Байдън с ултиматум към Иран да спре нападенията срещу американските военни бази в Близкия изток

Президентът на САЩ Джо Байдън е отправил ултиматум към върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей да озапти паравоенните си групировки, които през последните дни яростно атакуват американските военни бази в Близкия изток, стана ясно от съобщение на Белият дом.

Вчера в един и същи час координирано бяха нападнати американските военни бази в Ирак и Сирия, предаде Ройтерс. А часове по-късно пред Общото събрание на ООН Иран предупреди САЩ, че „няма да бъдат пощадени, ако войната в Газа продължи“.

„Байдън предаде директно послание на Иран“, заяви говорителят на Белия дом Джон Кърби на брифинг, като отказа да даде повече подробности. Коментарът на Кърби идва в момент, когато американските официални лица продължават да се опасяват от разрастване на конфликта между Израел и Ивицата Газа на територията на целия Близък Изток.

През изминалата седмица американските военни бази в Сирия и Ирак са били атакувани повече от дузина пъти, съобщи Пентагонът във вторник.

В сряда Байдън заяви, че е предупредил аятолаха, че Съединените щати ще отговорят, ако американските сили продължат да бъдат обект на нападения, но не уточни как е предал посланието си на иранците. „Предупреждението ми към аятолаха беше, че ако те продължат да предприемат действия срещу нашите военни части, ние ще отговорим и той трябва да е готов за това. Това няма нищо общо с Израел“, заяви американския президент на пресконференция.

Около 900 американски военни бяха изпратени в Близкия изток тази седмица за засилване на отбранителните способности на САЩ в региона на фона на зачестилите нападения на свързани с Иран групировки, съобщи вчера Пентагонът.

Припомняме, че снощи пред Общото събрание на ООН Иран предупреди САЩ, че „няма да бъдат пощадени ако войната в Газа продължи“. Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир Абдолахиан заяви, че ако ответните действия на Израел срещу палестинските бойци на групировката Хамас в ивицата Газа не спрат, то Съединените щати „няма да бъдат пощадени от този огън“, предаде Ройтерс.

„Казвам откровено на американските държавници, които в момента управляват геноцида в Палестина, че не приветстваме разрастването на войната в региона. Но ако геноцидът в Газа продължи, те няма да бъдат пощадени от този огън“, заяви той на заседание на 193-членното Общо събрание на ООН, на което беше разгледана обстановката в Близкия изток. „Иран е готов да изиграе своята роля в това много важно хуманитарно начинание, заедно с Катар и Турция. Разбира се, освобождаването на 6000 палестински политически затворници от израелските затвори е друга необходимост и е отговорност на международната общност“, заяви иранският министър.

Израел се зарече да унищожи управляващото Газа освободително движение Хамас като отмъщение за нападението на военното му крило на 7 октомври, при което бяха убити 1400 души, а стотици бяха взети за заложници. В отговор Израел удари Газа от въздуха, затегна блокадата на Ивицата до задушаване, спирайки тока, водата и вноса на храни и в момента се готви за сухопътна операция. По последни данни загиналите цивилни палестинци от израелските обстрели в Ивицата Газа са 7000.

Движението Хамас уведоми Иран, че е готово да освободи цивилните заложници, добавяйки, че светът трябва да настоява да бъдат пуснати и 6000 палестински политически затворници от израелските затвори, каза Абдолахиан.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Проблема си е вътрешен, техен, не е на държавите: „…. без да коментира изтеклия миналата седмица документ, с който Тони Блинкен забранява на американската администрация да споменава думи като „мирно разрешаване“ на близкоизточния конфликт, „спиране на огъня“ и пр.“

  2. Че кой си ти да даваш ултиматуми на суверенни държави?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *