Арестуваха хората, сигнализирали прокуратурата и ЕК за безобразия в АПИ

Арестуваха петима души, които в края на миналата година са сигнализирали Прокуратурата за корупция и други безобразия в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), свързани с въвеждането и експлоатирането на Тол-системата в България. Късно снощи в ареста са попаднали хората, огласили преди година как властта и държавата на ГЕРБ в симбиоза с въздесъщият Делян Пеевски налага тотален монопол върху дейности, свързани със събирането на средства от тол-системата, както и нередности при изпълнението на договора за изграждане на самата система. Днес обаче самите петима програмисти, сред които е и популярната певица Лилана, се сдобиха с обвинение, че са действали като организирана престъпна група, която е злоупотребила с европейски средства, както и в данъчни престъпления.

Адвокат Николай Хаджигенов, който е поел защита на трима от задържаните – Лиляна Деянова (Лилана), брат й Александър Деянов (по- известен като бийтбоксърът SkilleR) и бизнес партньорът им Мартин Димитров, заяви пред екипа ни, че все още не се е запознал изцяло с материалите по делото. Прокуратурата на каскет-Гешев също не дава подробности за акцията и повдигнатите обвинения с обяснението, че това ще направят в началото на следващата седмица. До момента няма информация каква е връзката на другите двама души в ареста със случая.

Припомняме, че Мартин Димитров и Лиляна Деянова са удостоени с най-авторитетната награда в софтуерния свят – наградата „Джон Атанасов“, за цялостен социален принос към България по повод създаденото от тях мобилно приложение за сигнали от граждани до общинските администрации.

В края на миналата година като съдружници в компанията „Телетол“ Димитров и Деянова организираха изненадваща пресконференция, на която разкриха трудностите, пред които е била изправена фирмата им, спечелила конкурса за винетките, но в крайна сметка не бе допусната до тол-системата и реално не изпълни проекта си да стане доставчик на винетки. Именно тогава се разбра, че АПИ упорито и категорично е отказала да им предостави достъп до системата с мотива, че не отговарят на общите условия, които в последствие били променени. Тоест- измама с цел някой близък до властта да получи и усвои поръчката. На практика от думите им стана ясно, че само една фирма се е облагодетелствала от възможността да е доставчик на винетки. Още тогава бяха изразени опасения, че държавната пътна агнеция прави всичко възможно, за да толерира конкретна фирма, близка до човек от властта. Димитров разказа как са били посъветвани да „говорят с конкретен министър, иначе няма да стане“.

Това за което младите предприемачи алармираха обществеността и институциите бе, че някой иска да вземе пътищата ни на концесия. Нещо, което застрашава националната ни сигурност. Както и че конкретни хора оказват натиск върху АПИ да върши незаконни и силно корупционни дела.

През лятото на 2019 г. Деянова и Димитров сезираха прокуратурата и Европейската комисия за корупция в пътната агенция АПИ във връзка с тол системата. Но до ден днешен от Прокуратурата не са съобщили какво са предприели по техния сигнал. Няма информация и от Еврокомисията дали е правена проверка по жалбата им. Вместо това прокуратурата днес им повдигна обвинение.

Припомняме, че преди 2 години същата съдба споходи и сигнала на журналистката Елена Йончева срещу АПИ до прокуратурата на Гешев. По сигнала си до прокуратурата Йончева не само не получи отговор, ами моментално се сдоби с обвинение от същата за източването на КТБ.

В сигнала им до прокуратурата в над 100 страници те описали перипетиите си, както и начините, по които държавата е действала или бездейставала за да парира техните бизнес начинания.

Сайтът Фрог нюз е публикувал информация и документи, свързани със сигнали за нередностите при въвеждането на тол-системата у нас. Можете да ги видите в подробности ТУК, ТУК, ТУК и ТУК.

Любопитно е, че малко след пресконференцията им миналата година, срещу Лиляна Деянова, която също като брат си има известна музикална кариера под артистичното име ЛиЛана и Мартин Димитров, започна активна очерняща кампания през медии, гравитиращи около депутата от ДПС и издател Делян Пеевски. Двамата съдружници алармирали европейски институции за случващото се в страната ни. Публикациите на медиите на Пеевски свързаха софтуерната компания и конкретно Лиляна Деянова с бизнесмена Васил Божков. Адв. Хаджигенов обаче обясни, че в материалите от прокуратурата няма данни за конкретни връзки между тях.

Прукуратурата спряга ЛиЛана и съдружниците й като група от 5 лица, която незаконно е усвоявала европейски средства по програма „Иновации и конкурентноспособност“. Петимата програмисти са задържани на 25 април 2020 г. при специализирана операция на СДВР и ДАНС, под ръководството и наззора на Специализираната прокуратура на Гешев. На трима от обвинените за участие в групата е наложено задържане до 72 часа. Специализираната прокуратура настоява мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях. На другите двама обвинени са взети парични гаранции. При обиск в офиса на фирмата им са иззети сървъри, компютри и други доказателства за престъпната им дейност.

Според прокуратурата групата е действала от 2016 г. Няколко фирми, контролирани от Деянова, са усвоявали средства по програмата. Такива удари да очакват всички, които си позволят да критикуват ГЕРБерската държавна кочина или си позволят да я уличават в корупция. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

7 коментара

  1. Наскоро гледахме една срамна случка с Борисов и шефът на АПИ. Мислите ли, че думата „влияе“ е правилна в подобни случаи? Днес на едно видео гледах подобна срамна сцена в която половината правителство беше потърпевшо в шегите Му, че се крият и им бе наредено къде точно между гавазите трябва да се наредят. Преди време мислех, че случайно се „изтърват“ подобни кадри, но сега съм сигурен, че са демонстрация.
    Когато незапознат човек слуша новините по телевизията и после прочете истината при вас, се чувства омърсен и манипулиран. Тези „хора“ МОГАТ ДА ИЗЯДАТ ДЪРЖАВАТА и даже няма да се задавят. Безмерна наглост и бездънна алчност!!!

  2. СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ МИНАВА ПРЕЗ ТРУПОВЕТЕ НА БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ БОРИСОВ ДУГАН ПЕЕВСКИ

  3. Всякакво съвпадение на имената е случайно: Както топ-полицаят в профашисткото правителство на Борис3 и главпрокурора на РБ ГЕШЕВ. За мене Мартин Диминров е най-големият пристъпник на прехода, след Байко Борисов, разбире се…

    • Иванов, Мартин Димитров е това момченце на снимката горе- компютърно програмистче с международни награди. Какъв „най-голям престъпник на прехода“ те гони теб, бе?! Този ако е на повече от 26 години, аз главата си режа! :)

  4. БОЙКО БЪЛГАРОУБИЕЦА И МАРИЯ ГАБРИЕЛ ПРОСТАТА ГОЦЕДЕЛЧЕВСКА СЕЛЯНКА НАРКОМАНКА СА НАТЪПКАЛИ ПРЕДВАРИТЕЛНО 80 МИЛИОНА НАШИ НАРОДНИ ПАРИ ЗА ОЩЕ НЕОТКРИТИ ВАКСИНИ ЗА БЕЗПЛОДИЕ И УНИЩОЖАВАНЕ НА ДВЕ ТРЕТИ ОТ ЧОВЕЧЕСТВОТО ПОРЪЧКА ПРИ ДОНАЛД ТРЪМП И БИЛ ГЕЙТС ВАКСИНИ ГЕНОЦИД НИЕ НАРОДА ПРИЕМАМЕ САМО АКО СА РУСКИ САМО БРАТУШКИТЕ НИ ОБИЧАТ И ИСКАТ ДА НИ ИМА

  5. СЪРДЕЧНИ ПОЗДРАВИ НА ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ НАРОДИ КОИТО НЕ НИ ИСКАТ В ЕВРОЗОНАТА НАТО ЕС САЩ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ИСКАМЕ СИ БРАТСКА РУСИЯ И БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ ЛИКУВАЙ НАРОДЕ ПРЕКРАСНА ВЕСТ

  6. КАСКЕТ ГЕШЕВ ТУК ТЪРСИШ ПОД ВОЛА ТЕЛЕ ТОВА ЩЕ ТИ ИЗЯДЕ ГЛАВАТА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД Е НАЯСНО ЧЕ И ДВАМАТА СА НЕУДОБНИ ЗА ЦЕЛТА НА БОЙКО СОЦИОПАТА БЪЛГАРОУБИЕЦ ТИ КАСКЕТ ГЕШЕВ НЕ СИ ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА БЪЛГАРИЯ А ГЛ. ПРОКУРОР НА МАФИЯТА КОЛКОТО И ДА ГО ИГРАЕШ НАРОДНО МОМЧЕ МЪКАТА НА БОКО ТИКВАТА ЧЕ ЧЕ СИГНАЛИЗИРАХА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА А П И В ЕК ИМАТ ПРАВО А ТИ КАСКЕТ СИ РЕЖЕШ КЛОНА ДОКАЗА ГО ЧЕ СИ РАДОСТ И ЧАДЪР НА МАФИЯТА

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *