Ужас! Намаляват пенсиите заради дефлацията

пенсииПенсиите в България трябва да бъдат намалени от началото на следващата година по швейцарското правило заради настъпилата у нас отрицателна инфлация, предупредиха експерти.

Инфлацията, независимо дали е с положителен, или отрицателен знак , участва с 50% тежест в това правило. Според икономисти у нас банкнотите са много, а цените са паднали. И с едно и също количиство пари  могат да се купят повече неща.

Другата  причина  е ръстът на осигурителния доход, който догодина  няма да успее да компенсира дефлацията.

Този проблемът е обсъждан в консултативния съвет за реформата  на осигурителната система, който работи заедно със социалния министър Йордан Христосков.

Предложени са три  варианта за решаването му през следващата година. Първият е замразяване на пенсиите за дванадесет месеца. Този метод вече бе използван доста успешно и шокиращо от финансовия министър на ГЕРБ Симеон Дянков и в резултат от него старите хора бяха доведени до просяшка тояга, въпреки че тогава имаше и инфлация.

Вторият и третият предвиждат дописване на  швейцарската формула, като е възможно дори леко повишение на пенсиите, но ако  ако някой от вариантите  се приеме. Решението за това колко ще получават старите хора трябва да вземе следващото управление.

Те обаче питат по кой начин се е вдигнала покупателната им способност, след като всички хранителни стоки, без изключение са поскъпнали, а скокът на тока от 1 октомври ще доведе до още по-голямо поскъпване на стоките от първа необходимост.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. А Въженцата сами ли да си ги купуваме, или да скачаме под влака, понеже е безплатно?

  2. а цените са паднали. И с едно и също количиство пари могат да се купят повече неща……Абе влизате ли по магазини бе хора?Как паднали?В България цените за последно са падали при Тодор Живков на 09 септември!

  3. Управляващите в магазини не влизат. И въпреки това как става това уравнение – токът поскъпва, всички цени се вдигат, а покупателната способност расте това и български икономист, завършил ПУТКА, не може да го обясни.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *