Боян Чуков: Външно министерство постави България в унизителната роля – враг на мира и на Русия

Боян ЧуковСлед обявения твърд отказ на Външно министерство  България да пусне през въздушното си пространство руските транспортни самолети с хуманитарни помощи, се разчу новината, че руски ИЛ-62М спокойно е  минал през територията ни  път за Сирия ден по-рано.

От Външно веднага се оправдаха, че в самолета имало руски дипломати и затова го пуснали да премине. Според Боян Чуков, специалист по въпросите с тероризма и бивш журналист, скандалът, забъркан от дипломатите ни е просто чутовен. Не е работа на МВнР да решава кой ще мине и кой не над страната. Този въпрос се решава от парламента с гласуване. И решението се изпълнява от премиера. Не могат да се пускат самолети избирателно и да се твърди, че в единия има дипломати, в другия нещо различно от хуманитарна помощ.

Според Чуков, с решението си България се постави в графата на най-върлите врагове на Русия и отряза възможностите за всякакъв диалог. Още повече, че не попречи на внасянето на оръжие в Сирия, а на храни и лекарства. Това възмути цялата общественост. Гърция пък в същото време си призна, че е получила молба от САЩ да затвори въздушното си пространство за руските летателни машини.  Съответно изводът е, че България направо е получила нареждане да ги спре и сляпо се е подчинила на Америка.

Показателно е и че по въпроса не се изказаха нито премиерът, нито президентът и всичко излезе като еднолично решени на ВМнР, което пък няма право да взима решението.

Точно в момента, когато ЕС стопля отношенията си с Русия и се говори за сваляне на санкциите и сътрудничество в борбата с тероризма, България дръпна мечката за опашката и стана най-големият русофоб в Съюза.
Изявлението на  Бетина Жотева е обидно за страната ни, твърди Чуков.  То представлява  унищожаване на жалките ни остатъците от държавен суверенитет и  достойнство. С признанието си, че МВнР е взело самостоятелно решение да спре самолетите,  България автоматично се нареди до прибалтийските републики като страна с агресивна русофобска политика. И то без да има никаква лична полза за нас, а просто да се угоди на нечии интереси.

А сега излиза и че сме против мира в Сирия и нейния народ. Докога ще продължаваме с гафовете на самозабравилите се политици, които са в ущърб на българския народ и на българската икономика, пита Боян Чуков.

Всяка страна гони собствените си интереси в арабската криза, единствено ние реагираме като папагали –  не защитаваме страната си, а заемаме  позиции, които ни  се спускат от чужбина.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *