Украинските войски отново нападнаха Донецк, има невинни жертви

Украйна сражениеНови тежки сражения избухнаха късно вчера в Донецк. Украинските войски и проруските опълченци са провели сериозна битка  в източната част на Украйна.

Това се случва в такива мащаби за пръв път от месеци насам. Появяват се противоречиви съобщения и обяснения. Украинският министър на отбраната Степан Полторак твърди, че опълченците са направили внезапно опит да завземат град Маринка, който е на 15 км от Донецк, обаче  атаката им е била отблъсната от армията. В нападението са участвали 1000 бойци. И двете страни са използвали тежка военна техника, която всъщност трябваше да бъде изтеглена от линията на сраженията според решенията на  мирното споразумение, постигнато през февруари. Но явно никой не ки е изтеглил оръжията. Полторак допълни, че към момента бойните действия са прекратени.

Съобщенията за жертви също варират като според говорител на опълченците те са 15 души, а според властите в Киев –  двама или трима, а ранените са около 90.

Представители на сепаратистите твърдят, че по време  на сраженията 900 миньори са били блокирани под земята, заради спиране на тока в две от най-големите въгледобивни  мини край Донецк. Малко по-късно  те са били извадени от шахтите и евакуирани.

Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че нападението  е опит да се саботира мирното споразумение, подписано в Минск. Руския президент Димитрий Песков пък отправи директни обвинения към Киев за провокиране на бойни действия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *