Шефът на американското ЧВК „Moцарт“: В Бахмут загубите на ВСУ са 70%, а при чуждестранните бойци са 80%! US-Наемниците си Тръгват от Украйна!

Пенсионираният полковник от морската пехота на САЩ Андрю Милбърн, основател на американската ЧВК „Моцарт“, чиито бойци в момента се бият в Украйна, даде пространно интервю за Newsweek, в което описа състоянието на фронтовете, на въоръжените сили на Украйна и как се развива и битката за най-важната точка от отбраната на ВСУ в Донбас – гр. Бахмут (Артьомовск). Полк. Милбърн издава любопитни подробности от кухнята на конфликта с уговорката, че момчетата от ЧВК „Моцарт“ са в Бахмут не като наемна армия, а с „хуманитарна мисия“. Трябва да отбележим, че такова е официалното прикритие на всички чуждестранни бойци в Украйна. Интервюто със създателя на ЧВК „“Моцарт“, в което той надълго и нашироко споделя за работата и наблюденията си в Донбас, предизвика широк отзвук и коментари в англосаксонския свят.

Американското списание Newsweek започна интервюто с въведение, в което обяснява, че битката за Бахмут е ключова за Украйна и „украинските защитници в Донбас, които в момента заровени в укрепени позиции, в бункери и в пълни с кал окопи, се бият срещу вълни от руски щурмови части, които си проправят път през издълбания от снаряди фронт.“

Как така? След офанзивата в Харков, наречена от западните медии блестяща „победа“, украинската армия рязко спрян и сега е в глуха отбрана. Явно ВСУ не е толкова силна, колкото твърдяха от Белия дом и Пентагона, проглушавайки ушите на американските данъкоплатци.

В общи линии основното послание на интервюто на полк. Милбърн звучи така: ЧВК „Вагнер“ са зверове, а ЧВК „Моцарт“ са бели и пухкави янки-зайчета, чиято мисия в Бахмут и района е да спасяват местните жители, които категорично не искат да напуснат домовете си, въпреки приближаващите части на въоръжените сили на РФ. „Когато им кажем, че руснаците са само на 1000 метра, те (жителите на Донбас) не вярват. Често не разбират колко близо е врагът „, обяснява бившия американски морски пехотинец.

Този или е пълен глупак, или се прави на луд“, коментира украински потребител под интервюто препубликувано в Ukrnet. „Това са совок, русня и ватници, които само чакат своите. Само не се правете, че не знаете, че в Украйна има „враждебни към Киев и Запада цивилни“. А това, че местните не знаели, че врагът е на километър от домовете им- е пълна глупост“, пишат под интервюто възмутени западняци.

Друг, този път американски, читател с ник ven ze се забавлява с приказките на полковника за „злите руснаци“. Както той уместно отбелязва, „И „Моцарт“, и „Вагнер“ са по същество колеги, които вършат една и съща работа, но от различни страни на фронта. Така че критиките на Милбърн срещу „Вагнер“ ми звучат повече като оплакване от по-успешен конкурент. Може би просто руснаците в момента поступват американците?

ОСНОВАТЕЛЯТ НА АМЕРИКАНСКАТА ЧАСТНА ВОЕННА КОМПАНИЯ „МОЦАРТ“ АНДРЮ МИЛБЪРН

Що се отнася до ВСУ в Бахмут, Милбърн е даже шокиращо откровен: „Те (украинските войници) търпят изключително големи загуби… Информациите по медиите за 70% загуби в украинските части е вярна и не е преувеличение.“

Освен това, въпреки „огромния морал“ на укро-войните, „защитниците на украинската независимост, според Милбърн, имат „остър проблем с регенерацията“, тоест с „възможността да компенсират загубите си“. Загубите на ВСУ край Бахмут и в други части на фронта са големи „тъй като от известно време генералните киевски вождове-генерали пращат на фронта попълнения, които не знаят почти нищо за военното дело отвъд основното обучение“, обяснява организаторът на ЧВК Mozart.

Ако заобиколните му изрази и малоумни словоблудства се преведат на разбираем език, става ясно, че американският полковник сравнява въоръжените сили на Украйна с „пушечно месо“. Но за да не разбере никой в Украйна или на Запад за това, „украинските военни (да се чете бандеровците от службите и Военна полиция) строго контролират достъпа на журналисти до фронтовата линия. И дори малцината допуснати журналисти, които отразят, са изправени пред строги ограничения за това къде могат да ходят и какво могат да отразяват“, обяснява създателят на „Моцарт“.

Що се отнася до „огромния морален дух“ на укро-войската в Бахмут, Милбърн привично послъгва. В украинския интернет се разпространява видео, в което изтощен украински войник пожелава люта смърт на Зеленски и иска руснаците най-накрая да спечелят. Тиловата служба на една бригада от въоръжените сили на Украйна, защитаваща Бахмут, цитира отчаяно писмо от украински защитник на незалежността: „Ако не започнете да ни осигурявате нормално, ще започнем да продаваме Javelin-ите.

Командирът на ЧВК „Моцарт“ има ниско мнение за наемниците. Става дума за войници от НАТО в отпуска, воюващи под фалшив флаг, както и за чужди легионери и доброволци от страни от целия Западен свят. По думите на Милбърн, „около 80 процента от нашите служители вече са излезли от строя и причината е, че преди да дойдат тук, те не са стреляли с оръжие.“

Най-вероятно бившият американски пехотинец има предвид липсата на боен опит в реални конфликти. И в голяма степен това може да е вярно. В мрежата се появи информация, че специален полски погребален екип наскоро е „евакуирал“ през украинската граница труповете на шестима убити поляци „… петима от тях бяха от екипажа на полски „Краб“, а един е бил от специалните части… Според документите им и шестимата убити се оказа, че са действащи военнослужещи в Полша.“

В края на интервюто Милбърн започва да дрънка откровени простотии за ниския, недостатъчен бюджет на ЧВК Mozart. Целият проект за участие на неговите наемници в битките в Украйна струва около 170 хиляди долара на месец. „Ние запълваме ниша, която никой друг не може“, казва той и добавя: „Ние нямаме абсолютно никакви затруднения при получаването на финансиране от западните правителства… Какво, по дяволите, спира правителствата на САЩ, Обединеното кралство или Европейския съюз да протегнат ръка и кажат: „Нека ви помогнем?“

Читателите тук изпадат в недоумение от противоречието в думите на пенсионирания полковник от морската пехота на САЩ. Той от една страна казва, че не му е проблем да получава пари от западните правителства, но от друга страна се възмущава, че пари няма.

Някакъв много мътен боец“, реагираха дори американски читатели-правдолюбци. Полковникът си противоречи, така че изобщо няма смисъл да му се вярва. Коментиращи в чат дискусията под публикацията в Newsweek стигат до заключението, че Милбърн надува цената си, както би могло да се предположи и от твърдението му, че „Вагнер“ специално ловува за бойците на „Моцарт“.

Сега няма хотел в Донбас, където те (ВСУ) биха ни позволили да се настаним, защото казаха, че сме мишена“, хленчи пенсионираният полковник от морската пехота на САЩ. И наистина – факт е, че където и да спрат моите момчета он „Моцарт“, там винаги до минути започват да летят руски ракети. Веднъж „вагнеровци“ взривиха с ракета сградата, която бяхме напуснали само 2 минути по-рано.

Коментиращи под статията подчертават, че и в това си изказване Милбърн е прекалил със саморекламата. Опитва се да внуши, че „Моцарт“-ите“ са толкова известни и опасни за въоръжените сили на РФ, че вагнеровци са тръгнали на персонален лов за тях. Между другото, „Росвоенкор“ също обърна внимание на публикацията на Newsweek.

В мрежата се появи достоверното мнение, че „Моцартите“ са решили да се омитат от Украйна, затова сега с интервюто на шефа си подготвят почвата, подготвят публиката за „красиво и героично отстъпление“. Неслучайно американският полковник се оплаква от огромните загуби на въоръжените сили на Украйна и чуждестранните наемници под напора и бесните атаки на „злите руснаци“. Тоест, за парите, които му плащат, той няма намерение повече да стои в Украйна, особено след рязкото активизиране на Руснаците в Донбас. „Страхувам се, че ще се изчерпим в началото на новата година“, обясни американският полковник от морската пехота. Но най-вероятно смята да се изтощи и изчерпи по-рано – за да се прибере навреме у дома за Коледа.

Александър Ситников

СВОДКА ОТ ФРОНТА НА 10.12.22 г. ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/Ax72hMZUDz8

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. В БАНДЕРЛАНДИЯ ДА ОСТАНАТ ЗАВИНАГИ ЖИВИ НИКОГА ДА НЕ СЕ ВЪРНАТ ПРОКЛЕТИ ДА СА И ПОТОМЦИТЕ ИМ ЗАЕДНО С ТЕЗИ КОИТО СА ГИ СЪЗДАЛИ ЧЕРНИ НЕБЛАГОДАРНИЦИ ТЕЗИ КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА УКРАЙНА ВИ ЗНАЕМ КОИ СТЕ И НЯМА ДА ВИ СЕ РАЗМИНЕ

  2. Има руски израз: „Както наречеш кораба, така и ще плава“
    Как Моцарт може да излезе срещу Вагнер – НИКАК. Така е като нямат обща култура америкосите.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *