Ужасяващо мощна руска атака помете Украйна! 158 ракети и дронове унищожиха складове, ПВО, военни бази и фабрики. Най-голямата руска атака от началото на войната (С ВИДЕО)

Възползвайки се от вихъра на руската атака, украински ПВО удариха жилищни блокове, за да обвинят руснаците и да спечелят състраданието на Запада. За това свидетелстват видеа, заснети от украинци на място.

Киев плати скъпо за ударения вчера от натовски ракети руски десантен кораб „Новочеркаск“. Днес Русия извърши най-голямата си ракетна атака в Украйна от началото на войната през 2022 г.

Общо 158 руски ракети и дронове поразиха 44 крупни военни цели на територията на Украйна.

В масираната атака са участвали 18 стратегически бомбардировача Ту-95 и Ту-22МС. Атаката започна рано сутринта на 29 декември и продължи до следобед. Възползвайки се от руските удари с хиперзвукови ракети, срещу които украинските ПВО нямат противодействие, противовъздушните системи на ВСУ умишлено удариха и сринаха със земята два жилищни блока в квартал Смила в гр. Черкаси, който носи същото име като поразения вчера руски кораб. Внушението, което украинската пропаганда е целяла с това е било да покаже, че руснаците отмъщават за ударения си морски съд, като целенасочено убиват цивилни. Но пиар акцията им се провали от десетките видеа, заснети от украинци и пуснати в социалните мрежи, от които става ясно, че ударът срещу жилищните блокове е дело на украинската армия. Подробности за това мерзко деяние на ВСУ можете да видите във видеото под статията. В докладите на киевския режим се говори и за 51 повредени къщи.

Украински официални лица, Зеленски и самият ген. Залужни признаха, че това е най-тежката и най-мащабна ракетна атака, предприета от Русия досега.

Списъкът на успешно поразените от Русия цели

Според информацията руските военно-въздушни космически сили са поразили:

– База на наемници в Лвов и 3 оръжейни склада
– Военното летище в гр. Хмелницки, както и два оръжейни склада в района
– Фабрики в Киев и енергийна инфраструктура
– ​​Летището в Харков, оръжейни складове, енергийна инфраструктура
– Терминали, складове и пристанищна инфраструктура в Одеса
– Летището в Николаев, пристанището, терминали за гориво и щаба на военните сили в града
– В Херсон инсталациите на всички противовъздушни системи в града, сред които и една система „Пейтриът“, складове, оборудване и много военен персонал, състоящ се от чуждестранни наемници

– В Днепропетровск са ударени всички индустриални мощности на компанията „Южмаш“, които се ползват за производство на оръжие, както и летището.

– В гр. Запорожие са унищожени всички налични там средства за противовъздушна отбрана

– Според руски източници има големи загуби на наемници и много загинали НАТОвски инструктори!

– Руски ракети удариха и Академията на сухопътните войски в Лвов, както и учебния военен център „Яворовски“.

– В Киев бяха ударени сградата на ракетно-космическата компания „Артем“, където се произвеждаха ракети и БПЛА, военен склад и база за ПВО с втора система „Пейтриът“.

Шокираното украинското военно ръководство съобщи, че 18 стратегически руски бомбардировача са изстреляли ракети, а общо срещу страната са изстреляни 158 ракети и дронове

Говорителят на украинските ВВС Юрий Игнат каза, че руската атака е била най-мащабната от началото на войната.

„Никога не сме виждали едновременно толкова много цели на нашите радари“, каза той.

Според Игнат руските военни са изстреляли огромно разнообразие от видове ракети – хиперзвукови „Кинжал“, балистични ракети, ракети за ПВО С-300, крилати ракети, БПЛА, както и Х-22 или Х-32.

Освен това в края на атаката 18 руски стратегически бомбардировача са изстреляха ракети Х-101/Х-505.

Върховният главнокомандващ на украинските въоръжени сили В. Залужни отбеляза, че атаката е започнала с безпилотни самолети-камикадзе „Геран-2“ от север и югоизток. Регистрирани са са общо 36 дрона. Целта на атаката с дронове е била да изтощи украинските ПВО системи.

– След което 18 стратегически бомбардировача Ту-95МС са изстреляли около 90 ракети Kh-101, Kh-555 и Kh-55.

– В атаката са се включили и руски далечни бомбардировачи Ту-22М3, като всеки от тях е изстрелял осемте си ракети Х-22/32 срещу цели в северната и централната част на Украйна.

– Руските въоръжени сили са поразили целите си в Украйна със С-300, С-400 и Искандер-М, изстреляни от територията на Крим, Курска и Белгородска области.

– Киев съобщи за общо 14 такива ракетни удара.

– Накрая пет МиГ-31И са излетели от района на Астрахан на Каспийско море и са изстреляли по пет хиперзвукови ракети Х-47М2 Кинжал.

Освен това руските изтребители Су-35С са изстреляли четири противорадарни ракети Х-31П и една тактическа ракета Х-59.

„По предварителни данни врагът е изстрелял 158 ракети и БПЛА от различни видове срещу Украйна“,  отбеляза Залужни.

Украйна: „Последната масирана руска атака показва, че не можем да обсъждаме прекратяване на огъня“

Министерството на външните работи на Украйна заяви, че днешната руска ракетна атака, една от най-големите от началото на пълномащабната война, доказва, че с Москва не може да се говори за примирие.

„Русия не обмисля никакви други сценарии освен пълното унищожаване на Украйна“, се казва в изявление на украинското външно министерство.

„Всички набелязани цели бяха поразени“ при руските удари, насочени към Украйна тази седмица, съобщиха днес от руското министерство на отбраната.

В съобщението се казва, че Русия е нанесла повече от 150 удара в Украйна в периода между 23 и 29 декември, като са унищожени съоръжения на военната инфраструктура, складове за боеприпаси и пунктове за разполагане на украински войници и чуждестранни наемници.

Според украинските власти броят на жертвите от днешното масово нападение вече е 26 спрямо 16 при последната актуализация. Същите не коментират колко от тях са военни и колко – цивилни. Не обелват и дума колко са жертвите под руините на двата сринати жилищни блока в Черкаси. А кой удари блоковете – вече стана ясно.

Международни реакции

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел днес осъди една от „най-значимите атаки“ на Русия, която „удари градове и население“ в Украйна днес, обвинявайки Москва, че се е прицелила в умишленото избиване на цивилни. Казва го човекът, който само преди седмица подкрепи геноцида на Израел в Газа, оправдавайки го с „правото на Израел да се защити“

„Свидетели сме на нова поредица от нагли и безразборни руски атаки срещу училища, метростанции и болници, които причиниха най-малко шестнадесет смъртни случая“, написа Жозеп Борел в социалните медии. „ЕС ще подкрепя Украйна, докато е необходимо“, обеща шефът на евродипломацията.

Франция също категорично осъди последната масирана вълна от руски удари в Украйна, наричайки атаката „терористична руска стратегия, насочена към унищожаване на украинската гражданска инфраструктура“.

Париж „ще продължи да подкрепя Украйна и ще й предоставя необходимата помощ, за да й позволи да упражнява законното си право да се отбранява, в тясна координация с партньорите си“, добави френското външно министерство в ексклузивно изявление.

Последната вълна от руски атаки в Украйна показва, че руският президент Владимир Путин „няма никакво намерение да отстъпи от целите, които си е поставил“, каза днес британският премиер Риши Сунак, призовавайки за подкрепа за Киев „толкова дълго, колкото е необходимо“.

„Тези масирани атаки срещу украински градове показват, че (Владимир) Путин няма да се спре пред нищо, за да постигне целта си да унищожи свободата и демокрацията. Няма да му позволим да спечели „, написа Риши Сунак в профила си Platform X (бивш Twitter).

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

7 коментара

  1. Когато ти набият шушоните на главата, най-лошата тактика е да ревеш, че искаш още и не се предаваш. Тогава следва втори тур. Руснаците ясно демонстрират, че могат и като Израел, но нямат желание да го правят. В крайна сметка те признават родството и това, че се опитват да вкарат в пътя заблуденият брат, който се е втурнал да се запише в бандата на враговете. Цялата СВО започна като напляскване и за съжаление, може да свърши като пердах. Англоговорящата измет не може вече да скрие задоволството си. Те постигнаха подстрекателските си цели, създадоха кръвна вражда и бъдеща спънка за бързо развитие на региона, нуждаещ се от дълго и болезнено възстановяване. Русия обаче няма навика да спира, докато съществува даден проблем, как това ще продължи, сме осъдени да видим, а може и не само.

  2. До сега Русия пошляпваше Украйна. Украйна упорито продължаваше да си проси шамари и ги получи. Сега вече заявява, че иска крошета. Ще й се отвори парашута и за крошета щом трябва.

    • ДАВАЙТЕ БРАРЯ,ДО СПУКВАНЕ! БОЙ ПО ФАШИСТКАТА СГАН! НИЕ СМЕ С ВАС! СЛАВА НА РУСКАТА АРМИЯ! СЛАВА НА ПУТИН! НАШИТЕ НЕЩАСТНИЦИ ДА ГЛЕДАТ КАКВО ГИ ЧАКА! БОКЛУЦИИ,РУСНАЦИТЕ ЩЕ ВИ ПУКАТ КАТО ПУКАНКИ! И ОСТРОВИТЕ НЕМА ДА ВИ СКРИЯТ! МЕЧКАТА ЩЕ ВИ ГОНИ ДО ДУПКА!

    • Да, но за да спасиш целият организъм, понякога се налага ампутация.

  3. Какво се репчи тоя пакистански плъх? Миямото Мусаши на хартиената сабя.Нещастен мангал,това им се пада на британците- да ги управлява индобългарин

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *