Вацев: Ако Русия загуби тази война, ще започне процес на саморазпад на руската държавност

„Предстои война НАТО – Русия, затова нашият елит ще бъде евроатлантически консолидиран. Или СВО ще продължи като пълномащабна война, зад която стои имперския сектор, в дъното на който пък е руския промишлен капитал. Или ще се случи катастрофа на Русия и разпад на руската държавност на 6 – 7 – 8 независими държави. Русия е в революционна ситуация от няколко дни. Ако Кремъл не разреши този въпрос до две седмици, в Русия ще избухне унищожителна революция, която ще доведе до разпадането на руската държавност“.

Това казва в интервю днес доц. Валентин Вацев, историк и геополитически анализатор. Ето интервюто с него:

– Украинското контранастъпление край Харков от тези дни променя ли ситуацията във войната на Русия в Украйна, г-н Вацев?

– Да, безспорно е така. Но тук става дума не толкова за контранастъплението, което е само по себе си не беше толкова опасно, но е много сериозен симптом. Това контранастъпление трябва да е само повод за промяната на руската стратегия. Тя се очакваше отдавна. Вече не може да се говори, че украинското контранастъпление е тактическа грешка на руското командване. Ако до две седмици руското военно ръководство не направи кардинални мерки, този оперативно-тактически проблем на руската армия, който лъсна край Харков, ще се превърне в стратегическа загуба на руското ръководство.

– А как това ще промени общата картина?

– Ако Русия загуби тази война, на руска територия ще започне процес на саморазпадане на руската държавност.

– Защо? По какви причини?

– Концепцията за специализирана военна операция (СВО) напълно се изчерпа. Тя вече не е адекватна. Тя се изчерпа и вече вкарва Русия в неразрешими противоречия. Повече не може да се воюва с концепцията за СВО. Специалната военна операция беше компромисен резултат от договорка между руските управляващи елити. Това беше концепция – договор между т. нар. силовики, руския военно-промишлен комплекс, руския цивилно-промишлен комплекс и доларовата икономика на Русия плюс собствениците на недрата на Руската федерация, които копаят суровини и ги изнасят, срещу което получават долари. Това беше компромис между доларовата и рублевата икономика на Русия. И този компромис наистина сработи, но носеше военен успех само до един момент- докато не се намесиха по-сериозно военния ресурс и парите на целия т. нар. „Солидарен Запад“. По-точно е да се каже – англосаксонския свят и неговите васали в Европа, които наляха огромен ресурс в украинските ВСУ, за да ескалират ситуацията до степен, че тази руска концепция за СВО да не може да работи. Тя се изчерпа.

– И какво следва? Капитулация на Русия или продължаване на конфликта като пълномащабна война на Русия с Украйна?

– Точно така. Или войната ще продължи като пълномащабна война, зад която стои имперския сектор, в дъното на който пък е руския промишлен капитал. Или следва катастрофа за Русия и разпадането й на 6 – 7 – 8 независими държави. Русия е в революционна ситуация от няколко дни. Ако този въпрос не се разреши до две седмици, в Русия ще избухне унищожителна революция, която ще доведе до разпадането на руската държавност.

– Руската дипломация обаче укрепва позициите си на Изток – с Индия и Китай. Как такава държава с такива огромни икономически и търговски перспективи в пазарите на цяла Азия, би се разпаднала? Предстои и голям форум на Шанхайската организация за сътрудничество, в която и трите държави членуват.

– Руската империя също имаше чудесни дипломатически позиции преди да се разпадне под напора на Втората световна война. Има някаква аналогия между ситуацията по време на Първата световна война и днешната. Тогава Германия обявява война на Русия и моментално преминава в отбрана. Днес Русия се държи по същия начин – Русия обяви война на Украйна и моментално премина към серия от отбранителни акции. СВО е полу-война, полу-мир. Руснаците използват оръжие, но силно внимават да не влязат в ситуация на реална война, каквато е наистина неизбежна. И никакви дипломатически, че даже и икономически успехи не са в състояние да решат главния въпрос – пък казвам, Русия е в революционна ситуация – неразрешен до този етап конфликт между руския промишлен капитал, който е предимно рублев, и руския доларов капитал, който е в съюз със собствениците на недрата, които продават суровини за долари. Този конфликт навлиза в своята открита, явна фаза. И за да се реши този конфликт, Путин има не повече от седмица – две, не повече от месец със сигурност. В момента Путин се опитва да разреши този конфликт. Русия е изправена пред западен враг, за когото да унищожи Русия е въпрос на собственото му оцеляване.

– Затова ли Путин мълчи? Четвърти ден той още не е направил коментар по повод украинското контранастъпление.

– Природата на властта на Путин е не на автократ, а на посредник. Той е посредник между различните елити в Русия и в момента се опитва да разреши противоречията, за които споменах.

– Съюзниците на Русия на Изток как ще реагират на тази ситуация, в която тя попадна? Пак ще припомня – предстои форум на ШОС, на който ще бъдат и Путин, и Си Дзинпин.

– Китай е плътно зад Русия, а донякъде и Индия. И това дава голяма надежда.

– Ако колективния Запад победи в този сблъсък, това ще донесе ли полза за обикновените хора, от които са съставени държавите на този колективен Запад? Например, очаква ли се да паднат цените на газа, на петрола, а оттам и всички останали цени.

– Би могло да се очаква това, но аз не го вярвам. Защото реалното съдържание на световния процес, дирижиран от Запада е всъщност унищожаването на средната класа. Някои цени ще паднат наистина, но никакво розово бъдеще на световната средна класа не очаквайте. Включително в средните класи на западните страни. Затова и подкрепата за Путин по света, но и сред самите западни общества, е толкова голяма.

– Тази ситуация означава, че елитите и в САЩ, и в Европа, и в Русия ще бъдат заети с глобални въпроси и няма да обръщат внимание на „дреболии“ като изборите в една или друга страна.

– Това с изборите зависи основно за коя страна говорим.

– Българският елит как ще се държи на този фон – ще се мобилизира да направи правителство след изборите или обратно – ще се вкопчи допълнително в собствените си противоречия?

– Аз се отнасям към понятието за български политически елит с усмивка. Освен това, световните елити, решавайки своите световни проблеми, наистина нямат време да обръщат внимание на всички съпътстващи подробности на процеса. Но все пак е много важно къде са изборите. В Европа предстоят избори, които могат сериозно да наклонят нещата вътре в Европа. Колкото до българските избори, според мен не може да се говори с „или“. Българският елит, който днес не е крайно консолидиран, веднага след изборите ще бъде крайно консолидиран. Просто в резиденцията на американския посланик ще бъдат поканени ръководителите на няколко български партии. На първо място слагам ГЕРБ, разбира се, но с уговорката, че Борисов ще направи много крачки назад и ще мине фактически в пенсия. Ще бъде поканено и ръководството на партия „Продължаваме промяната“, а също и на „Демократична България“. И ще им се обясни, че е крайно време да престанат да занимават българското общество със своите сложни духовни организации и със своите морални политически различия. И че България има нужда от едно консолидирано евроатлантическо и крайно русофобско до истерия правителство, което уверено да води страната в периода на наближаващата война между България и Русия. Към втората половина на октомври очаквам НАТО да влезе официално във война с Русия.

– Войната Русия – Украйна ще прерасне във война НАТО – Русия, така ли?

– Войната Русия – Украйна беше война Русия – Украйна само в първите шест седмици от СВО, когато всички си мислехме, че тя ще приключи бързо. От тогава до днес днес войната е между Русия и НАТО, и Съединените щати зад НАТО, разбира се. От тогава до днес наблюдаваме как Западът все повече вдига залога, като засилва интензивността на военните действия. Такава война Русия вече не може да води с концепцията за СВО. В момента, когато западните елити открият, че нямат нужда да се занимават с формални условия, България като член на НАТО ще бъде длъжна да участва.

– Кой би бил премиер на едно такова военновременно НАТОвско правителство у нас?

– Всеки би могъл да бъде, минус Бойко Борисов, тъй като Борисов ще го принудят да излезе в пенсия. Ще го принудят да отстъпи няколко крачки назад, тъй като в Америка не му прощават тръбата, която построи (б.р. – Балкански поток).

– Ако Борисов направи крачка назад, логично е да направят крачка назад и лидерите на другите две партии, а те нямат толкова дълга кадрова банка.

– Може да се измисли някаква удобна теория от рода на – правителството е коалиционно, но с експертен състав. Тази задача е напълно решима по конструктивен път.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. А бе мушмпрок скрий се че вече ми е писнало
    от твоите селски дрънканици. никога нищо не се е случвало за това което коментираш.Хайде на село.

  2. Вацев допуска, че Русия може да загуби войната със Запада и да се стигне до нейното разпадане. Русия победи „непобедимата“ армия на Наполеон, победи и тази на Хитлер, ще победи и в тази война, просто защото няма друг изход. Можем да вярваме на баба Ванга, която е рекла, че Русия ще спаси света и го е казала с такава сигурност с каквато предвиди разпадането на СССР и завръщането на Русия. И не става дума за русофилство, а за борбата между доброто и злото. Много западни авторитети говорят за това.“Патрик Бюканън: Кой и какъв е Владимир Путин“ Само нашата мизерна политическа върхушка не усеща на къде върви света. Какво да очакваме от един неграмотен пожарникар, от един шоу-мен и от двама доказани идиота. Геополитиката е наука, а у нас няма глави за нея, затова народът винаги е плащал глупостта и продажността на своите представители, тъжно и срамно.

  3. Война Русия – НАТО не предстои, операцията в Украйна е война между Русия и НАТО още от 2014г, която от февруари навлезе в острата си военна фаза. Ако, не дай си Боже, Русия загуби тази война, тя ще се разцепи и ще потъне като Титаник, но тежко ни и горко на всички защото водовъртежа от потъването ѝ ще ни погълне и нас като държави. Имам предвид много от държавите в Източна Европа и най-вече на Балканите.

  4. Русия да загуби – няма такава опция, дори и на теория! Светът чу какво каза президентът на най-мощната свръхядрена сила : „Защо ни е свят, в който я няма Русия?“.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *