Андрей Райчев: Протестните партии се провалиха и сега са в ъгъла! Нова партия заплашва да ги помете!

„В рамките на два парламента ИТН на Слави Трифонов, както и останалите две протестърски партии – ДБ и „Изправи се!“ с лекота отхвърлиха всяка възможност за съставяне на редовно правителство. Хитроумно се надяваха, че третите поред избори ще им донесат още повече депутати. Това обаче няма да се случи. Подкрепата към тях вече се изчерпа заедно с търпението и надеждата на избирателите им, че тези три партии могат да родят нещо смислено. В същото време далеч по- опитните им конкуренти ГЕРБ и БСП се стабилизират. ГЕРБ спряха свободното си падане и отново са първа политическа сила, а БСП дори бележи лек ръст в подкрепата“. Така социологът Андрей Райчев коментира най- новото социологическо изследване, според което ИТН се сриват от първо на четвърто място след БСП, ДБ се нареди на второ място след ГЕРБ, а партията на Мая Манолова е на ръба въобще да не влезе в нов парламент.

Сега всичко е в ръцете на Корнелия Нинова. От името, което ще предложи за премиер, зависят по- нататъшните разговори с останалите партии. ИТН и ДБ побързаха да заявят, че няма да преговарят за правителство с БСП. Но това вероятно ще се промени. То до голяма степен зависи от това кого Нинова ще предложи за министър- председател. Лидерът на БСП загатна, че ще предложи надпартийна кандидатура. Ако не подкрепят сега Корнелия Нинова, ИТН и ДБ ще продължат да губят подкрепа, а Мая Манолова значително ще намали шансовете си за влизане в следващия парламент.

Защо смятам, че въпреки лекият ръст, който ДБ бележи в последното социологическо проучване на „Маркет линкс“, партията на Христо Иванов е на път да се срине. Протестърските партии – ИТН, ДБ и „Изправие се!“ са пред голяма опасност. Задава се нов политически проект около тримата министри в служебното правителство – Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, категоричен е Райчев. И с просто око във фейсбук се вижда, че подобен проект би се радвал на голяма популярност, а той ще засмуче електорат най- вече от ИТН, ДБ и „Изправи се!“. Досега трите протестърски партии се мислеха да богоизбрани, но съвсем скоро ситуацията за тях ще се промени, особено ако не намерят общ език помежду си и не се разберат с БСП за съставяне на редовно правителство. Защото един новият проект около Петков, Василев и Денков е неолиберален. Той дублира в голяма степен идеологията на ИТН, ДБ и ИБНИ и ще черпи гласове именно от тях. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *