България Въстана! 500 хил. протестираха по улиците на 46 български града! Мутрата Борисов е на колене! (С ВИДЕО)

Половин милион българи излязоха по улиците на 46 български града във вчерашния осми пореден протест за оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Протестът в София започна в триъгълника на властта и преля в шествие към храм-паметника „Св. Александър Невски“, през кръстовището на „Орлов мост“ и бул. „Евлоги Георгиев“, по „Граф Игнатиев“. Протестиращите минаха покрай Съдебната палата и стигнаха до отправната точка в триъгълника между сградите на МС, бившия Партиен дом и президентството. На мястото има засилено полицейско присъствие, но обстановката в момента е спокойна. „Шествието беше огромно. Целият център ехти от възгласи оставка, а баби махат на протестиращите от прозорците“.

Демонстрациите днес събират привърженици на сдружение БОЕЦ, на „отровното трио“ проф. Велислав Минеков, Арман Бабикян и адв. Николай Хаджигенов и „Демократична България“, както и големи групи самоорганизирали се граждани. „Съмва се приятели, иде свободата“, каза пред множеството лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев. Велислав Минеков предложи списък с алтернативни премиери. „Поизтръска се Борисов, но бързо си прибра мръсниците обратно. Евтин лъжец. И понеже коалиционните партньори му предлагат да се разходи до Барселона, трябва да дойде някой по удобен за властта. Не ги ли харесвате – Дани Кирилов, Лъчо Мозъка, Главния мултак, Ангелкова“, започна да изрежда Минеков.

Кордонът от полицаи на пл. Независимост вчера беше е удвоен –

Хората на площада не приемат за подигравка трите депозирани оставки на министрите на финансите, МВР и икономиката. Считат, че това е поредният опит на Диктатора Борисов да замаже очите на народа. „Премиерът се опитва да си отреже опашката, но по-добре да си отреже сам главата, защото възмездието идва и ще е голямо“, коментира пред камерите един от протестиращите. „Няма смисъл от избори, ако няма дистанционен вот. Ако не успеем в 21 век, поне в 19 ти да влезем с пускане на вота в пощата, някой го беше предложил“, убеден е друг недоволен от кабинета. Има недоволни от липсата на реформи, има хора, които не вярват, че ще доживеят справедливи времена, но са тук за децата си. Не е нормално да казваме, че няма алтернатива. За мен алтернативата е оставка на Борисов, Гешев, експертно правителство, закон за лустрация. И нови хора да заемат мястото на настоящите политици. Поне трябва да се разследват нещата, за които говореше Божков“, коментира протестиращ, който обясни, че се отвратил от разкритията в „Осемте джуджета“ и изтеклите записи с премиера. „Не може 100 000 души, толкова сме снес, да ти свирят под прозорците, а ти да им викаш, че не ги виждаш и не ги чуваш. Това с оставките не тушира нищо, подигравка е и само ни изнервя“, коментира млада жена, която счита от ключово значение и промените в изборния кодекс.

Основните искания са за две оставки – на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Днес сутринта правителство обяви, че не възнамерява да подава оставка, а планира основен ремонт след насрочения за понеделник вот на недоверие. Главният прокурор Иван Гешев също е категоричен, че няма да се оттегли.

В ЧУЖБИНА

Десетки българи, живеещи в Германия, се събраха тази вечер пред Кьолнската катедрала, за да изразят подкрепата си за протестите в България. Вече осми ден хиляди настояват за оставката на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Днес българските общности зад граница провеждат протести и в редица европейски градове, сред които Кьолн, Берлин, Лондон, Манчестър, Виена и Барселона.

Протестът в София:

https://youtu.be/3Jy33Euxw_c

Протестът в Пловдив е многоброен

Протестът във Варна:

ВИЖ ЦЕЛИЯ ПРОТЕСТ В СОФИЯ НА ЗАПИС ОТ ТВ. БСТВ:

https://youtu.be/w84rTAd20-Q

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Такъв четвъртит ни чака, че сегашното положение ще ни се стори като цвете!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *