Явор Дачков: Путин е стената, в която се разбива извратеният западен неолиберализъм

Речта на Путин във Валдай беше забележителна, както и всичките му знакови изяви от Мюнхен 2007 насам. Нашенските НПО-либерали нямат уши да чуят и очи да видят това, защото върху ума им е паднала доларова завеса. Ковьорче върху телевизор „Опера“ – това е западната пропаганда днес.

Путин е изключителен политически лидер с рядко съчетание на прагматизъм, ясна идеология и визионерство. С отчетливо чувство за историчност и поглед в бъдещето, с изумително рационален подход към настоящето. Без да е маниак, без да пие или да се друса и без да губи самообладание, въпреки огромния вътрешен и външен натиск в продължение на 20 години.

Путин е изумителен политически феномен.

Политически лидер, който през всичките години на своето водачество държи баланса между твърдостта и търпението. Оправя се с олигарси от Березовски (който го издигна за президент), през Ходорковски (прозападен мошеник от либерален тип а ла „Глобална България“ по нашенски, но на стократно по-високо ниво) до днешните предатели, които веднага се свиха, щом започна Специалната военна операция в Украйна. Същевременно държи баланс във външните отношения, водейки война със Запада и консолидирайки останалата част от света срещу Щатите. Това е товар, който малцина биха могли да издържат. Путин е лидер от ранга на старите класически политици от 20 век и това особено се откроява на фона на днешната бутафория от западна пластмаса и хиалуронова киселина. За Байдън не е и прилично да се споменава в този контекст.

Интересно е, че гласът на Владимир Путин е мек, почти нежен и би отивал повече на рецитатор на Есенин, отколкото на сатрап, както го описва паникьосаният днес Запад. Самото му присъствие не е шумно и натрапчиво, каквото е на повечето нарциси от това ниво на държавно и политическо лидерство. Самият Путин е прозападен човек, но изключително нормален – има органична непоносимост към либералните извращения на днешния западен естаблишмънт и мисля, че истински се травмира от гротеската, в която днешният западен елит превърна Европа.

Всъщност призмата трябва да се обърне.

Натрапниците и заплахата за Европа са европейците, които забравиха своята история, идентичност и християнска култура и които узурпираха цялото това наследство, наричайки се негови собственици. Те са като бездомници, които са се самонанесли в опразнен етаж от вековна сграда и постепенно гонят оттам другите собственици по етажите, като ги обвиняват, че не спазват правила, които натрапниците са си измислили. Неолибералите са редки нахалници, които трябва да бъдат изгонени като слуги, които се изпускат в гостната, но вместо да се засрамят, те се самопоканват на вечеря, както би казал Василий Розанов. Експроприатори на чуждо наследство. Дрънкат за европейски ценности, без да имат дори понятие от тях. Варвари, които управляват и пропиляват вековно наследство, без да имат представа какво правят.

Сравнете речта на Урсула фон дер Лайен от годишния й доклад „За състоянието на Съюза“, изнесена през септември,в който бръщолевеше за миялни машини, с тази на Путин от Валдайската конференция. Ами това са две вселени, първата от които е излишна по подразбиране. Урсула и онова, което тя представлява, отпада само по себе си. Това е очевидно. Неолибераалната илюзия, деградирала в моралното, икономическо и социално недоразумение
Европейски съюз, се разпадна, така както се разпадна през 1989-а година СССР.

Не мисля, че Путин е спасител, нито го идеализирам. Виждам, че той е оръдието, което бута една напълно фалирала система, чиято фактическа смърт настъпи много преди това. Така става в човешката история от Стария Завет до днес. Който има уши да слуша и очи да вижда ще го разбере. И за край едно парадоксално, но вярно наблюдение от приятел по повод на Валдай: Фундаментална реч, в която се вижда, че Путин всъщност е класически либерален политик, но на фона на извратените западници прилича на реакционер-консерватор.

Явор Дачков

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. ПУТИН Е ПОЛИТИК НОМЕР 1 !!! А НАШИТЕ ПОПЛЮВКОВЦИ СА КРЕТЕНИ! НИРО ВИЖДАТ,НИТО ЧУВАТ,СЛУГИ НА ПАРИТЕ! И ТЕХНИЯТ КРАЙ ИДВА,БАВНО,НО СИГУРНО! ДА ЖИВЕЕ ПУТИН! ДА ЖИВЕЕ РУСКАТА АРМИЯ! ДА ПРЕБЪДЕ РУСУЯ!!!

  2. Вече сериозно вярвам, че има висши сили,които не са подвласти на нашите разбирания. След „белязаният“ Горби допуснал разрушаването на една социална вселена, след пияницата Елцин станал за подигравка на всички,тези сили изпратиха на Русия именно Владимирович и така я спасиха от бърза гибел. Дано да бъде жив и здрав още дълго време, за да може да завърши започнатото – унищожаването на еднополюсният модел в световния ред. Най-обезпокоително е това, че една свръхсила – Китай се страхува от Путин и това я държи за момента мирна. Ако този страх изчезне – тогава просто не искам да си мисля какво ще се случи – аз не мога да забравя събитията на п-ов Дамански. Тайван ще бъде една росна китка в сравнение с тази малка стара война.

  3. главният фронт е в украина. унищожението на сегашната украина е най-важната непосредствена цел. след това предстои европейска революция на социално-расова основа. краят на безплатната енергия, суровини и храна от север, а заедно с това поскъпвянето на китайските стоки, ще причини сриването на сегашната икономическа и монетарна система на Европа. новата индустриализация няма как да се произведе от тълпите безполезници- хуманитарници, щамповани от европейските сергии за дипломи, наречени университети. най- драматичното предстои

  4. ГОРДИ СМЕ С ПУТИН НАШ РОДЕН БРАТ ПО КРЪВ ВЯРА И ДУХ НАЙ ВЕЛИК НА СВЕТА В БЪЛГАРИЯ НЕ ОСТАНА НИЩО С КОЕТО ДА СЕ ГОРДЕЕМ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *