Френският военен министър изненадващо се обади на руския си колега. Шойгу: Силно се надяваме зад атаката в „Крокус“ да не стоят френските спецслужби

Русия силно се надява в терористичната атака в „Крокус сити хол“ да няма участие на френски спецслужби. Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу в телефонен разговор с френския си колега Себастиан Льокорню, съобщиха от руското министерство на отбраната.

Москва посочи, че телефонният разговор се е състоял по искане на Париж. Говорител на френското Министерство на отбраната съобщи, че той е бил първият по рода си между двамата министри от октомври 2022 г. – осем месеца след началото на руската СВО в Украйна.

„Киевският режим не прави нищо без одобрението на западните си куратори“, заяви руският министър на отбраната пред френския си колега. Шойгу добави, че Русия се надява разследването да покаже, че зад терористичната атака в „Крокус сити хол“ не стоят френските спецслужби. По време на разговора с ръководителя на френското министерство на въоръжените сили Себастиан Льокорню Шойгу заяви още, че към момента Русия разполага с информация за украинската следа в организирането на терористичната атака. По време на разговора френският министър на отбраната изрази съболезнования за жертвите на терористичния акт. 

По време на телефонния разговор Сергей Шойгу и Себастиан Льокорню отбелязаха готовността си за диалог относно ситуацията в Украйна. Руското министерство на отбраната допълва, че като отправна точка за по-нататъшните обсъждания биха могли да послужат преговорите между Русия и Украйна през 2022 г. в Турция, които Украйна под западен натиск неочаквано прекъсна малко преди да бъдат подписани. В позицията на Москва за разговора между двамата министри се отбелязва, че всякакви идеи за организиране на среща за Украйна в Швейцария без участието на Русия са „безсмислени“. Киев предложи да бъде свикан подобен форум, но посочи, че ако Москва бъде поканена на него, то Украйна няма да изпрати свои представители.

Руското военно министерство допълва, че Шойгу е заявил на френския си колега, че всяко практическо изпълнение на заканите на френския президент Еманюел Макрон да изпрати войски в Украйна ще „създаде проблеми за Франция“. След тези думи на Макрон френски официални представители уточниха, че президентът им е имал предвид използването на френски военнослужещи за обучение и други операции далеч от фронтовата линия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *