Явор Дачков: Кирил Петков и Асен Василев са Престъпници! Трябва да Лежат в Затвора заради Измамата с Газа

„ПП агресивно се опитват да прехвърлят вината за енергийната криза, в която хвърлиха България, върху служебния кабинет. Същински трагичните последствия от техните политики обаче ще се проявят само след два-три месеца. Зимата ще е много тежка. За тях е важно да кажат, че за това е виновна мафията и Румен Радев, който я върнал на власт… Много е важно за изборите да си дадем сметка какво правят илюзиите в политиката. Много хора се подлъгаха по телевизионния типично измамнически чар на Кирил Петков и това потопи страната ни в тази енергийна криза“.

Това каза в интервю зза БНР журналистът Явор Дачков.

Дачков заяви още, че Румен Радев и управляващите би трябвало да покажат истината, „тъй като такова престъпление не се е извършвало в последните десетилетия у нас – заради личната облага да оставиш един народ без сигурни доставки на газ и да го накараш да плати за твоята печалба от собствения си джоб“. В същото време Дачков изказа скептицизъм, че Радев ще извади на светло престъпленията на Петков и компания, защото работодателят му е същият задокеански властелин, който дърпа конците и на Петков и Василев.

„Конкретно в измамата с газа обаче няма нито политика, нито идеология. На Асен Василев и на Кирил Петков не им пука за Русия и за Владимир Путин. Те са на страната на силните на деня – в момента това са САЩ, макар и не за дълго още. Когато дойдоха на власт, те веднага смениха ръководството на „Булгаргаз“. Още тогава са започнали да работят за спиране на договора с „Газпром“. И прекратиха плащанията към „Газпром“, който в отговор спря доставките на газ. Тук е важно да се подчертае, че заради западните санкции и запорите на руските банкови сметки по света, Русия се принуди да предложи друга схема за плащане: плащаш в долари и евро, а руснаците си конвертират парите в рубли. С нея се съгласиха повечето от европейските страни. В момента Германия, Австрия, Италия и натовска Турция нямат проблем да плащат по тази нова схема. Тоест – явно американският натиск в тази посока не е особено силен. Кирил Петков и Асен Василев обаче използваха това, за да спрат плащанията и да предизвикат спирането на газа, лъжейки, че руската страна не си изпълнява договора. После веднага се обърнаха към посреднически фирми-доставчици и газът стана по-скъп. За август със 60%, а за последните няколко месеца с 90%. Посредниците продължиха да доставят руски газ, но с 30 % по-висока цена. Това може да се обясни само с комисионни, които посредниците и Петков-Василев си делят под масата. Няма друго разумно и логично обяснение. Освен това Кирил и Асен не успяха да направят алтернативни поръчки. Историите за седемте американски танкера се оказаха лъжа. Танкерите са три и няма къде да бъдат разтоварени. „Промяната“ остави това на служебното правителство, за да може да обвини него за собствения си хаос. Всеки енергиен експерт ще ви каже, че специалните места (наоколо само в Гърция и Турция) на които се разтоварва и дегазифицира втечнения газ са заети за месеци напред. Абсурдно е едно правителство да поръча доставка на газ, но да не осигури мястото за доставка и обработка. Тези хора не осигуриха енергийната сигурност на България, разрушиха я и опитват да припишат това на президента и на минали управления“.

„Тези дни Васил Велев публикува цените на газа в някои страни в момента:

– 151 $/MWh в  България
–   44  $/MWVh в Сърбия
–   66  $/MWVh в Унгария
–   82  $/MWVh в Гърция

България внася газ от Русия не от любов, която иначе сред народа е безспорна, а защото е най-евтино и сигурно. Да не мислите, че Борисов, Станишев, Иван Костов или царя нямаше да внасят втечнен газ от САЩ, ако това начинание не беше прекалено скъпо и нямаше да съсипе икономиката на България?“, попита риторично журналиста и добави:

„Топлофикация „София“ е вторият най-голям потребител на газ в страната. Това означава, че столичани ще плащат много по-скъпо за парно само заради тази авантюра на Кирил Петков и Асен Василев. Същото важи и за останалите топлофикации в страната. Застрашени от фалит са цели индустрии и малки бизнеси, които работят с газ, а цените на всички стоки и усулуги, свързани със синьото гориво вече се качват главоломно. Всички българи плащаме от джоба си заради Кирил и Асен. Това е престъпление.“

В предаването „12+3“ той допълни: 

„Корнелия Нинова се доближи до Кирил Петков и Асен Василев по лъжи, мислех, че е по-качествен и отговорен политик. Да твърдиш убедено, че не изнасяш оръжие за Украйна, докато Украйна ти благодари в официален клип, че си й дал оръжие и те класира на 4-то място сред най-големите си оръжейни доставчици; да излизат документи със заснето българско оръжие на мястото на бойните действия, е безобразие. Електоратът на БСП, който масово е русофилски, трябва да си помисли дали да гласува отново за Корнелия Нинова. Тя беше вицепремиер в правителство, което спря доставките на газ от „Газпром“, изгони 70 руски дипломати от България и продаде оръжие на Украйна за 1 млрд. лева. с нейния подпис.

Разочарованите леви гласове ще се прелеят частично към „Възраждане“ и частично в някои маргинални партии. От политическите лидери в момента Костадин Костадинов се държи най-адекватно. Друг въпроса обаче, ако вземе властта, дали ще може да изпълни това, което говори. Той прави грешка, като мисли, че ще управлява самостоятелно. А и дори да управлява самостоятелно, не мисля, че онези зад океана ще го оставят да изпълни управленските си намерения“.

Дачков прогнозира ниска избирателна активност на изборите през октомври. 

Не съм оптимист че ще се състави кабинет през октомври. Зимата ще е изключително тежка. Който и да поеме властта, на пролет ще е охулван, заради наследството, което първо некадърниците от ГЕРБ, а после и хиперизмамниците от Промяната оставиха. Без ГЕРБ и ДПС стабилно управление няма да има, тъй като те са двете партии със стабилно поведение и с твърд електорат. Но те са прекалено компрометирани за да приемат българите отново да ги управляват“.

Интервюто с Явор Дачков можете да чуете в звуковия файл. 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. ВСИЧКО Е ПОДГОТВЕНО ЗА МАНИПУЛАЦИЯ. А ВИЕ ВЯРВАЙТЕ, ВЯРВАЙТЕ

    Ето ги машините, с които гласуваме.

    Пломбата на ЦИК прикрепя горната част от капака им.

    Болтчетата вляво (8 на брой) се развиват с отвертка за половин минута. На нито едно от тях, от двете страни, няма пломба.

    Отдолу видях обикновен компютър, модел 2016-та, с активна SD карта, wi-fi порт и отключен блутут. Всичко е подготвено за манипулация.

    А вие вярвайте, вярвайте.

    Виктор Димчев

  2. Съд и наказания няма ли в тази държава!!??
    Всички само се вайкат ,че този правел така онзи крадял онова и в крайна сметка от България се откраднаха милиарди пари за 30г и няма никой виновен и наказан за това?
    Щом няма смъртно наказание за престъпленията на народните изедници това хоро ще продължава още дълго време!
    Хайде, наздраве с мойта ракийка,пък вие вервайте на разни несъстояли се в живота си мошеници и пак идете да ги избирате!

  3. асен педала,киро тъпото,лена общата,алчната ниновица и другите около тях са направо за затвор и да връщат парите дето са взели от измами и предателство към българският народ

  4. Вкараха един куп фалшиви термини у нас за да ни зомбират. „Приватизация“ има само един превод-разпродажба и кражби. Другият ДИВЕРСИФИКАЦИЯ, от френската дума означава само прехвърляне на дългогодишните икономически връзки с Русия на Щатите, при далеч по-неизгодни условия, в това число и на ядрените реактори.Участието ни в НАТО доведе до абсолютни ненужни разходи от държавния бюджет години наред и накрая закупуване на Ф-16 на чертеж, без всякаква нужда от тях. Престъпленията в този списък са не само на Кирчо и Асенчо, а и на всички ,които са получавали американски долари за подривна дейност в България.

  5. Харвард, Харвард! Може да си завършил най-престижния университет в света и да си бил двойкаджия. Е, с едно стъпало над са над Борисов. Основния предмет, който се изучава в Харвард е примитивна русофобия. Изглежда, и тримата /плюс Лена/ са вербувани от ЦРУ и ги държат като кученца из къса каишка. Затова само за няколко месеца доведоха родната си до пълна разруха.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *