Цацаров брои лалугерите, костенурките и Крадците от „Зелената мафия“!

ЦацаровГлавният прокурор Сотир Цацаров най-после се размърда и разпореди проверка заради публикации в различни медии  за доста съмнително управление и харчене на пари, отпуснати от ЕС.

Направено е  предложение до Изпълнителна агенция за одит на еврофондовете да бъде направена пълна проверка на  три проекта на Министерството на околната среда и водите.

Причина за една от проверките е  публикация  във вестник „Труд“ със заглавие  „Половин милион взели „еколозите“ за преброяването на цели 60 лалугера“. В журналистическото разследване се посочва, че луди пари са отишли по проект за преброяването на лалугерите в България и начините за борба с тях. Какво толкова е броено, как е станало,  колко доклада и семинара са се провели за 60 бройки от вредителите, не е ясно. Има огромни съмнения, че средствата не са били употребени по предназначение, а просто са откраднати, като някои са маркирали дейност.

В статията е посочен лесовъдът Тома Белев и негови роднини, които са търчали из горите по време на безумното преброяване..

Един милион лева пък отишли за…мътене на яйца от костенурки. Този път еколозите са помагали на горски костенурки да измътят яйцата си – незнайно как, и да ги укрият от набезите на хищници. В дейността са участвали Сдружение за дива природа „Балкани“  и община Сливница, а помощните действия са се извършвали в защитена местност.  Който не вярва, може да преброи костенурките край Драгоман, ако не са се преселили в Сърбия.

Още близо половин милион лева са усвоени по проекта  „Планове за действие за глухар, трипръст и белогръб кълвачи“. Дали е имало действия или само планове и кой пък е тичал подир кълвачите – е съвсем неясно.

По-любопитното е, че същите тези еколози, вероятно вдъхновени от дейността си, или от парите, са винаги начело на улични бунтове, които клатят една или друга институция.

Оказва се, че някои протестъри не са платени само от САЩ, а и от ЕС и винаги са готови да се хвърлят на амбразурата по подадена команда.

Другият въпрос, който ситуацията изправя пред хората е – що за проекти финансира пък ЕС. След като знае, че България е най-бедната страна, че е на последно място по доходи, по здравеопазване, по стандарт на живот и по всичко, уместно ли е да се хвърлят купища пари тук да се броят лалугерите и костенурките, или приоритетът трябва да е да се създадат работни места и достоен живот на хората, а не на кълвачите?

На този въпрос обаче и Цацаров не може да отговори.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Най-после прокуратурата да се размърда и да започне да си върши работата. През последните години Зелената Мафия е усвоила огромни суми пари, по-голямата част от които разбира се е преразпределила за собствени облаги. Мястото на тези псевдо активисти е в затвора.

  2. Хахаха! Крайно време беше! Не е нормално да се харчат такива големи суми с лека ръка.

  3. ако поне половината от тези пари отиваха по предназначение, щях ме да бъде страната с най-много лалугери в сева. То си е очевадно, че тук става въпрос за източване на парите на данъкоплатецът със супер завишени стойности на обществени поръчки. Механизмът е много прост. Зелените са набутали свои хора в Министерството. Те определят таваните по обшествените поръчки да са нереално високи. После се явяват по 3-4 НПО-та, които всички са свързани в коалицията За да остане природа в България. Разпределили са си, кое кои обществени поръчки да вземе. Техните хора казват какви са таваните, после се подават оферти близки до тези нива, като разбира се са определили предварително, кой да вземе поръчката, а останалите участват, за да се имитира конкуренция и готово. Законът е спазен формално и парите са им вече по банковите сметки. Никой обаче след това не ги пита как точно са изхарчени тези пари и не иска да се докаже, че наистина са отишли за природата, а не по банковите сметки извън България.

  4. Чудя се от ЕС толкова ли са луди, че не правят проверка за какво се харчат парите им?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *