Американски конгресмени с ултиматум: България да пусне Македония за ЕС до Нова година!

България да разреши спора си с Република Северна Македония до Нова година, за да може Скопие да започне преговори за присъединяване към ЕС. За това настояха американските конгресмени Уилям Кийтинг и Клаудия Кени от Демократическата партия в писмо до посланика ни в САЩ Тихомир Стойчев. Двамата са членове на Комисията по външна политика в Камарата да представителите.

Двамата конгресмени предупреждават, че ако Македония и Албания не започнат час по- скоро преговори за членство в Европейския съюз, ще бъдат изложени на опасност от засилване на руско и китайско влияние. По този начин щяла да бъде уязвена сигурността на Западните Балкани в частност и на НАТО като цяло.

Конгресмените подчертават, че Северна Македония и Албания са изпълнили необходимите условия за стартиране на преговори с ЕС. Но единствената пречка била българската позиция, която блокира началото им. По този начин се създавал риск за целия регион, пишат още Кийтинг и Кени. Конгресмените определят Балканите като стратегически регион за САЩ, а Западните Балкани като ключ към мира в него.

В писмото си до българския посланик американските конгресмени поставят на България и екстремно кратък срок, в който да разреши спора си със Северна Македония – до края на годината.

Припомняме, че на 14 декември по настояване на френския президент Емануел Макрон, България трябва да излезе с позиция в полза на западната си съседка. Служебният ни външен министър обаче се закахъри, че това е прекалено кратък срок. А кандидатът за поста от „Продължаваме промяната“ Даниел Лорер го определи като нереалистичен. Въпреки това, именно Лорер е надеждата на македонците, че проблемът с България ще бъде разрешен в най- скоро време. Още повече, че бъдещият шеф на Лорер, кандидатът за премиер Кирил Петков заяви категорично, че „политиците този път няма да пречат на отношенията между двете страни. Което спокойно може да се изтълкува като предрешена капитулация за България по казуса с македонската история.

Интересен е и фактът, че докато Гърция работеше по разрешаването на своя проблем с Македония, нито САЩ, нито ЕС я натискаха, или пък си позволяваха да поставят ултиматуми. Очевидно обаче САЩ мерят страните в ЕС с двоен аршин – вякои за тях са партньори, а други покорни слуги. И България е зачислена към страните от втората, по-нисша категория. Страна за плячкосване и за прокарване на интереса им, без значение какви вреди й нанасят. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Първи въпрос: на тези, дето собствената си страна не могат да намерят на картата кой им показа къде са Албания и Македония? И втори, много по-важен въпрос – защо не отправят ултиматум на Македония да изпълни изискванията на България за да може по-бързо да влезе в ЕС?…….Но не се притеснявайте – Кирчо, Кокорчо и менторът им Радев ще свършат каквото им нареди чичко Бидон. Нали затова ги сложиха.

  2. „Изтръпвам от страх“ пред заканите на тези двама никога не чувани и неподозирани като съшествуване самонадеяни идиоти. „Ужасявам се“ от последиците от божествения им гняв, който ще се изсипе върху ни, ако за миг проявим колебание да изпълним волята им. Горкият ни посланик трябва да е напълнил гащите оше когато са му се обадили да им се яви за указания. Абе не мога да разбера ние в каква държава живеем, а още по-точно в собствена държава ли живеем или пак сме рая със падишах друговерец, негов наместник в конак и султански царедворци джафкащи за безмилостна разправа с всякакво неподчинение и съпротива. Ей, президенте, ние дето се трепахме да те браним от бойковизма, го правихме и за честта ти на български офицер и генерал, защото очакваме от теб не само да изкореняваш простащината и клиентелизма, но и да браниш България от чужди и вътрешни врагове. Очакваме от теб кураж, воля и родолюбие като на генералите ни от бойните полета на Балканската и Първата Св. Война. Дадохме гласа си за теб за да видим и наш Орбан. Ще кажа дори Ердоган. Време е да поставиш на мястото й персийската котка и да употребиш „нон грата“ за червейчето от амбасадата й, което си позволява да ти иска обяснения заради Крим. А на тия от Конгреса им кажи да ти го духат. А на помака дето ти показва зъбки и се прави на по-турчин от Ердоган, просто му обясни къде е сега Лютви Местан. И не разчитай на безкрайна и безрезервна подкрепа ако си лабав.

    • „Персийската котка“? Да не обиждаме персийците, че сме родствени народи! А и не е котка, нещо рогато от района на Двуречието ще да е.
      По отношение на Радев- не очаквайте от хората това, което не могат да бъдат! И не им се сърдете, че сте им повярвали! Сърдете се на неточната си преценка!
      Орбан е мъж, не защото има титли и звания. Съжалявам, но мъжете се раждат, не се обучават да са мъже! Нямаш ли характер и воля, които се дават по рождение, нищо нямаш. Страхът и зависимостите могат да обезсмислят всяко едно звание.
      Здраве и късмет, панчо виля!

  3. И кви са тия конгресмени дето ни се пинявят. Я да си налягат парцалите и да не ни дават акъл. Това тук е България и не е някакъв си щат. Да не си обират крушите преждевременно от базите, че и без това и сотинка не ни плащат. Ай да се омитат от тук, никой не е заревал за тях.

  4. Тези двамата ни плашат с руско-китайско влияние. Че какво му е лошо на това влияние?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *