Турция отказва да пусне през Босфора два британски миночистача, предназначени за Украйна

Турция съобщи днес, че няма да позволи на два британски кораба минотърсача да преминат през територията ѝ на път за Черно море, за да бъдат използвани от Украйна, тъй като това би нарушило Конвенцията от Монтрьо относно преминаването през проливите по време на война, предаде Ройтерс.

Миналия месец Великобритания заяви, че ще прехвърли два кораба за търсене на мини на Кралския военноморски флот на украинските военноморски сили, за да помогне за укрепването на морските операции на Украйна във войната с Русия.

Членката на НАТО Турция информира съюзниците си, че няма да позволи корабите да преминат през проливите Босфора и Дарданелите, докато войната в Украйна продължава, заявиха от Дирекцията по комуникации на Президентството на Турция.

Когато Русия започна инвазията си в Украйна през 2022 г., Турция задейства Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., като ефективно блокира преминаването на военни кораби за воюващите страни. Пактът изключва корабите, които се връщат в собствените си бази.

Турция прилага Конвенцията от Монтрьо прецизно и безпристрастно, за да предотврати ескалация в Черно море, заяви още Президентството.

Анкара поддържа добри връзки с Москва на фона на войната, отбелязва Ройтерс.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Нашите педераси ги поканиха да превземат и Черно море но забравиха, че Ердоган е политик с топки а не педераст.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *