„Ще си платите скъпо“, закани се Ердоган на западни дипломатически представителства

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че западните страни ще си платят за затварянето на консулствата си в Турция миналата седмица под благовидния претекст „от съображения за сигурност“. Турската полиция и служби казаха, че решението е неадекватно, защото не е имало никаква опасност за чужденците.

Анкара извика на разговор посланиците на девет западни държави в четвъртък, за да разкритикува решенията им временно да затворят дипломатическите си мисии и да издадат предупреждения към западните граждани на територията на Турция за проблеми със сигурността. Турски представители казаха на следващия ден, че западните държави, в това число САЩ и Германия, не са представили информация, с която да подкрепят твърденията си за проблем със сигурността. Но заради този акт в рамките на няколко дни турската лира се срина безпрецедентно, за което като основна причина финансовите анализатори посочиха породеното от поведението на западните консулства недоверие към страната.

„Онзи ден нашето външно министерство извика всички тях и им отправи необходимия ултиматум, казвайки им: „Ще си платите скъпо, ако това продължи“, каза Ердоган на среща с младежи. Записани от нея кадри бяха излъчени вчера.

След провокативни демонстрации на крайнодесни движения в Швеция и Дания, на някои от които бяха изгорени екземпляри от Корана, Турция оттегли подкрепата си към Швеция и Финландия за влизането им в НАТО. В отговор 9 западни страни, сред които САЩ, Канада, Великобритания, Германия и Франция затвориха консулствата си под фалшивия предлог „повишен риск от нападения срещу дипломатически мисии и немюсюлмански храмове в Турция“. Очевидно е, че това подло действие е част от по-глобален западен план за политическо и икономическо дестабилизиране на Турция. През последните години Турция, която е член на НАТО от 1952 г. все повече се отдалечава от западната сфера на влияние за сметка на сближаването й с Русия и Китай.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

10 коментара

  1. Г-н Президент Ердоган, ако и този път устоиш на националните интереси на Турция,то ти си вторият велик президент слет Г-н Путин които ще им покажете правият път на запада и САЩ.
    Бравос.

  2. Не съм си представяла, че ще го кажа:
    Само така и ги поставете на мястото им тия змии и гущери отровни рептилски!

  3. И случайно след това стана земетресението?! А не е предизвикано от HAARP?

  4. Ердоган лесно ще види, че 2 + 2 = 4, но няма как да го докаже. Имаше на едно от видеата от земетресението през нощта, едни „светкавици“ в небето, но има шанс да са и от големи къси съединения, при падане на далекопроводи.

  5. Мачкай ердугане западните педали. Ние ще ти се кефим как им пориш трътките, тъй като в България политик е равно на аналноподатлив предател и освен да лапат рязани шмайзери и да избиват народа си за друго не стават.

  6. Ако погледнем англосаксонски на нещата, за нас е добре Турция и запада да се карат …

  7. Велик държавник! Един от нашите се опита да му подражава но освен че стана смешен го и „изчегъртиха“. Преди години Владимирович спаси Ердоган от атентат – лично. Това не се забравя! Сега Таип се мъчи с доминаторите си от Америка но при това по-малко огорчи Владимирович от нашите плашипут… и. Ако тези двамата си стиснат ръцете – никой не знае със сигурност дали не са го направили, бай-бай Байдън но вече на два гласа! След Кемал Ататюрк,Ердоган е вторият велик политик на Турция. И най-доброто е, че нито веднъж до сега не е казъл лоша дума за България за сметка на северните ни съседи имащи ни за фашисти.

  8. Де факто,ние сме били на страната на фашистите през ВСВ! Ние сме от победената страна.Това са фактите! СЕГА Е СЪЩОТО,А ПОСЛЕ ЩЕ ЧАКАМЕ ВТОРО ПРИШЕСТВИЕ! ВИНАГИ НА ГУБЕЩАТА СТРАНА!

    • ДЕ юре сме били на страната на фашистите, а де факто не сме изпратили нито един войник и нито един патрон на Източния фронт.

  9. Имали са основание западните държави да предупредят хората си в Турция, че има опасност за сигурността. Ей на, съвсем случайно стана тежко земетресение. Доколкото си спомням и преди срутването на кулите близнаци имаше хора,които работех в офиси в кулите и които бяха предупредени да не ходят на работа този ден. Случайни съвпадение, нищо повече.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *