаимодействие със Западна Европа. Не е опитала достатъчно от жилото им. И това, само по себе си, ограничава потенциала й за специални отношения с нас.

За разлика от сърбите, българите не устояха на зададената от Запада конюнктура след турците да ги управлява монарх от германските династии. Българската църква, опитвайки се да се сближи със Запада, започна да празнува Коледа на 25 декември, а не по православния стил на 7 януари, като руската и сръбската. За България сближаването със Западна Европа изглеждаше като своеобразна компенсация за петвековната „историческа забрава“. От самото начало Русия за българите е само средство за постигане на цели – но не и цел, към която да се стремят.

Въпреки това е невъзможно да се отрече плътността на руско-българските и съветско-българските връзки. А също и факта, че българите са много по-близки до руснаците от чехите, например. Затова на днешния прозападен български елит му се налага упорито да доказва, че България няма нищо общо с Русия. И затова в търсене на благоразположението на ЕС и НАТО те стигнаха до днешния русофобски абсурд, изрязвайки руското в такава дълбочина, че унищожават и собствената си българска национална идентичност.

Русофобска държава ли е България, на каквато мисъл ни навежда цяла поредица от новини в последно време? Такова твърдение ще е преувеличено. Проучванията, проведени в Европа, показват, че дори в пика на шока от началото на руската СВО едва 38% са декларирали, че имат лошо отношение към Русия. И това (заедно с Кипър) е най-ниската цифра на неодобрение към Русия измежду всички страни от Европейския съюз. И ако погледнете изборите, Бойко Борисов, Кирил Петков и Николай Денков дойдоха на власт след избори, на които повече от половината страна не се яви.

Но фактът, че все пак такива персонажи идват на власт, ни принуждава да свалим розовите очила. Да, България не е русофобска страна, но не е и русофилска. Разбира се, някои избиратели гласуват за споменатите по-горе русофобски персони не от неприязън към Русия, а от желание да направят живота си по-добър благодарение на парите от ЕС. Но заради зададения тон от Европа в последно време този „европейски избор“ все повече върви в пакет с пещерната русофобия. Която изричана от българи изглежда смешно и жалко, а на руските граждани причинява голяма болка.

Най-добрият начин да се отговори на подобни лудории би била дългосрочната работа с българското общество. Това ще започне скоро след като САЩ се оттеглят от Източна Европа. Скоро. Русия трябва да култивира политически сили, които да кажат нещо различно. Те вече съществуват в България, но се нуждаят от консолидация и подкрепа. В същото време трябва да сме наясно, че тези наши разяснителни кампании няма да направят българите „братушки” – те са различен народ със своя история и стремежи, колкото и жалки да са били те понякога. Просто стабилната позиция на такива сили ще предпази бъдещите ни отношения от откровени русофобски ексцесии и от умишлена и незаслужена грубост към нас, както е днес. Това ще е напълно достатъчно.

А относно руските и съветски паметници в България – трябва да ги спасим чрез закупуване на земята под тях. В краен случай да се поставят на територията на посолството ни в София, за да може в бъдеще с идването на по-здрави управленски сили в страната да се върнат по местата им.

Вадим Трухачов, в. „Взгляд“

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

18 коментара

  1. ЧНИ ЗА ВЛАСТ И УПРАВЛЯВАЩИТЕ В ДНЕШНО ВРЕМЕ СА ПЛАТЕНИ НПО та СЕЛЯНИ БЕДНИ И АЛЧНИ
    ЗА ВЛАСТ И ПАРИ.ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ НЯМА ДА ВИ ЗАБРАВЯТ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО ОТ ТУРСКО РОБСТВО,ПОВТАРЯМ ТУРСКО РОБСТВО В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 500 ГОДИНИ.
    ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ОТ ФАШИСТКИТЕ РАЗБИЙНИЦИ ПОВТАРЯМ ОТ ФАШИСТКИТЕ РАЗБОЙНИЦИ УНИЩОЖИТЕЛИ И ГРАБИТЕЛИ. САЩ СА ОТ СЪЩАТА СТРАНА,УНИЩОЖИЛИ СОФИЯ И ИЗБИЛИ И РАНИЛИ ХИЛЯДИ ОБИКНОВЕННИ БЪЛГАРИ.ЩЕ ДОЙДЕ И ТОВА ВРЕМЕ ЗА РАЗПЛАТА С ТЕЗИ ПРЕДАТЕЛИ.

    • Какво БКП? От 1990 г това съкращение значи Бързо Кради Парите.
      Руснаците са разочаровани от нас защото едно е да си сърдит за нещо си, случващо се и в най-добрите семейства, а съвсем друго е да вредителстваш и когато братя се бият, да тикаш в ръката на единия нож. Това е непростимо. За друго също са прави и то е, че питат как народът е с нас, а властта не го слуша и е русофобска? Логичен въпрос! Днешните българи изложиха името, което хилядолетия предците ни са пазили, дори когато са били клани, драни и висящи набити на кол. За шепа подаяния, от страх или от нихилизъм, България е безучастна във важни времена, даже по-лошо, поляга пред вековни врагове, като разпътна женица. Позорът е чутовен, ярко видим от всякъде, архисрамен.

  2. Ще позволим ли братушки и това да се случи? Откакто онзи с петното на главата позволи западняците да го преметнат и даде заден ход на съветите, се случиха най-вредните и лоши неща за всички ни. Разтурихме Варшавския договор и останахме безпомощни в обкръжение от държави с които имаме историческа враждебност. За да ни допуснат в западния ЕС ни заставиха да унищожим армията си, индустрията изградена с с помощта на перфектно действащия СИВ, селското стопанство изхранващо с продукция не само нас но търсена и на запад и на изток. Започнаха да ни залъгват с богаташкия ЕС но срещу това поискаха да унищожим армия, индустрия, земеделие, здравеопазване, образование, научни и ръководни кадри. С безогледни машинации и фалшификации изопачават изборните резултати и овластяват некомпетентни, безидейни и лесно манипулируеми продажници изпълняващи чужда воля. Тази чужда воля системно и неотклонно им нарежда да правят всичко възможно за да откъснат нашите два братски народа един от друг. Народът български в преобладаващата си част обича и е привързан към Русия и понеже нито местните безотечественици нито външните им господари не са в състояние да прекършат това, прилагат всякакви провокации и гадости за да накарат вас руснаците да ни намразят като неблагодарници, изменници и недоброжелатели на великата ви страна и близък народ. Не го допускайте братя. понеже не могат да променят нас, целят да променят вас. Те точно това искат.

  3. Точно така, Панчо! Защо все нас обвиняват, а забравят Горбачов?!!! Кой предаде България? И…кой, по-дяволите предаде Съветския съюз, ние , българите ли? А по-полека…

    • Aй сега ! Не си виждаме насрания гъз, ами Горбачов ни виновен ! Той ли ни накара да късаме всякакви връзки с Русия, икономически най-вече!
      На българина все някой му срал в гащите.

  4. Препоръчвам на всички последната прогноза за тази и следващите години на астроложката Силва Дончева. Тя обеснява много неща и повдига нашето национално съзнание до невъобразими нива. Тя разяснява духовната връзка между Руския и българския народ, както и бъдещето.
    https://www.youtube.com/watch?v=28nCn1pWP2E

  5. Всички сорсоиди в Русия област македония, сърбия, турция, гърция, румъния ……. и навсякъде където е имало и има българи са се юрнали да плюят България и българите.
    Не че не го заслужаваме с престъпното си бездействие, но предателите на България да ни наричат предатели ми идва в повечко. Руснаците дето ни тласнаха към нато, сега най-силно реват. Мръсни пед@ли дето не могат да онождат жените си и разчитат на чуждоземци.
    А и между другото и в Русия като в македория милиони от народеца вЕрват и се е юрнали под всяка антибългарска статия да плюят българите, все едно гледаш нашите безродни сорсоиди.
    Безродни шебеци, които не знаят къде се намират и кой заплюват….. я си еб@те майката сатанинска.
    За сега само Персите не могат да надъхат против България и българите, но се работи по въпроса, а когато се случи, турските башибозуци и новите цветнокожи българчета, които вкарват сорсоидните изчадия, ще започнат вътрешноанален масаж на децата им, докато гледат живо порно в хола си.

  6. Макар че не съм Вадим, съм кръстен на Ленин и името ми започва с буквата „В“ – еднаква и в Русия и в България. Аз също като г-н Трухачов съм юрист и за разлика от него съм работил и в Русия като такъв а той вероятно не е стъпвал в България. Малко по-възрастен съм от него но и двамата сме раснали почти в едно и също време.Това ми дава предимството да му задам много на брой въпроси. Къде битуваше неговото геополитическо величие, когато само един руснак предаде на Запада и идеята и вече постигнатите резултати от нейната претворяване в нашия живот. Знае ли той, дали Горбачов – настоящ милиардер – продажник, е имал съгласието на България за разпада на СИВ и Варшавския договор? А ако такова е нямало, пита ли някой българите дали искат да бъдат отделени от Русия. Трухачов – забрави ли, кой бе до рамото на руските войници в Прага по време на пражката пролет? Чехите са също наши братя но ние бяхме с Вас в Прага и това Ви даде правото да говорите от името и на други народи. Няма смисъл да се изреждат всички държави в които сме били рамо до рамо на фронта – но не мога да не спомена Куба. Сега нас ни няма там – но и Вас Ви няма. А Виетнам ? Всичко голямо и ценностно в България е построено с Ваша помощ. Да това е вярно. Но не забравяйте че първа България прати жито за „Гладомора“ или Вие като историк сте забравили какво е това. Аз в битието си на обикновен човек, съм изнасял с кораби любимия в Русия „Слънчев бряг“. Вие любезни, лично какво сте внесли в България. Аз съм обичал силно руски жени – Вие ми приличате на прегърнат от ЛГБТ идеите. Вашите тези са напълно погрешни и неактуални – те са израз на това, че във СВО която в момента се води,Русия търси подкрепа от националности които не са славяни,които не са християни, на ЧВК на съмнителни милиардери обичащи родината си отдалече! Ако има разложено общество – Вашето е с консистенцията на сельодка престояна на силно слънце една седмица! Въпреки всичко не забравяйте, че няма българин вдигнал ръка срещу Русия и дано да няма, иначе тежко му тук при нас!!А за един наш министър – та ние си го имаме от Вас бе любезни – за Тагаренко идва реч. Вземете си го веднага и право в армията да участва в СВО – няма да тъжим за него. Всяка теза има две страни. Вашата че ние не све вече ваши „братушки“ също. И другата страна е – коя нация в момента е от „ваши братушки“? Ако не сме ние, значи вие сте напълно сами в света!

  7. 20 години избирате русофоби дв ви управляват, а мой народ (аз съм рускиня) е виновен. Прекрасно помня еуфорията по улиците при първата победа на Бойко. И неговите дълги години на власт. После посочете победа на поне една партия, декларираща подобряването на руско-бьлгарските взаимоотношения. А?
    Фалшификация, казвате? При 70% явката на избори това е невъзможно. Кьде сте на изборите? В фейсбук, по СМИ да коментирате. Къде сте сега, да протестирате срещу забраната на Вазов? На протестите срещу антибългарската политика на американските лакеи,, ИЗБРАНИ ОТ ВАС, се явяват няколкостотин души. Къде си, народе?

    • А Русия- народа, къде беше, когато Горбачов и Елцин предадоха половината свят, начело с Русия!?! Къде беше руският народ и кой предаде Украйна, която е по-руска даже от Русия!?!

  8. Всичко е пропаганда! Когато си тръгваха от Консулството в Русе,ни казаха БУКВАЛНО- ВИЕ СЕ ПАЗЕТЕ ДА НЕ ВИ АРЕСТУВАТ,А НИЕ ПАК ЩЕ СЕ ВЪРНЕМ! Това съм го видяла и чула лично.Та,идеята ми е,че Братушките знаят,че народа е с тях,нищо че народа мълчи.Ще дойде време,и същия този народ ще ги посреща с Хляб и Сол! В момента народа си трае,но той ги ЧАКА! Та,да не губим кураж!!!

  9. колко да чакаме – да ни затрият преди да се събудим? гражданско неподчинение му е майката, превърнато в масивен бунт от недоволства. Има ли водачи или да се молим за друг цар Ивайло от историята!!?

  10. Прави сте.
    Време е да се освободите от самозаблудата и лъжливата пропаганда.
    Истината е истина-няма начин да бъде заличена, колкото и да бъде манипулирана. Да-братя сме. Народите ни. Не “управляващите”.
    Затова сме следващите, определени за заличаване.
    И ако можете да сметнете колко правят две и две- ще пишете не толкова повърхностни статии.

  11. “В същото време трябва да сме наясно, че тези наши разяснителни кампании няма да направят българите „братушки” – те са различен народ със своя история и стремежи, колкото и жалки да са били те понякога”.
    Уважаеми г-н Трухачов-кой сте Вие да определяте стремежа и историята на българския народ като “жалки”?
    Мерете си приказките и внимавайте с високомерието.
    От една българка с руски произход- самоопределяща се като “българка”!

  12. И помнете-че сте тръгнали от българския род Дуло. Че Киев е създаден от българския брат на Кан Кубрат- Шамбат Кий. Че столицата ви носи името на българския клан Мосха. Че дължите православието и азбуката си на българите.
    Вместо да плюете по рода си-защо не проявите истинност, признание и благодарност.
    Ще признаете истината- както я призна покойния акад. Лихачов.
    Или и вас, и нас-няма да ни има.
    Защото сме едно. Цяло.
    А Бог е истина.
    “Аз съм Пътят, Истината и Животът”.
    Мое лично мнение-ако искате вие и ние да сме добре-може да стане само в истината.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *