Велизар Енчев: Който и да победи в Скопие, България губи

Очакваният победител на парламентарните избори в Северна Македония ще отложи вписването на българите в македонската конституция

ВМРО-ДПМНЕ иска ревизия на плана „Макрон“ и на междуправителствената програма за редакция на македонските учебници по история

Северна Македония е в предизборна треска с видими антибългарски симптоми. На 24 април е първият тур на президентските избори, а на 8 май – парламентарни избори и втори тур на президентските. Броени часове преди старта на кампанията опозиционната ВМРО-ДПМНЕ отново заложи на антибългарската карта, която на тази територия е печеливша след тоталното промиване на мозъците в Монархическа (1919-1941) и в Титова Югославия (1944-1992).

Според последно социологическо проучване в РС Македония, което не се оспорва от водещите партии, ВМРО-ДПМНЕ има почти двойна преднина пред досега управлявалия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) – 21.6 % срещу 11.3 %. За момента това е пирова победа, защото водещата партия на етническите албанци – Демократичният съюз за интеграция (ДСИ), има 6.8 %, които ще се прелеят в поредна коалиция със СДСМ и с някои партии-джуджета в новия парламент. Това обрича ВМРО-ДПМНЕ на перманентна опозиция, освен ако албанците не решат да сменят коалиционния флаг и да се разведат със социалдемократите (наследници на Съюза на югославските комунисти). 

За съжаление повечето привърженици на ВМРО-ДПМНЕ, а и немалка част от гласуващите за СДСМ, споделят антибългарската линия на двете партии, което означава само едно – която и от двете формации да поеме властта след 8 май, София ще остане стратегически противник на Скопие. Това се видя и от проведена преди време анкета сред македонските граждани за предпочитаните народи и държави. Най-обичани се оказаха сърбите, най-недолюбвани – българите…

Дали заради флирта с албанците, дали заради външния натиск, заместник-председателят на партията Тимчо Муцунски се обърна към избирателите с послание, а към конкурентите – с предупреждение. Той обяви, че вписването на българите в конституцията, което е едно от условията, за да започнат преговори за членство в ЕС, трябва да се отложи. Партията му настоява за „отложено прилагане на конституционните промени“, както и за „две гаранции от Европейския съюз – защита на македонския език и идентичност и отказ от билатерализация на евроинтеграцията на Северна Македония“…

Как да разчетем витиеватия изказ и какво всъщност иска ВМРО-ДПМНЕ от Брюксел и София? От ЕС Северна Македония иска защита от България, а от България – отказ от нови искания, ако някой ден ВМРО-ДПМНЕ приеме да впише българите в конституцията.

Но дори несъвършеният план на Еманюел Макрон, приет от НС след силен външен натиск, както и член 12 от междуправителствената програма на София и Скопие, предвиждат сериозни промени в македонската образователна система – най-вече редактиране на учебниците по история, чийто фундамент е присвоената българска история от Средновековието и Възраждането. 

Македонистите обаче упорито настояват ЕС да си затвори очите за френския план, а България да си затвори устата, като се отрече от собствената си история и повече не повдига въпроса за македонските учебни програми.   

Сглобката ще е готово да отстъпи (вече го направи, за да угоди на Макрон) и заради натиска на щатската посланичка в Скопие, и заради американски сенатори, подкрепящи македонските претенции към България, докато МВнР на Мария Габриел не реагира и послушно мълчи.  

„Съединените щати подкрепят присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз“, се казва в проекторезолюция на Сената, наскоро внесена от сенаторите от Демократическата партия Питър Уелч и Жана Шахин, както и от сенаторите-републиканци Пийт Рикетс и Том Тилис. Резолюцията призовава президента Байдън, държавния секретар Блинкен и ЕС незабавно да стартират преговорния процес със Скопие, като „не се поставят никакви допълнителни двустранни условия за членството на РС Македония в ЕС“…

Отказ от „допълнителни двустранни условия за членството на РС Македония в ЕС“означава следното: Българо-македонският договор от август 2017 г. да се анулира, българо-македонската историческа комисия да уважи претенциите на Скопие към българската история, ЕС да вдигне българската бариера пред македонското еврочленство

Нека изречем една горчива за нас истина: дори следващият македонски парламент да впише българите в конституцията, остава най-големият проблем в българо-македонските отношения – историческите и етно-териториалните претенции към България, вкл. претенцията за „македонско малцинство“ в Пиринския край. 

Нещо повече – вече една година и президентът Пендаровски, и премиерът Ковачевски настойчиво молят ЕС и САЩ да ни принудят да се задоволим само с вписване на българите в конституцията, да забравим за двустранните споразумения и завинаги зачеркнем „македонския въпрос“.  

Има нещо много скръбно в македонската ни голгота. 35 години след  промяната на 10 ноември 1989-а нито една Велика сила не ни подкрепя в битката за собствената ни история – нито САЩ, нито Русия, нито Франция, нито Великобритания, нито Китай. Дори Германия, Австрия и Унгария, с които бяхме печални съюзници в две световни войни заради тая пуста Македония, отдавна са в лагера на македонистите и даже откриват катедри по „Македонистика“ в своите университети.

Затова, който и да победи на македонските избори, България губи. 

С този продажен елит сме обречени винаги да сме губещи и на Балканите, и в световните дела.

Велизар Енчев

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *