Хусите удариха американски кораб в Аденския залив и съобщиха, че руските и китайски кораби не са заплашени

Йеменските хуси поразиха с ракети американския кораб „Кем рейнджър“ в Аденския залив на входа на Червено море. Това заяви говорителят на бунтовническото движение „Ансар Аллах“ Яхия Сария.

Военноморските сили на Йемен проведоха операция, при която американският кораб „Кем рейнджър“ беше атакуван в Аденския залив с няколко противокорабни ракети, като три от тях поразиха целта си. Корабът не е в състояние да продължи движението си на собствен ход„, заяви Сария пред телевизионния канал Al Masirah, собственост на хусите, пише ТАСС

Според специализирания уебсайт Марийн трафик, корабът е танкер, плаващ под флага на Маршаловите острови и през последните дни е преминавал край бреговете на Йемен.

Говорителят на движението съобщи още, че хусите са регистрирали 3 преки попадения в кораба. Той отбеляза, че нападението е било в отговор на ударите на САЩ и Великобритания по обекти на „Ансар Аллах“ на територията на Йемен.

По-рано Координационният център за търговско корабоплаване на Обединеното кралство (UKMTO) към Военноморските сили на Обединеното кралство съобщи за два инцидента, станали в четвъртък в близост до бреговете на Йемен.

Според UKMTO първият инцидент е станал на 85 морски мили югоизточно от град Ал-Шир. По данни на Ambrey, базирана в Обединеното кралство компания, специализирана в областта на морската сигурност, към американски танкер, плаващ под флага на Маршаловите острови, са се приближили четири морски дрона на около 87 мили югоизточно от град Ал-Мукалла. Дроновете са обстреляли танкера. Друг инцидент, регистриран от UKMTO, е станал на 115 морски мили югоизточно от пристанището на Аден. Както и при първия инцидент, Ambrey съобщава за приближаване на дронове към танкер, плаващ под флага на Маршаловите острови. Според Ambrey инцидентът е станал на 103 мили югоизточно от Аден.

„Отговорите ни на американските и британски атаки е неизбежен, всяка тяхна нова агресия ще бъде наказвана“, добавиха йеменските бунтовници. Те заявиха, че ще атакуват само израелски кораби и кораби, плаващи към Израел, „докато страната им не прекрати огъня и не вдигне обсадата на Газа“. „Американски и европейски кораби ще удряме само в отговор на техни агресивни военни действия срещу Йемен“, добавиха още те.

Същевременно един от лидерите на хусите, Мохамед ал Бухаити, заяви, че те гарантират „безопасно преминаване“ на китайски и руски кораби. От средата на ноември хусите извършиха около тридесет нападения в Червено море и Аденския залив. Те твърдят, че атаките са насочени срещу кораби, пътуващи към Израел или собственост на еврейската държава и се извършват в знак на „солидарност“ с палестинците в ивицата Газа. САЩ, ключов съюзник на Израел, създадоха коалиция, която да патрулира край бреговете на Йемен и да защити преминаването през Червено море на американски и европейски кораби, тъй като всички поразени от хутите плавателни съдове всъщност са собственост на американски и европейски компании, в които хутите намират някаква израелска следа. През последната седмица американската армия, подкрепена в някои случаи от британските ВВС, подложи пет пъти на обстрел обекти на хусите в опит да отслаби военния капацитет на подкрепяното от Иран движение.

„Безумието и идиотизмът на САЩ и Великобритания се обърнаха срещу тях: отсега нататък нито един от техните кораби няма да може да прекоси един от основните търговски пътища в света. Загубите за страните агресори са по-големи от загубите за Йемен“, заяви пред руския в. „Известия“ Мохамед ал Бухаити, член на политическото ръководство на хусите.

„За другите държави, включително Китай и Русия, корабоплаването в региона не е застрашено. Всъщност ние дори сме готови да осигурим безопасното преминаване на техните кораби през Червено море“, добави той. „Но израелските кораби или тези, които имат дори слаба връзка с Израел, няма да имат и най-малък шанс да преминат през Червено море“, подчерта той.

„Целта ни е да увеличим икономическата цена за израелската държава, за да спре кръвопролитията в Газа“, уточни представителят на хусите.

По данни на Международната камара по корабоплаване 12% от световната и над 50 % от търговията на ЕС преминава през Червено море. В резултат на нападенията на хусите застрахователните тарифи се повишиха, което накара големите западни корабни компании да пренасочат корабите си по заобиколния маршрут край южните брегове на Африка, което удължава и оскъпява транспорта буквално двойно.

През ноември хутите превзеха кораба „Галакси лийдър“, собственост на британска компания, в която дял има израелски бизнесмен, и взеха за заложници 25-те членове на екипажа, сред които има и българи. Заложниците са добре, заяви Бухаити, като добави, че движението на хутите се подготвя за различни сценарии, включително американска сухопътна операция в Йемен.

По оценки на Централното командване на въоръжените сили на САЩ от средата на ноември миналата година хутите са нападнали повече от 30 търговски плавателни съда в Червено море, собственост на западни компании, превозващи товари от Близкия и Далечния Изток към Европа.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *