„Блумбърг“: ЕС вече не гледа на САЩ като на гарант за мир и просперитет

Европейският съюз (ЕС) вече не смята САЩ за гарант на мира и просперитета на Европа, общността ще трябва да се промени и да намери нови възможности, за да отговори на предизвикателствата, пред които е изправена. Това написа днес колумниста на Bloomberg Хорхе Валеро.

„ЕС вече разглежда Китай като системен съперник и престана да гледа на САЩ като на надежден гарант за мира и просперитета на Европа, без значение дали Доналд Тръмп ще спечели президентските избори или на власт ще остане Байдън. Брюксел се намира в повратен момент“, коментира журналистът. Променящата се геополитическа обстановка принуждава Европейския съюз да търси нови съюзи и партньорства в търсене на нови възможности, за да „утвърди своята икономическа и политическа значимост в един бързо променящ се свят“, добави той.

Колумнистът отбелязва също, че новият ръководител на Европейската комисия ще трябва да се справи с много повече трудности на поста си в сравнение с предшественика си. Сред новите предизвикателства пред общността са трудностите за предоставяне на допълнителна подкрепа на Киев и разрешаването на конфликта в Близкия изток, едновременният натиск върху ЕС от страна на противниците САЩ и Китай, както и „токсичните зависимости“ на бедната на природни ресурси Европа от енергията и минералите, необходими за осъществяването на прехода към зелена и цифрова икономика. Ограничените финансови ресурси на Брюксел и предизвикателствата, свързани с изпълнението на инициативите в областта на климата и програмите за възстановяване от пандемията COVID-19, „на практика гарантират“ вътрешни конфликти.

По-рано президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард нарече възможната победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през 2024 г. заплаха за Европа

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *