Песков: Постигнахме значителен напредък в демилитаризирането на Украйна

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Русия е постигнала значителен напредък в „демилитаризирането“ на Украйна – една от целите, която президентът Владимир Путин декларира, когато започна СВО срещу Киев преди 10 месеца.

Той даде тази оценка на брифинг, отговаряйки на въпрос за изказаване на Путин вчера, че възможностите за отбрана на Украйна са се стопили почти до нулата.

„Може да се каже, че има значителен напредък по обявената от Русия цел – демилитаризиране на Украйна“, отговори Песков.

Отбранителният потенциал на Украйна – нейният военнопромишлен комплекс – е тежко засегнат от руските ракетни удари. Западът обаче наля в Украйна оръжие за десетки милиарди долари. Но явно ентусиазмът на президента на САЩ Джо Байдън за продължаване на войната се е поизпарил след като вчера обеща на Зеленски да му изпрати едва една батарея от американската система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“. Системата е стара технология и по никакъв начин не може да противодейства на руските хиперзвукови ракети, разясняват военни специалисти.

Песков заяви също, че Кремъл не е информиран за украински мирен план, какъвто, според западни медии като в. „Уолстрийт джърнъл“, Киев се готви да обяви през февруари.

„Не, не знаем нищо за това“, каза той.

„За сметка на това чухме изявления на президента Зеленски – някакви нахвърляни разсъждения относно бъдещо мирно споразумение. Но всички тези импровизации, г-н Зеленски е споделил без да вземе предвид текущите реалности, които вече са се оформили. Това са процеси, които няма как да бъдат върнати назад“, допълни още Песков, намеквайки за присъединените към Русия четири украински области в техните административни граници.

На 22 декември The Wall Street Journal, позовавайки се на американски и европейски източници, съобщи, че украинските власти работят върху детайлите на предложенията за мирно уреждане на конфликта, които могат да бъдат представени през февруари следващата година. Според тях „екипът на украинския президент Володимир Зеленски работи върху детайлите на плана“, който, както беше съобщено по-рано, се състои от 10 точки.

Вчера, след срещата си с президента на САЩ Джо Байдън, в речта си пред членове на двете камари на Конгреса на САЩ, Зеленски каза, че е обсъдил с американския лидер предложенията на Киев за разрешаване на украинския конфликт. По думите му Байдън е подкрепил идеята на украинската страна за провеждане на световна мирна среща на върха, на която да се обсъдят тези предложения.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. СЛАВА ВЕЛИКА ГОРДА СВЯТА НЕПОБЕДИМА ПРАВОСЛАВНА БРАТСКА РУСИЯ ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС РУСКИ БРАТЯ ОБИЧАМЕ ВИ НИКОЙ НА ТОЗИ СВЯТ НЯМА ДА УСПЕЕ ДА ВИ ИЗТРЪГНЕ ОТ СЪРЦАТА НИ БРАТЯ ПО КРЪВ ВЯРА И ДУХ !

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *