БСП и „Възраждане“ сезираха Конституционния съд за оръжията за Украйна

Парламентарните групи на „БСП за България“ и „Възраждане“ внесоха искане в Конституционния съд за обявяване за противоконституционно решението на Парламента и Служебното правителство България да окаже военна и военно-техническа помощ на Украйна, съобщиха от пресцентровете на двете партии. Необходимият брой подписи за това искане е събран. Под документа са се подписали 50 народни представители – 26 от „Възраждане“ и 24 от „БСП за България“.

Искането вече е внесено в деловодството на Конституционния съд.

В днешния брой на Държавен вестник е обнародван Законът за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездното предоставяне от българска страна на въоръжение, техника и боеприпаси.

Парламентът прие законопроекта на 16 декември. Тогава депутатите решиха списъкът с предоставяната военна помощ да не се обнародва в „Държавен вестник“. От „БСП за България“ обаче настояха списъкът да бъде публичен и обявиха, че ще атакуват закона, приет с гласовете на депутатите от ГЕРБ, ПП, ДПС, ДБ и БВ пред Конституционния съд като противоконституционен и следователно престъпен.

По-рано днес президентът Румен Радев се оправда пред журналисти, че не е наложил вето на този престъпен закон, защото било „безсмислено“. Той обясни също, че сезирането на Конституционния съд след ратификация на международен договор е невъзможно. Радев оневини служебния си кабинет за изпращането на оръжието за Украйна, защото решението било наложено от Народното събрание.

Според президента, да наложи вето било безпредметно, защото Министерството на отбраната от подопечния му служебен кабинет вече било променило текста на ратификацията и предстояла промяната да влезе за ново гласуване веднага след Нова година. Тя предвижда всички решения по предоставянето на военна помощ за Украйна да минават и през парламента.  Предложението е в отговор на критиките, че след ратификацията на военната помощ, решението за бъдещо предоставяне зависи само от Министерския съвет.

„За да се избегнат всякакви противоречиви тълкувания по този въпрос, Министерството на отбраната никога не си е мислило, че Народното събрание ще бъде изолирано от този процес, доколкото същото осъществява контрол върху изпълнителната власт“, обясни служебният заместник-министър на отбраната Катерина Граматикова.

Предложение в този дух беше направено и от БСП, докато се обсъждаше на второ четене помощта за Украйна. Те поискаха всяко решение да минава през ратификация от депутатите, но на последното заседание на Комисията по отбрана депутатите дори не допуснаха предложението за гласуване. Председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев обясни тогава:

„По същество изменя текста на сключения договор. Член 84-ти от Правилника за дейността на Народното събрание и член 85-ти от Конституцията на Република България ясно и категорично казват, че не могат да се внасят предложения, които променят по същество договорите, подложени на ратификация“.

До обнародването на решението за помощта страната ни не е изпращала военна и военно-техническа подкрепа за Украйна, казаха от министерството днес в коментар на твърденията, че българско въоръжение вече се ползва от силите за териториална отбрана на Украйна.

КОМЕНТАРЪТ НА СКАНДАЛНО.НЕТ:

Логичният извод е само един. И той е, че мястото на всички онези, гласували закона и сключили оръжейния договор в противоречие с конституцията на нашата страна, е в ЗАТВОРА! Сега те ръководят президенството, правителството и парламента. Най-отгоре над всички нормативни актове на държавата е Конституцията. Когато гражданин извърши нарушение на някой акт, си плаща, включително и с доживотен затвор. Същото важи и за чиновника /президент, министър, депутат/. Платата на тези хора е уредена в Наказателния кодекс на Република България. Предполагаемо в раздел “Престъпления срещу мира и човечеството“. И не ги наричайте “коалиция на войната“. Тези са ОПГ и ще бъдат съдени за възможно най-тежки престъпления. Съвсем скоро! САЩ си заминават и идва Русия. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

13 коментара

  1. На първо място трябва да бъде изхвърлен и подведен под съдебна отговорност не друг, а самия президебт. Неговите стратегически престъпления станаха и очевидни и непростими с каквото и да е обяснение. Радев води страната към война и към разруха,като военен вербуван от американското правителство. След него са всички шефове на партии с изключение на БСП и Възраждане.Всичкои опити на Радев да се представи като русофил, или още по- малко като наш президент с всевъзможни хитрини приключи.

    • ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ ИМАМ ДРУГО СТАНОВИЩЕ.ОЩЕ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ ИМ ПИСАХ НА ЕЛ.ПОЩА КОГАТО СЕ СВИКВА ПАРЛАМАТА ТЕ ВЪЗРАЖДАНЕ ДА НЕ ВЛИЗАТ В ЗАЛАТА И ПО ТОЗИ НАЧИ БОЙКОТИРАТ УЗАКОНЯВАНЕТО НА ТОЗИ ПРЕСТЪПЕН ПАРЛАМЕНТ.Е НЕ ГО НАПРАВИХА И СЕГА ИМ БЕРЕМ ПЛОДОВЕТЕ.

      • На Нинова писахте ли писъмце? Тя, какво Ви отговори? Ако има партия играеща двойствена роля, това е БСП. По интересчийство, само ДПС ги бият. Позицията, която зае „Възраждане“ от самото начало на войната беше и е твърд неутралитет, докато Нинова мишкуваше здраво, по време на участието си във властта. Сега пак станаха партизани, на 9 септември след обяд. Няма по лъган електорат, от избирателите на БСП. Колкото до стратегическата Ви операция по провала на НС, само мога да се смея тъжно. Пасивната съпротива е обречена изначално.

      • борецо, бсп доведе натУ-то и джендърхалифата да заробят България, така че почвай да се бориш да не резнат пишлетата на децата ти, че бсп-то това ти готви. В тази така наречена пайртийка доста извратени педали има и се борят яко да ни затрият.

      • до бореца..кур-нела е кучка на каишка..синът й заложник..квото и наредят това прави..само й дърпат каишката и хоп..в момента ги дрънка нарочно против оръ.жието,за да спаси част от електората на отиващата си партия..

  2. ДА СЕ РАЗСТРЕЛЯ КУЧЕТО р. радев КАТО КУЧЕ ИЛИ НЯКОЙ ОТ НАЙ МИЛИТЕ МУ ЗА ДА ГО СПРЕМ И ИЗХВЪРЛИМ ДО 2025 ТОЙ ЩЕ УНИЩОЖИ БЪЛГАРИЯ

    • Ей, стига си намесвал животните в тая помия. Те са най-невинни. Нищо, че министри ги изтезават и убиват.

      • Най-малко тук съм очаквал да срещна войнстващото кучелюбие! Да пренесеш видовите си чувства към друг вид е болестно състояние. Кучетата, които НЕ ЗНАЯТ какво е свободна воля са мили създания, ваши(наши) роби или играчки, но се молете, да не срещнете истински кучета! Котката е милостив убиец, а кучето не е.

  3. РОЛЯТА НА БСП Е ЯСТНА НА ВСИЧКИ,НЕ СТЕ МЕ РАЗБРАЛИ И ТОВА НЕ Е ДОБРЕ.ЖЕЛАНИЕТО МИ БЕШЕ ДА НЕ СЕ УЗАКОНЯВА ТОЗИ ПРЕСТЪПЕН ПАРЛАМЕНТ.А ПЪК ВИЕ СИ ДРАСКАЙТЕ КОЛКОТО СИ ИСКАТЕ.

    • Вие не Сте разбрали, какво е парламентарна република! По тази схема утре, когато Парламентът е с друг състав, някой друг може да не влезе и това до кога? Там, в НС всеки показва целите си, пред цялата нация, там показва принципен ли е или не. Това там е, каквото сме избрали, без участието на „кибиците“. На пазара, ако търсите домати, примерно, не купувате, ако няма определен сорт или купувате, каквото най-много се доближава до него? Това е изборът, но може да се избере поне посоката и да се подкрепи някой максимално близо до собствените ни виждания. Идеалът може да дойде, а може и цял живот да не се появи.

    • Защо не писа и на другите партии да не влизат в парламента, за да не го узаконяват?
      Те със сигурност щяха да те послушат, нали са демократи с ценности.
      Вече става очевидно, че скоро ще ни назначават султан и няма да има нужда от парламент. Той със сигурност ще те слуша като му пратиш мейл как да си ръководи колонията.

  4. За кой Румен Радев става въпрос в материала? За този ли, който остави нарушителя на Конституцията и закона Кирил Петков,като се изцепи, че Киро бил българин в сърцето си? Или за този,който бабува на раждането на ПП и с чиято активна помощ мошениците Киро, Асен, Лорер, станаха законна власт. Или за този, който се изказа, че Кировата шайка били мошеници, все едно той ни лук ял, ни лук мирисал. И, между другото, какво стана с президентшата и защо нищо вече не чуваме за нея. Човек, който допуска една въртиопашка да му разруши семейството, ще ти управлява държава, аха.

    • Този който погази конституцията, като неговото правителство прати оръжие за избиване на руски братя. Служебно правителство по конституция не е длъжно да спазва решенията на парламаментата. Мунчо е дал заповед да въоръжават укровермахта!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *