Хърватският президент разкри: ЕС ще купува газ от САЩ на 3 пъти по-висока цена

Хърватският президент Зоран Миланович заяви днес, че енергията не е стока, а ресурс, който ако го имаш или поне го купуваш евтино, ти гарантира сигурност, независимост и сила на икономиката, а Европейският съюз в момента се намира в ситуация, в която ще купува газ от САЩ на „три пъти по-висока цена“, предаде ХИНА. Миланович каза, че това е причината френският президент Еманюел Макрон да отиде до САЩ и да говори с президента Джо Байдън – „да помоли всъщност, като по-слаб партньор, за разбиране и милост“.

„И в този момент, и вбъдеще, енергията е ключов проблем за Европа“, каза Миланович на откриването на икономическия форум „Business Meets Politics – Енергията днес и утре“, организиран от Словенско-хърватския бизнес клуб и словенското посолство в Хърватия като част от посещението на словенския президент Борут Пахор в Хърватия.

Миланович каза, че Русия и САЩ, всеки по свой начин, неслучайно са „две големи, неразрушими държави“. „Те са неразрушими, защото имат определени технологии (…) и разполагат с неограничени количества енергия за нуждите си. Китай не е в тази категория“, каза Миланович.

Той добави, че ЕС дълго време е поддържал илюзията, че ще създаде енергиен пазар без участието на Русия, от който ще си набавя жизнено необходимата му евтина енергия… но предвид сериозността на настоящата военна ситуация, за много дълго време на ЕС ще му се налага да купува газ от съюзника си САЩ и то на тройна цена.

Миланович каза, че това е и причината френският президент Еманюел Макрон да отиде до САЩ и да говори с президента Джо Байдън – „да помоли всъщност, като по-слаб партньор, за разбиране и милост“. „Но няма как да му направят отстъпка, защото такава е пазарната цена на американския втечнен газ“, заяви той.

Словенският президент Борут Пахор е в края на своя втори мандат, а посещението му в Хърватия е неговото последно официално посещение като президент.

В изказването си той открои важността на добрите междусъседски отношения и оцени, че търговията между двете страни е постигнала рекорд от 5,6 милиарда евро през 2021 г., с перспектива тази година да бъде дори по-успешна.

„Хърватия е петият най-важен чуждестранен търговски партньор на Словения, а Словения е третият най-важен партньор на Хърватия“, каза той, като добави, че „В очертаващата се регионализация на световната икономика Хърватия и Словения са най-важните инвестиционни дестинации една на друга“. Пахор подчерта и важността на сътрудничеството между двете държави в туризма.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Безумието на цялата европейска политика, и най-вече на нашата е АБСОЛЮТНО. Сегашната цивилизация и висок стандарт са построени на базата на електрическия ток и на земните суровини, газ,петрол и въглища.Е ние умниците решихме да ги купуваме от далече и по-скъпо, само и само за да слугуваме на сегашния хегемон.

  2. КАКВОТО СИ ПОВИКАХТЕ ТОВА СИ ЗАСЛУЖИХТЕ ПРОСТАЦИ САМОУБИЙЦИ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *